3.3 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSportTurcan: Raportul MCV, un avertisment sever pe derapajele în funcţionarea unor instituţii...

Turcan: Raportul MCV, un avertisment sever pe derapajele în funcţionarea unor instituţii fundamentale

Vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că raportul MCV este „un avertisment politic sever pentru derapajele în funcţionarea câtorva instituţii fundamentale precum Parlamentul, Guvernul, CSM şi Ministerul Justiţiei”.

„Raportul este un avertisment politic sever pentru derapajele în funcţionarea câtorva instituţii fundamentale, precum Parlamentul, Guvernul, CSM şi Ministerul Justiţiei”, a afirmat Turcan.

În opini sa, „puterea actuală primeşte o corecţie severă de la UE şi un CEC de neîncredere pentru comportamenatul anterior”.

„Aceasta a ratat şi momentul suspendării MCV în Justiţie. Mai primeşte de asemenea şi un set de teme pe care trebuie să le facă pentru a nu rămâne la periferia actorilor democratici ai UE”, a precizat Raluca Turcan.

Citeşte şi LIVE TEXT. CE CRITICĂ România: Nu există independenţă în Justiţie

Comisia Europeană afirmă că deşi unele progrese s-au făcut, România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept, purtătorul de cuvânt Mark Gray precizând că s-au făcut câţiva paşi, dar nu toţi cei recomandaţi de CE.

Gray a spus că în cazul recomandărilor făcute Guvernului de la Bucureşti de către Comisia Europeană acestea au fost parţial îndeplinite, parţial nu.

Citeşte şi RAPORT PE JUSTIŢIE.Boc: Raportul pune frâne serioase în calea aderării României la Schengen

„S-au înregistrat progrese, dar din raport se înţelege foarte bine că mai sunt lucruri de făcut”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Oficialul UE a spus că Guvernul român a începlinit multe dintre recomandările CE privind statul de drept, dar nu pe toate.

Potrivit acestuia, există restanţe privind protecţia sistemul judiciar faţă de atacuri, demiterea miniştrilor cu probleme de integritate şi demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate.

Comisia susţine că deşi respectarea Constituţiei şi a hotărârilor pronunţate de Curtea Constituţională a fost restabilită, nerespectarea independenţei sistemului judiciar şi instabilitatea cu care se confruntă instituţiile judiciare rămân o sursă de îngrijorare.

În raportul Comisiei se subliniază, de asemenea, importanţa numirii unui nou Procuror General şi a unei noi conduceri a Direcţiei Naţionale Anticorupţie care să se bucure de încrederea opiniei publice şi care să facă dovada independenţei, integrităţii şi profesionalismului necesare pentru obţinerea unor rezultate concrete în combaterea corupţiei.

Recomandările Comisiei subliniază, de asemenea, responsabilitatea pe care o au miniştrii şi parlamentarii în a oferi un exemplu în materie de respectare a integrităţii.

Cele mai citite

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...
Ultima oră
Pe aceeași temă