1.8 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSportProcesul comunismului se amana

Procesul comunismului se amana

Parlamentarii Consiliului Europei au ratat, miercuri seara, sansa de a declansa un proces al comunismului pe batranul continent. In sala pe jumatate goala de la „Palais de l'Europe” din Strasbourg s-au aplicat jumatati de masura. Umbrele lui Lenin, Stalin ori Ceausescu au gasit loc de intors printre scaunele goale ale numerosilor absenti. Iar ideologia responsabila de uciderea a 100 de milioane de oameni in secolul XX, desi condamnata formal, se bucura mai departe de impunitate.

Ceea ce au facut membrii Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a fost sa adopte o rezolutie prin care sunt condamnate crimele comuniste, fara ca documentul sa aiba vreo forta executorie. Puterea demersului initiat de suedezul Goran Lindblad (PPE, dreapta) statea in proiectul de recomandare prin care se cerea Comitetului de Ministri, organismul executiv al Consiliului Europei, „o declaratie oficiala” de condamnare internationala a acestor crime. Or, acest text a picat la vot.
Rezolutia, adoptata cu majoritate simpla, nu-i angajeaza decat pe parlamentari. Documentul remarca faptul ca, dupa caderea regimurilor comuniste in Europa, nu a urmat o ancheta internationala aprofundata si nici o dezbatere asupra crimelor comise. Iar aceste crime, despre care opinia publica stie prea putin, nu au fost condamnate de comunitatea internationala, cum s-a intamplat in cazul nazismului. Potrivit rezolutiei, Consiliul Europei este „bine plasat” pentru a lansa o astfel de dezbatere.
APCE aduce un omagiu victimelor totalitarismului comunist. De asemenea, APCE „invita” partidele comuniste ori postcomuniste din statele membre „sa reexamineze istoria comunismului si propriul trecut (…) si sa le condamne fara ambiguitate”.
Documentul a fost adoptat dupa trei ore de dezbateri agitate. Grupul socialist, care alaturi de comunisti s-a manifestat vehement impotriva rezolutiei, a incercat, fara succes, sa retrimita textul la comisie.
A urmat votul asupra proiectului de recomandare. Pentru adoptarea sa era nevoie de o majoritate de doua treimi, dar scorul a fost de 85 voturi pentru, 50 impotriva si 11 abtineri. Cum APCE numara 317 membri, este lesne de observat ca, in momentul votului, in sala se aflau mai putin de jumatate din parlamentari.
In recomandare se facea apel la guvernele europene sa adopte declaratii similare si sa intreprinda anchete juridice asupra persoanelor implicate in crimele comise sub regimurile comuniste. De asemenea, tarile europene erau indemnate sa lanseze campanii de sensibilizare a opiniei publice, sa ridice monumente in memoria victimelor si sa rescrie manualele de istorie in respectul adevarului despre teroarea comunista. Nu in ultimul rand, se propunea organizarea unei conferinte internationale pe aceasta tema.
In ciuda esecului recomandarii, parlamentarul Goran Lindblad a apreciat ca adoptarea rezolutiei constituie „un bun punct de plecare” pentru o condamnare internationala a totalitarismului rosu. „Sub comunism, indivizii n-aveau nici un drept si nici o valoare. Daca traiam azi intr-o tara comunista, aceasta dezbatere n-ar fi avut loc”, a spus Lindblad. El a incercat sa-si pastreze optimismul, cerandu-le ziaristilor: „Lasati-ma sa dorm pana maine si voi relua lupta impotriva comunismului!”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă