35 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăSportPremierul ii ameninta pe "turistii electorali" cu un soft inexistent

Premierul ii ameninta pe “turistii electorali” cu un soft inexistent

» Incercarea Guvernului de a pune capat turismului electoral printr-o ordonanta de urgenta se transforma intr-o masura populista.

» AEP trebuie sa cumpere un nou soft pentru descoperirea votului multiplu, cu zece zile inainte de alegeri. Adica, fara nici o sansa de a fi pus in functiune.

Guvernul Emil Boc declara ca vrea sa puna capat turismului electoral la europarlamentare printr-o ordonanta de urgenta care nu va putea fi pusa in aplicare. Scopul in care a fost modificata astfel legea alegerilor europene este de a opri votul multiplu. Emil Boc sustine ca "votul poate fi exprimat la orice sectie de votare, dar identitatea persoanelor care vor vota pe liste suplimentare, la doua sectii, va fi verificata si stabilita imediat, pentru a se evita frauda electorala la alegerile din 7 iunie". Aceasta ordonanta va aparea in Monitorul Oficial abia luni, adica cu doar sase zile inainte de alegeri. Emil Boc a declarat ca, potrivit ordonantei, Autoritatea Electorala Permanenta are obligativitatea verificarii listelor electorale printr-un soft specializat, care sa identifice imediat si la fata locului persoanele care voteaza in doua sectii, iar sanctiunea prevazuta sa reprezinte o infractiune pedepsita cu inchisoarea.

 

Boc arunca astfel responsabilitatea in curtea AEP, provocand acolo o stare generala de confuzie. Surse de la Autoritate sustin ca functionarii de aici sunt total bulversati si nu stiu cum vor aplica ordonanta guvernamentala, toti asteptand publicarea sa in Monitorul Oficial. De unde vin problemele? Purtatorul de cuvant al AEP, Marian Muhulet, sustine ca este nevoie de inceperea procedurilor pentru achizitionarea unui nou soft, diferit de cel cumparat pentru centralizarea datelor alegerilor pentru PE, soft care sa fie destinat exclusiv descoperirii unor posibile voturi multiple. Asta ar insemna aprobarea in Guvern a sumelor necesare, a adaugat Muhulet. De asemenea, dupa cum ne-au declarat surse din cadrul AEP, ar trebui organizata o licitatie, deoarece softul ar costa mai mult de 100.000 euro si ar intra sub incidenta Legii achizitiilor publice. "Toata procedura ar dura cel putin o luna de zile", au precizat sursele citate.

 

Mai mult, Muhulet a afirmat ca un program informatic special pentru a sesiza la timp votul multiplu ar presupune o retea care sa aiba terminale (calculatoare) in fiecare dintre cele peste 17.000 sectii de votare. Iar reteaua sa aiba acces la evidenta centralizata a tuturor alegatorilor. "Asta ar insemna un program foarte scump, iar Guvernul nu-si permite momentan sa dea acesti bani", mai spune Muhulet. Pentru a respecta ordonanta Guvernului, AEP ar putea cel mult sa verifice listele suplimentare, dar asta doar dupa centralizarea tuturor datelor existente la nivelul listelor suplimentare si vreme de sase luni de la data alegerilor, adauga Muhulet. Surse din cadrul Autoritatii cred insa ca ordonanta nu poate opri turismul electoral. "Verificarea si chiar descoperirea votului multiplu nu vor putea corecta eventualul rezultat viciat al alegerilor, in conditiile in care Biroul Electoral Central va valida scrutinul la cateva zile dupa alegeri", au mai spus sursele AEP.

 

Cu alte cuvinte, chiar daca "votantii de profesie" vor fi prinsi, raul facut nu va putea fi indreptat. Asociatia Pro Democratia considera ca ordonanta e "populista, de imagine". "Ordonanta ar insemna un sistem online de verificare existent la nivelul fiecarei sectii de vot. Asta ar presupune adoptarea unui act normativ cu mult timp inainte de alegeri, pentru a avea timpul necesar introducerii acestui sistem. Iar modificarea legilor electorale sa nu se faca prin ordonanta, care inseamna un abuz al puterii, ci prin lege adoptata in Parlament", a afirmat Irina Bujder, director adjunct al Pro Democratia. Ea a precizat ca singurul lucru bun al ordonantei il reprezinta introducerea posibilitatii cercetarii penale a celor care practica votul multiplu.

Bujder a mai spus ca Pro Democratia a insistat pe langa Guvern sa ia masuri pentru oprirea turismului electoral, deoarece "toate partidele au recurs la aceasta metoda la alegerile europarlamentare trecute, din 2007". De altfel, chiar Marian Muhulet a recunoscut ca AEP a descoperit in 2007 cateva cazuri de vot multiplu, insa cei vinovati au scapat basma curata. Legislatia din 2007 prevedea ca Autoritatea nu putea verifica listele suplimentare decat in urma unor sesizari. Ordonanta Guvernului Boc introduce obligativitatea AEP de a controla aceste liste fara nici o sesizare.

Cele mai citite

Încep probele scrise din cadrul Bacalaureatului

Probele scrise din prima sesiune (iunie - iulie) a examenului naţional de bacalaureat 2024 se vor desfăşura, în perioada 1 - 5 iulie, conform...

Cota jucătorilor români în Transfermarkt – noul târg de cai  

Lăsând deoparte ipocrizia, Campionatul European de fotbal a ajuns în minunata lume nouă un târg de cai. Echipa României, cu cea mai joasă cotă...

FOTO. Accident cu cinci morți și un rănit, în județul Suceava

Un accident rutier soldat cu cinci morţi şi un rănit s-a produs, în această dimineaţă, pe raza localităţii Cumpărătura din judeţul Suceava, au informat...
Ultima oră
Pe aceeași temă