3.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSportPSD și UNPR vor ieftinirea chiulului din Parlament

PSD și UNPR vor ieftinirea chiulului din Parlament

Deputații care absentează nemotivat de la lucrări ar putea fi sancționați cu un procent infim sau chiar deloc, grație unui proiect de modificare a Regulamentului Camerei. Spre deosebire de alte cazuri, precum cererile venite din partea justiției, aleșii se mobilizează acum exemplar și vor un vot ultrarapid pe subiect.

Deputații PSD Marian Neacșu, Florin Iordache și Mircea Dușa, alături de deputații UNPR Eugen Nicolicea și Gheorghe Emacu, au depus la Biroul Permanent al Camerei un proiect de modificare a Regulamentului intern, care cuprinde mai multe prevederi referitoare la sancționarea colegilor chiulangii. Concret, inițiatorii doresc ca deputații care lipsesc de la ședințele de plen să nu mai fie nevoiți să informeze Biroul Permanent, în scris și cu avizul liderului de grup, cu privire la cauzele care îl împiedică să participe. De asemenea, semnatarii de la PSD și UNPR cer eliminarea alineatului potrivit căruia „deputatului care nu își poate motiva absența i se reține din indemnizația lunară, pentru fiecare zi de absență, o sumă de bani ce reprezintă a 21-a parte din indemnizația lunară, la care se adaugă diurna de deplasare“.

Odată eliminată această prevedere, singura sancțiune care s-ar mai putea aplica aleșilor chiulangii ar fi prevăzută la art. 241 alin. 8, potrivit căruia „deputații care nu au participat la cel puțin o activitate parlamentară desfășurată în sediul Camerei, în cadrul programului și ordinii de zi aprobate pentru ziua respectivă, și nu au obținut o motivare a absenței sunt considerați absenți nemotivați și li se reține 1% din indemnizația brută“. Cu alte cuvinte, de la o sancțiune financiară de aproape 5% din indemnizația lunară, deputații care lipsesc nemotivat de la serviciu ar risca doar o penalizare de 1% pe zi. Spunem „ar risca“ deoarece în același proiect de modificare găsim scris că orice reținere din indemnizația lunară „se aprobă de Biroul Permanent pe baza examinării lunare a situației prezenței deputaților la lucrările Camerei“.

Exercițiu de calcul

Dacă s-ar aplica modificarea PSD+UNPR, iar singura penalizare pentru chiul ar fi de 1% din indemnizația lunară, rezultă că un deputat ar putea să nu calce deloc pe la serviciu, dar să rămână cu 80-83% din indemnizația lunară, plus celelalte beneficii. Acest lucru este posibil deoarece deputații lucrează, în mod obișnuit, de luni după-amiază până joi la prânz (vinerea și sâmbăta sunt dedicate, teoretic, activității în teritoriu), astfel că o lună întreagă nu are mai mult de 17-20 de zile cu ședințe în comisii și plen, singurele la care se pot face liste de prezență.

Lunar, parlamentarii beneficiază de: indemnizație (între 4.909 lei și 5.031 lei net; cei care au funcții în Biroul Permanent ajung la aproape 14.000 lei), diurnă de deplasare la lucrările Legislativului, respectiv în teritoriu (de 2%, pe zi, din indemnizația lunară brută), cazare, transport, abonamente de telefonie mobilă și sumă forfetară pentru funcționarea birourilor parlamentare (minimum o indemnizație și jumătate).

Grabă mare

Proiectul PSD+UNPR a figurat pe ordinea de zi a Biroului Permanent al Camerei Deputaților din 23 noiembrie, când conducerea a stabilit și termenele aferente: 7 zile pentru depunerea amendamentelor și 14 zile pentru depunerea raportului de către comisia de specialitate. La următoarea ședință a Biroului Permanent, Comisia pentru Regulament a solicitat să i se aprobe să dezbată proiectul „în paralel cu lucrările plenului“ din 2 decembrie. Adică, astăzi. În acest fel, ar fi fost repede întocmit raportul și, eventual, s-ar fi putut forța și introducerea lui pe ordinea de zi. În cele din urmă, solicitarea comisiei nu a fost aprobată, dar este de așteptat ca planul aleșilor de a modifica în ritm alert propriul Regulament să nu fie abandonat, iar proiectul PSD+UNPR să fie strecurat curând pe agenda plenului.

Declarații politice pentru alegători

Subiectul absenței nemotivate a aleșilor de la lucrările Parlamentului nu este tocmai nou. Chiar și unii lideri de partid l-au abordat, deranjați că în momente-cheie propriii senatori sau deputați au lipsit, împiedicând aprobarea sau respingerea unor proiecte. De pildă, cu doar o lună și jumătate în urmă, când mai multe proiecte ale Guvernului Ponta nu au putut fi trecute prin Senat tocmai din cauza absenței reprezentanților puterii, liderul PSD Liviu Dragnea declara: „Fiecare dintre noi de unde luăm salariul trebuie să mergem și la muncă. Și, dincolo de asta, e respectul față de toți cei care ne-au trimis în Parlament. Colegii mei să înțeleagă că Parlamentul nu este glumă și nici moft. Nu a fost nimeni obligat să candideze“. Tot Dragnea atenționa că „primul criteriu“ care va fi luat în calcul, la centru și în teritoriu, la întocmirea listelor de candidați pentru alegerile parlamentare din 2016 va fi cel al absențelor actualilor aleși. 

Cele mai citite

Luis Phelipe, plecare dezarmantă pentru Poli Iași. „Nu există răbdare”

Rezilierea contractului lui Luis Phelipe cu FCSB a pus capăt nu doar unei colaborări promițătoare, ci și speranțelor șefilor de la Poli Iași de...

Crin Antonescu: America nu exista atunci când noi aveam forme de cultură, de civilizație, care sunt încorporate civilizației creștine, civilizației europene

Candidatul prezidențial al coaliției de guvernare, Crin Antonescu, s-a dezlănțuit, marți seară, la Antena 3 CNN, într-o retorică acidă la adresa politicienilor români care...

Ce șanse are FCSB să se califice direct în optimile Europa League?

FCSB și-a asigurat calificarea în play-off-ul pentru optimile Europa League, dar mai are două meciuri de disputat și speră să obțină și avansarea directă...
Ultima oră
Pe aceeași temă