29.8 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăSportPreşedintele Băsescu a promulgat legea care interzice cămătăria

Preşedintele Băsescu a promulgat legea care interzice cămătăria

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, marţi, Legea privind interzicerea activităţii de cămătărie, informează Administraţia prezidenţială, scrie Mediafax.

Lagea a fost adoptată în 18 octombrie de Camera Deputaţilor, forul decizional în privinţa acestui act normativ, după ce fusese respinsă de Senat.

Actul normativ prevede că activitatea de cămătărie se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi a fost iniţiat de parlamentari ai PDL şi ai minorităţilor naţionale.

Textul legislativ precizează că “prin camătă se înţelege dobânda excesivă pe care o ia cămătarul pentru sumele date cu împrumut”, iar cămătarul este definit ca fiind “persoana care dă împrumuturi băneşti în schimbul unei camete”.

Iniţial, proiectul de lege prevedea sancţionarea cămătarilor cu închisoare de la 1 an la 3 ani, însă deputaţii jurişti au propus ca sancţiunea să fie de închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Legea are caracter tranzitoriu, până la intrarea în vigoare a noului Cod Penal.

 

Cele mai citite

De azi se scumpesc gazele

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, săptămâna trecută, o creştere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuţie a gazelor...

Consultări privind calendarul alegerilor, la Guvern, astăzi și mâine

Guvernul anunţă consultări, astăzi și mâine, cu partidele politice pe tema calendarului electoral pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an."Având în vedere intenţia...

Zone din 5 sectoare ale Capitalei, din nou fără apă caldă

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunţă că se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice, în mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă