PNL si PSD s-au intalnit joi seara "pe ascuns" pentru a se pune de acord asupra unei eventuale intelegeri politice pentru alegerile locale. Au fost prezenti la Vila Lac 1, din partea PSD, Mircea Geoana, Adrian Nastase, Titus Corlatean, Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc, iar din partea PNL, Calin Popescu Tariceanu, Cristian David si Dan Motreanu. Insa intalnirea a fost una "rece" si "distanta", care s-a finalizat "fara rezultate". Premierul Tariceanu a declarat ca au fost abordate multe subiecte, dar "nu s-a prea ajuns" la o concluzie. La randul sau, Adrian Nastase a declarat ca PSD a pus pe masa doua variante: ori motiune de cenzura, ori colaborarea cu liberalii. Mai mult, surse liberale spun ca s-a discutat despre posibilitatea unui pact de neagresiune intre cele doua partide la alegerile locale, sustinerea reciproca in turul doi, dar si eventualitatea unui guvern PSD-PNL dupa alegerile parlamentare. Dar propunerile PSD au fost respinse de catre liberali, in timp ce ideile PNL nu i-au incantat pe pesedisti. Liberalii au ajuns chiar sa le reproseze liderilor PSD ca au insistat asupra introducerii votului uninominal la alegerea presedintilor de consilii judetene, fapt care ii dezavantajeaza. In acest context al disputelor, surse social-democrate, citate de Mediafax, considera ca liderii PSD, Viorel Hrebenciuc si Adrian Nastase, cunoscuti drept partizani ai unei aliante cu PNL, "au inceput sa dea inapoi" in privinta oficializarii relatiei dintre cele doua partide.
Drept consecinta, PSD ar putea merge singur in alegeri, urmand ca dupa scrutin sa negocieze o eventuala alianta. Asemenea intalniri au avut loc destul de des in ultima perioada, insa liderilor liberali si social-democrati le este teama sa perfecteze o intelegere in acest sens, de teama electoratului care ar putea sa-i sanctioneze. Astfel, potrivit unor surse din PNL, mult mai avantajoase ar fi pentru liberali o serie de colaborari la nivel local, in special in turul doi de scrutin, fara o intelegere oficiala. Sursele sustin ca exista deja o experienta la nivelul micilor aranjamente din Parlament dintre cele doua partide, care s-au dovedit a fi eficiente. Chiar acum cateva zile Tariceanu a precizat ca in conducerea partidului s-a decis sa se dea mana libera la negocieri in teritoriu, unde s-ar putea constitui aliante pentru sustinerea reciproca PNL-PSD in turul doi. Insa PSD s-a aratat reticent la o asemenea varianta, refuzand deocamdata aceasta intelegere.
Saptamana aceasta am asistat la schimburi dure de replici intre Tariceanu si Geoana. Presedintele PNL a declarat luni, dupa sedinta Biroului Permanent, ca s-a decis ca liderii liberali sa raspunda dur criticilor venite din partea PSD, in timp ce Geoana a replicat ca alegerile locale vor consacra existenta a doua partide mari, PSD si PDL, nici vorba de PNL. Oricum, pana acum sunt anuntate doua intelegeri locale intre PSD si PNL pentru locale, la Bistrita-Nasaud si la Suceava.
» Alianta PNL-PSD, In turul doi la Bucuresti
Suparat ca Marian Vanghelie a fost desemnat sa intre in competitia pentru Primaria Capitalei in defavoarea lui Sorin Oprescu, presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, i-a scapat "amanuntul" ca liberalii vor sprijini "cu siguranta" candidatul PSD intrat in turul doi. "Oprescu va intra cu siguranta in turul doi, iar in turul doi va avea cu siguranta sprijinul liberalilor daca in turul doi va fi cu candidatul PD-L", a declarat Vacaroiu. Acesta a sustinut ca PSD va face aliante in turul doi in unele localitati si cu alte partide, chiar si cu PRM, insa este aproape imposibil cu PD-L: "Partidul Democrat-Liberal este la ora actuala un melanj, populari, liberali, o amestecatura de toata frumusetea".