Premierul Mihai Tudose dorește schimbarea legislației, astfel încât să se poată lua măsuri mai dure în privința alimentelor cu dublu standard, ca urmare a raportului prezentat, miercuri, de ministrul Agriculturii, Petre Daea.
„Chiar aşa, suntem cetăţeni de mâna a doua şi mâncăm orice? Poate găsim o modalitate, că până când facem noi nu știu ce normă europeană, poate facem o normă internă. Sau măcar un cadru legislativ care să ne permită să spunem cetățenilor ce firme ne consideră a fi o țară de mâna a doua și să-i tratăm și noi ca atare", i-a spus Mihai Tudose ministrului Petre Daea, în deschiderea şedinţei de Guvern de joi.
La rândul său, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a arătat că ministerul oferă în continuare presei detalii tehnice cu privire la subiectul dublului standard la unele produse alimentare.
„Noi am prezentat ieri, în conferința de presă, (…) rezultatul pe care l-am obținut în urma acestor analize la cele 29 de produse, din care la 9 produse sunt diferențe de calitate. Aseară, așa cum v-am informat, am transmis imediat această situație Comisiei Europene pentru a lua cunoștință de situația care există în România, pentru că la această dată nu avem o normă juridică și o metodologie unitară pentru abordarea acestei tematici de dublu standard. Noi am informat imediat populația, de asemenea am transmis datele pe care noi le-am obținut la toți europarlamentarii, în așa fel încât să ne conjugăm forțele pentru schimbarea, pentru realizarea unei norme juridice la nivelul Comisiei Europene, cu care să operăm, în așa fel încât să protejăm consumatorii români și să informăm corect. Din nefericire, n-am reușit să prezentăm în detaliu aceste lucruri, pentru faptul că, neavând o normă juridică cu care să operăm, nu putem să dăm numele comerciantului și producătorului respectiv, pentru că am putea crea conflicte juridice care ar putea să coste. Colegii de la ANPC și de la ANSVSA vin cu explicații în fiecare moment, explicații tehnice, pentru a putea da detaliile cuvenite în așa fel încât transparența să fie totală, dar în același timp instituțiile să fie asigurate din punct de vedere juridic", a explicat Daea la solicitarea premierului.
Șeful Executivului a solicitat și intervenția Ministerului Justiției. Astfel, i-a cerut lui Tudorel Toader să conceapă „un cadru legislativ care să ne permită să spunem ce firme ne consideră o ţară de mâna a doua şi să îi tratăm şi noi ca atare".
„Sigur, vom colabora cu Ministerul Agriculturii, cu toate ministerele care pot avea conexiuni cu această problemă, dar, de principiu, cred că în discuție se pune problema unui tratament egal de care trebuie să se bucure toți consumatorii, toți cetățenii UE, indiferent că sunt membri ai unui stat sau altuia. Aceasta este baza de discuție, aceasta este baza de la care vom porni spre identificarea soluției juridice, pe de o parte, soluției practice, faptice, pe de altă parte", a explicat Toader.
Studiul comparativ realizat pe alimente susceptibile de dublu standard a scos în evidență diferențe la nouă dintre cele 29 de probe analizate, a declarat, miercuri, Rodica Tănăsuică, director al Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Ministerul Agriculturii.