19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportPreşedintele Băsescu: Ponta reprezintă România nelegitim la Bruxelles. M-a sunat azi la...

Preşedintele Băsescu: Ponta reprezintă România nelegitim la Bruxelles. M-a sunat azi la 12:00 să îi aprob un mandat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că este prima oară în 8 ani de zile când este împiedicat să îşi exercite atribuţiile constituţionale.

„Vă mărturisesc că nu este cea mai veselă zi din mandatele mele de preşedinte al României. Este prima oară în 8 ani de zile când sunt împiedicat să îmi exercit atribuţiile constituţionale. Nu vreau să credeţi că mă plâng, dar este o realitate”, a spus Băsescu.

Preşedintele a declarat că nu a mers la Bruxelles pentru a salva reputaţia României pe plan extern.

„Reputaţia pe care România şi-a construit-o în ultimii ani ar fi fost pusă sub semnul îndoielii dacă astăzi la Bruxelles ţara noastră ar fi avut doi reprezentanţi. Ar fi fost o situaţie stânjenitoare”, a declarat preşedintele.

„Este prima oară în ultimii 22 de ani când un prim-ministru îşi asumă prerogativele preşedintelui fără un mandat de la acesta. Este o asumare nelegimită a atribuţiilor. Acest tip de probleme se pot rezolva prin revizuirea Constituţiei şi nu prin încălcarea Constituţiei.

Ar fi fost o situaţie stânjenitoare pentru partenerii noştrii de la Bruxelles care ar fi fost nevoiţi să arbitreze o dispută internă. Personal nu am vrut să particip, chiar dacă am abdicat de la o obligaţie constituţională, la crearea unei astfel de impresii în faţa partenerilor europeni.

Agenda întâlnirii de la Bruxelles este mult mai subtilă decât pare. În mod subtil, documentul care se va discuta astăzi şi nu va apărea în concluzii este despre cedarea de suveranitate. El nu este aşa intitulat, dar se va vorbi despre control bugetar, unificarea monetara, prioritizarea la nivel europen la investiţii, adică sfera suveranităţii. Se vor pune bazele discuţiei despre o mai puternică integrare a statelor. Este posibil să se lanseze în discuţiei şi posibilitatea ca cetăţenii europeni să aleagă un lider al Uniunii Europene.

Preşedintele a declarat că nu are niciun fel de intenţie de a depune o plângere penală împotriva prim-ministrului Victor Ponta.

„Atacul USL este incorect la adresa CCR. USL generează un derapaj democrativ. Suntem într-o situaţie în care statul de drept este pusă sub semnul întrebării prin atitudinea anunţată ieri de prim-ministrul Victor Ponta, dar şi pentru presiunile puse pe justiţie în ultima perioadă”, a declarat Băsescu.

Traian Băsescu nu a dorit să spună cum va proceda pe viitor privind reprezentarea României la întâlnirile cu liderii europeni. Preşedintele a explicat de ce nu l-a mandatat pe premier să reprezinte România la Consiliul European.

„Premierul nu a venit să discutăm despre acest mandat. Doar m-a anunţat că se va duce la Bruxelles. E drept că astăzi am primit un telefon la 12.00 de la Victor Ponta în care mi-a cerut un mandat”, a spus Băsescu.

Traian Băsescu a explicat că Ministerul de Externe nu a transmis delegaţia transmisă de preşedinţie către Uniunea Europeană şi de aceea nu a putut pleca la Bruxelles.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă