» AVAS vrea sa anuleze licitatia pentru administratorul Fondului Proprietatea, castigata de o firma americana.
» PSD dirijeaza acum fraiele Fondului Proprietatea, care este evaluat la circa jumatate de miliard de euro.
Autoritatea pentru valorificarea Activelor Statului a anuntat ieri ca va solicita Guvernului sa nu incheie contractul cu noul administrator, Franklin Templeton, pentru Fondul Proprietatea (FP). Acest administrator a castigat licitatia internationala organizata de Guvernul Tariceanu. Noua conducere a AVAS si-a asumat termenii licitatiei, considerand ca societatea americana a prezentat cea mai buna oferta pentru a prelua manageriatul Fondului Proprietatea. Dar intre timp si-a schimbat parerea si cere schimbarea termenilor contractului. Astfel, presedintele AVAS, Mircea Ursache (PSD), care este si presedinte al Fondului Proprietatea de la instalarea actualului Guvern, invoca motive financiare, sustinand ca de fapt nu sunt bani pentru intretinerea acestui administrator. "Oferta financiara ceruta de Franklin Templeton in procesul de selectie a administratorului este compusa dintr-o remuneratie de 49,5 puncte, echivalentul a 19,6 milioane euro pe an.
Acum, la Fondul Proprietatea cheltuielile cu salariile si indemnizatiile sunt de 5,25 milioane lei, aproximativ 1,5 milioane euro. Nu isi poate permite nimeni sa creasca cheltuielile de 16 ori, de la 1,5 milioane la 19,6 milioane euro", a afirmat Ursache. Cheltuielile de 1,5 milioane euro tin administrarea provizorie a statului, celelalte, de un administrator strain. Surse din cadrul Fondului Proprietatea sustin insa ca o asemenea decizie propusa de Ursache ar pune Fondul intr-o situatie foarte grea, iar firma americana, intr-o pozitie delicata. "Legea spune ca societatea desemnata drept castigator pentru administrarea Fondului Proprietatea poate primi mandatul din partea Adunarii Generale a Actionarilor, toti fiind reprezentanti ai statului. AGA nu s-a pronuntat inca, dar presedintele Fondului, Mircea Ursache, s-a grabit sa spuna ca va propune Guvernului sa anuleze licitatia. Suntem intr-o situatie speciala", ne-au declarat sursele citate. Totodata, potrivit legii, managementul nu poate fi asigurat decat tot in urma unei licitatii internationale.
Insa Ursache propune Guvernului anularea acestei licitatii, considerand ca firma americana este prea scumpa. Drept consecinta, vor fi alta licitatie, alte cheltuieli ale statului pentru organizarea acestei proceduri de desemnare a administratorului, cu putine sanse ca noul castigator sa fie mai ieftin. "Cata credibilitate mai poate prezenta Guvernul roman pe plan international, devreme ce ar putea renunta la una dintre cele mai mari societati de management din lume? Cine credeti ca va mai veni la noua licitatie? Cine credeti ca va mai avea incredere, devreme ce vor cheltui pentru caietul de sarcini, pentru participarea la licitatie, iar dupa ce vor castiga, Guvernul se poate razgandi din nou?", s-au intrebat sursele din cadrul FP. Mai mult, aceleasi surse au insinuat ca de fapt interesul AVAS este sa pastreze Comisia de Supraveghere a FP – organism provizoriu care functioneaza de la infiintarea in 2006 a FP –, pentru ca s-a intarziat sistematic licitatia internationala.
"Daca ar fi desemnata societatea de management, comisia de supraveghere ar disparea", au precizat sursele noastre. Pe de alta parte, in fruntea Comisiei de selectie a administratorului, a carei activitate s-ar putea prelungi de asemenea, se afla Enache Jiru, pe care PSD se zbate sa-l puna in fruntea CEC (dupa o decizie politica in partid), fara sa tina cont de rezultatele deosebite ale actualei conduceri a acestei banci de stat, reorganizata si adusa pe profit in ultimii doi ani. Jiru a fost secretar de stat la Ministerul Finantelor pe vremea ministeriatului lui Mihai Tanasescu din guvernarea Nastase si chiar a condus CEC timp de opt luni in 2004-2005. Dar Enache Jiru ramane deocamdata la conducerea Comisiei de selectie FP, deoarece PDL se opune numirii sale in fruntea CEC.
Societatea americana Franklin Templeton a castigat saptamana trecuta licitatia pentru administrarea Fondului Proprietatea, avand o oferta mai buna decat cea a concurentului din etapa finala, Morgan Stanley Investement. Potrivit legii, administratorul va avea libertate decizionala, cu exceptia acelor contracte a caror valoare depaseste 5% din valoarea totala a activelor nete ale Fondului. Guvernul Boc a intervenit in procesul de licitatie demarat de Cabinetul Tariceanu, schimband componenta comisiei de licitatie desemnate de AVAS. Sebastian Vladescu, fostul presedinte al Comisiei de selectare a administratorului Fondului Proprietatea, a refuzat sa faca declaratii referitoare la intentiile PSD.