Puterea a calificat programul economic propus de opoziţie drept superficial, iar reducerea anuală a TVA cu un procent – fără efect pentru bunăstarea cetăţenilor.
Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a criticat în termeni duri programul economic pe care USL l-a făcut public în cursul zilei de vineri. „Viziunea economică a USL este una nearticulată şi insuficient argumentată şi cuprinde un foarte mare grad de generalităţi, exprimă mai mult dorinţe decât căi de acţiune”, a susţinut Videanu. Opoziţia i-a dat un răspuns mai degrabă personal, cerându-i ca înainte de a se exprima în numele partidului, să explice „jaful din sectorul energetic pe care l-a patronat.”
Scăderea TVA nu se simte în buzunare
Videanu a spus că nu pricepe care ar fi relevanţa măsurii propuse de USL privind scăderea anuală a TVA. „Ei (cei de la USL – n.r.) vor să reducă TVA cu câte un punct procentual în fiecare an. Dar acest fapt nu va aduce niciun beneficiu populaţiei. Credeţi că vreun comerciant va sta, dacă se reduce TVA de la 24 la 23%, să refacă preţurile la raft? Niciodată nu va aduce nici un beneficiu, va crea un loc gol în buget”, a declarat Videanu, citat de Mediafax. Liderul PDL a mai susţinut că este adeptul unei relaxări fiscale radicale de tip şoc, „care să modifice comportamente, dar acest lucru trebuie făcut atunci când ai posibilitatea să faci acest lucru. Relaxarea fiscală puţin câte puţin, nu va rezolva, nu va crea modificare de comportament”.
Măsuri „hilare” sau bine calculate?
Măsura USD privind impozitarea diferenţiată a veniturilor în trei trepte cu 8, 12 şi maxim 16%în funcţie de câştigul lunar al fiecărui cetăţean a fost calificată de fostul primar al Capitalei drept nefundamentată pe calcule economice reale. „Care este principiul de aplicare? Se aplică codul fiscal de până în 2004 sau se aplică pe fiecare tranşă acel principiu de deductibilitate fiscală? În oricare din variante vreau să vă spun că golul de venituri e undeva între 4,3 miliarde şi 2,5 miliarde de lei”, a mai susţinut Videanu. Acesta a arătat că scutirea de la impozitare pe timp de cinci ani a dividendelor investite este „hilară”, explicând că „nu dividendele ci profitul reinvestit trebuie scutit de la impozitare.”
Promisiune: un milion de locuri de muncă
Ca o reacţie la aceste critici, USL se îndoieşte că reprezentanţii puterii au citit cu atenţie programul economic prezentat de opoziţie. „O evaluare foarte exactă a impactului bugetar pe care îl vor avea măsurile propuse în viziunea noastră economică există şi va fi dată publicităţii în curând”, au răspuns reprezentanţii USL. Comisia naţională a PDL a calculat impactul total evaluat pe cele 14 acţiuni economice propuse de USL şi el s-ar situa în jurul valorii de 5,5 miliarde de euro. O sumă echivalentă unui gol în veniturile bugetului consolidat, adică un deficit, de 4%.
Prin programul economic prezentat vineri, USL îşi propune înfiinţarea unui milion de noi locuri de muncă, ca urmare a reducerii CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrală a plăţii CAS pentru un an de zile pentru angajatorii care creează noi locuri de muncă, scutirea de orice taxe pentru angajările în regim „part-time”. Opoziţia vrea şi majorarea salariului la 800 de lei.