Profesorii care nu au promovat concursul pentru posturile de directori vor putea fi numiţi în aceste functii, "prin detaşare în interesul învăţământului", potrivit unei adrese a ministrului Educaţiei.
Controversatul document este semnat de ministrul Pavel Năstase şi de secretarul de stat Liviu Pop. De altfel, controversatul Liviu Pop – care a fost ministru interimar al Educației în 2012, perioadă în care a luat mai multe măsuri pentru a-l salva pe Victor Ponta de acuzația de plagiat – este primul și singurul secretar de stat numit de noul guvern, deocamdată.
Ministrul Educației, Pavel Năstase, a explicat că măsura luată de el și de Pop se referă la 358 de locuri de directori neocupate în urma concursului (5,59 la sută din totalul de peste 6.600) şi la 308 posturi de director adjunct, la nivelul întregii ţări.
Statistica ministrului PSD al Educației a fost contrazisă de fostul președinte Traian Băsescu. „Rezultatul concursului a fost că 3509 directori puşi de PSD nu au luat examenul şi nu mai pot ocupa funcţia de director de şcoală. Ce fac, prin dispoziţii date în teritoriu noii demnitari de la educaţie, Liviu Pop şi Pavel Năstase? Nici mai mult nici mai puţin, îi repun pe funcţii pe cei 3509 directori care au picat examenul şi îi anunţă pe cei 5405 care au luat examenul de director că sunt doar interimari, deci, oricând înlocuibili”, a scris președintele PMP, pe Facebook.
Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a apreciat că decizia lui Năstase și Pop este ilegală. „Faptul că foştii directori care nu au promovat concursul pentru funcţiile de director sau director adjunct sau care nu au participat la concurs (pentru că ştiau că nu sunt capabili să-l promoveze) pot fi numiţi pe aceste funcţii – este ca şi cum un elev care nu a luat examenul de Bacalaureat primeşte o diplomă de BAC în alb, după ce se încheie examenul", a spus Turcan.
De altfel, potrivit ordinului emis de fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru, pentru posturile de director rămase vacante în urma concursului puteau fi nominalizate cadre cu excepţia celor care au ocupat funcţiile de directori sau directori adjuncţi în unităţile de învăţământ respective şi nu au participat la concurs, respectiv persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.
Răfuieli la compania de drumuri și prefectura Giurgiu
Profitând de vremea rece și de blocajele inerente, guvernul Grindeanu s-a grăbit să ceară demisia sau destituirea unor funcționari numiți de cabinetul Cioloș. Premierul a cerut ministrului Transporturilor să trimită Corpul de control la CNAIR pentru a verifica modul în care au fost organizate acţiunile de deszăpezire şi au fost formate stocurile de materiale anti-derapante.
”I-am cerut ministrului Cuc să ia toate măsurile legale pentru a-l demite pe directorul CNAIR şi să trimită acolo corpul de control”, a declarat Grindeanu, la ieşirea de la Ministerul Transporturilor. Directorul CNAIR, Cătălin Homor, a fost numit în funcție de guvernul Cioloș. Ministrul de Interne a cerut și el o demisie: a prefectului de Giurgiu, susținând că acesta a fost „de negăsit”. Ulterior, prefectul a explicat că ministrul de Interne îl căutase pe un telefon pe care nu-l folosea. „Dar am văzut apelurile şi după orele 2,30 am luat legătura cu ministrul de Interne pe telefonul de serviciu, telefonul guvernamental. Se poate verifica acest lucru şi am discutat de cinci-şase ori până dimineaţă”, a explicat prefectul, care a fost numit în funcție cu susținerea PNL.