După ce Comisia Europeană a publicat, miercuri, raportul pe Justiţie pentru România, politicienii din România, dar şi europarlamentarii români au comentat concluziile prezentate de purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray.
În opinia europarlamentarului PNL Norica Nicolai, Comisia Europeană a făcut nişte generalizări nepermise. În plus, consideră că nu există voinţă politică pentru continuarea reformelor anticorupţie.
La rândul lui, europarlamentarul PDL Petru Luhan, atrage atenţia că este prima oară când CE a publicat un raport fără să se consulte cu autorităţile din România.
„Tonul general nu este unul pozitiv pentru noi. Pentru prima oară, Comisia Europeană nu consultă autorităţile româneşti înainte de publicarea MCV. Asta înseamnă că există o supărare pe Guvernul din România.
Noi am încercat, sau unii din coaliţia de astăzi, au încercat să-şi supună instituţii ale statului, în principal pe cele din Justiţie. UE are anumite principii şi obiective care includ şi România, care, din păcate, este văzută ca oaia neagră a Europei”.
Potrivit europarlamentarului PDL Monica Macovei, premierul Victor Ponta se comportă exact ca fostul prim-ministru Adrian Năstase atunci când critică Justiţia. În acest context, Macovei a subliniat că România nu va progresa cu o astfel de atitudine.
Europarlamentarul PSD Corina Creţu susţine că raportul MCV conţine atacuri împotriva libertăţii presei româneşti, precum şi clişee ale fostei puteri.
Şi vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, crede că raportul MCV este „un avertisment politic sever pentru derapajele în funcţionarea câtorva instituţii fundamentale precum Parlamentul, Guvernul, CSM şi Ministerul Justiţiei”.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, nu a vrut să comenteze raportul pe Justiţie, motivând că încă nu a citit documentul şi că nu are cum să-şi dea cu părerea fără să ştie ce conţine. Totodată, a spus că este scris mic şi că o să aibă nevoie de ochelari să-l citească.
Citeşte şi Comisia Europeană CRITICĂ România în raportul MCV: Nu există independenţă în Justiţie
Premierul Victor Ponta este de părere că raportul CE conţine anumite erori materiale, precum faptul că nu s-ar fi întâmplat nimic în cazul miniştrilor verificaţi de ANI sau că ar fi miniştri cercetaţi pentru corupţie, iar acestea puteau fi îndreptate dacă „Mecanismul era şi de Cooperare, nu doar de Verificare”.
Pe de altă parte, Ponta a explicat că, întocmai ca şi CE, a observat exercitarea unor presiuni media asupra judecătorilor: „Sunt de acord cu un lucru în mod special din ceea ce spune Comisia: presiunile extraordinare din zona media asupra judecătorilor. Am văzut presiuni extraordinare împotriva judecătorilor care, nu ştiu, nu au vrut să voteze la CSM cu preşedinta, doamna Hăineală…şi astăzi se face presiuni asupra judecătorilor, într-o parte din mass-media, să îi dea din nou drumul OTV-ului să funcţioneze. Acum, eu sunt convins, şi aşa am înţeles semnalul Comisiei, că nu e vorba doar de presiuni într-o parte, e vorba că toate presiunile sunt sancţionate şi eu unul o să mă delimitez de toate presiunile”.
Citeşte şi REACŢII la raportul CE pe Justiţie. Ponta: Am văzut presiuni extraordinare împotriva judecătorilor