17.1 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSportPreลŸedintele Bฤƒsescu: Ponta reprezintฤƒ Romรขnia nelegitim la Bruxelles. M-a sunat azi la...

PreลŸedintele Bฤƒsescu: Ponta reprezintฤƒ Romรขnia nelegitim la Bruxelles. M-a sunat azi la 12:00 sฤƒ รฎi aprob un mandat

PreลŸedintele Traian Bฤƒsescu a declarat cฤƒ este prima oarฤƒ în 8 ani de zile când este împiedicat sฤƒ îลŸi exercite atribuลฃiile constituลฃionale.

„Vฤƒ mฤƒrturisesc cฤƒ nu este cea mai veselฤƒ zi din mandatele mele de preลŸedinte al României. Este prima oarฤƒ în 8 ani de zile când sunt împiedicat sฤƒ îmi exercit atribuลฃiile constituลฃionale. Nu vreau sฤƒ credeลฃi cฤƒ mฤƒ plâng, dar este o realitate”, a spus Bฤƒsescu.

PreลŸedintele a declarat cฤƒ nu a mers la Bruxelles pentru a salva reputaลฃia României pe plan extern.

„Reputaลฃia pe care România ลŸi-a construit-o în ultimii ani ar fi fost pusฤƒ sub semnul îndoielii dacฤƒ astฤƒzi la Bruxelles ลฃara noastrฤƒ ar fi avut doi reprezentanลฃi. Ar fi fost o situaลฃie stânjenitoare”, a declarat preลŸedintele.

„Este prima oarฤƒ în ultimii 22 de ani când un prim-ministru îลŸi asumฤƒ prerogativele preลŸedintelui fฤƒrฤƒ un mandat de la acesta. Este o asumare nelegimitฤƒ a atribuลฃiilor. Acest tip de probleme se pot rezolva prin revizuirea Constituลฃiei ลŸi nu prin încฤƒlcarea Constituลฃiei.

Ar fi fost o situaลฃie stânjenitoare pentru partenerii noลŸtrii de la Bruxelles care ar fi fost nevoiลฃi sฤƒ arbitreze o disputฤƒ internฤƒ. Personal nu am vrut sฤƒ particip, chiar dacฤƒ am abdicat de la o obligaลฃie constituลฃionalฤƒ, la crearea unei astfel de impresii în faลฃa partenerilor europeni.

Agenda întâlnirii de la Bruxelles este mult mai subtilฤƒ decât pare. În mod subtil, documentul care se va discuta astฤƒzi ลŸi nu va apฤƒrea în concluzii este despre cedarea de suveranitate. El nu este aลŸa intitulat, dar se va vorbi despre control bugetar, unificarea monetara, prioritizarea la nivel europen la investiลฃii, adicฤƒ sfera suveranitฤƒลฃii. Se vor pune bazele discuลฃiei despre o mai puternicฤƒ integrare a statelor. Este posibil sฤƒ se lanseze în discuลฃiei ลŸi posibilitatea ca cetฤƒลฃenii europeni sฤƒ aleagฤƒ un lider al Uniunii Europene.

PreลŸedintele a declarat cฤƒ nu are niciun fel de intenลฃie de a depune o plângere penalฤƒ împotriva prim-ministrului Victor Ponta.

„Atacul USL este incorect la adresa CCR. USL genereazฤƒ un derapaj democrativ. Suntem într-o situaลฃie în care statul de drept este pusฤƒ sub semnul întrebฤƒrii prin atitudinea anunลฃatฤƒ ieri de prim-ministrul Victor Ponta, dar ลŸi pentru presiunile puse pe justiลฃie în ultima perioadฤƒ”, a declarat Bฤƒsescu.

Traian Bฤƒsescu nu a dorit sฤƒ spunฤƒ cum va proceda pe viitor privind reprezentarea României la întâlnirile cu liderii europeni. PreลŸedintele a explicat de ce nu l-a mandatat pe premier sฤƒ reprezinte România la Consiliul European.

„Premierul nu a venit sฤƒ discutฤƒm despre acest mandat. Doar m-a anunลฃat cฤƒ se va duce la Bruxelles. E drept cฤƒ astฤƒzi am primit un telefon la 12.00 de la Victor Ponta în care mi-a cerut un mandat”, a spus Bฤƒsescu.

Traian Bฤƒsescu a explicat cฤƒ Ministerul de Externe nu a transmis delegaลฃia transmisฤƒ de preลŸedinลฃie cฤƒtre Uniunea Europeanฤƒ ลŸi de aceea nu a putut pleca la Bruxelles.

Cele mai citite

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...

Donald Trump รฎl vrea pe Elon Musk รฎn echipa sa

Trump propune o comisie guvernamentalฤƒ pentru eficienศ›ฤƒ, condusฤƒ de Elon Musk รŽntr-un interviu despre viziunea sa economicฤƒ, Trump a declarat cฤƒ, dacฤƒ va ajunge la...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ