După 15 ani de la elaborarea actului normativ, Avocatul Poporului contestă acum lipsa de coerență legislativă în stabilirea unor criterii de integritate clare, invocând de pildă, faptul că politicienii nu pot candida pentru Parlament dacă au interidicții judecătorești în acest sens, dar nu pot deveni miniștrii dacă sunt condamnați penal. Însă, există mai multe decizii ale CCR care statuează că încălcarea unor criterii de integritate poate duce la pierderea unei funcții sau la interdicții de a le ocupa, chiar dacă lipsește o decizie expresă a judecătorului în acest sens. O astfel de precizare există în motivarea deciziei CCR prin care s-a respins păstrarea mandatelor de către aleșii locali condamnați cu suspendare. Pe de altă parte, Avocatul Poporului reclamă „lipsa de previzibilitate” a sintagmei „nu au suferit condamnări penale”. Concluzia sesizării este că legiuitorul ar trebui să reexamineze legea de organizare a Guvernului, pentru a stabili un cadru legislativ coerent.
Sesizarea ar urma să fie discutată de Curtea Constituțională (CCR), organism teoretic independent, dar care ai cărui judecători sunt numiți politic. Din cei nouă judecători, trei au fost numiți de PSD, unul de UDMR, doi de fostul președinte Traian Băsescu, unul de PNL, unul de președintele Klaus Iohannis și unul de fostul PDL.
În cazul în care CCR decide că interdicția pentru penali este neconstituțională, următoarea mutare este în terenul PSD. Noul premier, Sorin Grindeanu a afirmat, după ce a primit votul Parlamentului, că mandatul său va fi de patru ani de zile. ”Guvernul a fost votat pentru mandatul 2017 – 2021. La revedere!”, a reacționat Grindeanu. La rândul său, președintele PSD Liviu Dragnea a dat asigurări că nu și-ar mai dori postul de premier. „ Nu intenționez să merg prim-ministru, nici acum nici mâine, nici în viitor. Ieri am dat un vot în Parlament, îl sprijin pe domnul Sorin Grindeanu, am decis să fiu președintele Camerei Deputaților și aici rămân” a declarat Dragnea. Însă, în declarațiile din ultima perioadă, Liviu Dragnea, nu a fixat niciun termen pentru Guvernul Grindeanu, condiționând sprijinirea guvernului de respectarea programului de guvernare al PSD. „Miniștrii vor avea toată libertatea atât timp cât urmăresc ce e înscris în acest program. PSD va fi primul partid care va interveni dacă vă abateți de la programul de guvernare”, a fost mesajul lui Dragnea către Grindeanu.
De fapt, potrivit unor surse din coaliția de guvernare, Sorin Grindeanu s-ar afla într-o așa numită „perioadă de probă” după care Liviu Dragnea va deveni sau nu premier în locul său. Liderul PSD ar fi dispus să aștepte până în mai sau iunie pentru a vedea cum evoluează lucrurile și pentru a-l lăsa pe actualul premier să schimbe Codul Penal. Dacă Grindeanu va fi un „soldat disciplinat” va fi păstrat. Dacă însă Dragnea va constata că Grindeanu devine un pol de putere în partid, fiind cel care împarte fondurile guvernamentale, scenariul înlocuirii în funcție va fi repus pe tapet. Însă, și în acest caz ar exista obstacole: Dragnea are și un alt dosar pe rol. În plus președintele Iohannis a afirmat că nu va propune un premier cu probleme de integritate, chiar dacă legea 90/2001 ar fi modificată.