După multinaționale și administratorii Pilonului II de pensii, a venit rândul băncilor, acuzate de premierul Mihai Tudose că jefuiesc deponenții. Senatorul PNL Florin Cîțu și deputatul USR susțin că, de fapt, guvernul PSD este disperat să facă rost de bani și pregătește o supra-taxă pe activele instituțiilor financiare.
Într-un interviu la România TV, primul-ministru s-a lăudat că primește salariul în plic și a avut o singură dată un cont bancar de 500 de dolari. De altfel, în declarațiile de avere depuse de Tudose la Parlament din 2004 până azi se poate constata că, deși deține două Mercedesuri, cumpărate în 2011 și 2015, primul-ministru nu a declarat nici un cont bancar, n-a participat la fonduri de investiții și nu a avut carduri de credit.
„Am avut un cont în bancă, cu o sumă minoră în valută, era vorba de 500 de dolari, şi după vreo doi ani m-a sunat banca să îmi spună că nu numai că nu mai am banii, trebuie să mai dau eu 50 de dolari, că, de fapt, comisionul (…) a mâncat fondul. (…) Iertaţi-mă: Terente era copil pe lângă voi, chiar era băiat bun”, a susținut primul-ministru. El a spus că băncile nu merită „ăia doi bani” pentru cardul de debit. În plus, el s-a plâns din nou că băncile nu fac profit. „Am înţeles că îţi plăteşti impozitul pe clădirea mare şi frumoasă făcută eventual tot cu banii noştri şi îţi plăteşti impozitul pe salariul ăla frumos, de şef de bancă. Păi nici pe alea nu vrei să le plăteşti? Eu vorbesc de impozitul pe profit, că dacă, repet, tu eşti bancă şi n-ai profit, avem o problemă”, a declarat primul-ministru.
Tudose, milioane la saltea?
Imediat după aceste declarații, senatorul PNL Florin Cîțu a susținut că, de fapt, Guvernul are nevoie de bani și pregătește supra-impozitarea băncilor. „Totul începe o campanie de demonizare a unui sector, bancar sau pensii, iar după ce ai pregătit, vii cu o taxă, pe care societatea o acceptă, pentru că ei sunt cei răi. O să vină o taxă pe cifra de afaceri, pentru tot sistemul financiar bancar, din ce am înţeles de 0,5%, aplicată pe active”, a spus senatorul PNL.
Și deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat, independent de Cîțu, că se pregătește o taxă pe activele instituțiilor financiare. „Este un mod perfid de taxare”, a explicat Năsui, care a arătat că această formă de impozitare indirectă se va resimți în economie prin creșteri ale tarifelor. În plus, potrivit lui Năsui, legislația referitoare la declararea averilor are o lacună. „Premierul poate avea milioane cash, la saltea, nu trebuie declarați”, a arătat deputatul USR.
Băncile au active de circa 400 miliarde de lei, iar asiguratorii de circa 30 de miliarde de lei. Guvernul ar putea strânge circa 2-3 miliarde de lei bani suplimentari la buget din această taxă.
Vasilescu, BNR: „Un intelectual”
Ironic, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR a spus că Tudose a vorbit ca „un intelectual care nu are de-a face cu băncile”. „Guvernul României, în sfârșit, e la mâna băncilor în foarte multe împrejurări. Lună de lună, Guvernul României se împrumută la bănci, plătește pensii, plătește salarii. E o relație continuă și o relație benefică între bănci și guvern”, a spus Adrian Vasilescu. Despre incidentul relatat de Tudose cu privire la contul său din bancă, consilierul guvernatorului BNR a afirmat că ”e o problemă de lege”. ”A avut un incident nefericit. Sunt sigur că astfel de lucruri se întâmplă. Eu vreau să fac o subliniere și aici este problema de lege. Băncile se mișcă în funcție de cât le lasă legile să se miște”, a explicat Vasilescu.
Analist: Este din altă epocă
Mai mulți comentatori independenți au desființat afirmațiile premierului Tudose. „Aceste declaraţii, care fac să inducă ideea că România poate merge înainte şi se poate dezvolta fără să aibă un sistem financiar şi bancar solid, sunt total rupte de realitate (…) Să spunem că mergem cu cash şi că asta este soluţia este din altă epocă”, a declarat, pentru RL, analistul financiar Aurelian Dochia.
Analistul economic Ion Radu Zilișteanu a sugerat chiar că Tudose a mințit în ceea ce privește comisioanele băncilor. „Ceea ce spune dl. Tudose, că a avut depozit de 500 de euro şi după nu-ştiu-câţi-ani mai datora 50 este exagerat, nu poate exista o astfel de chestiune. Fiecare client care doreşte să-şi deschidă un cont bancar are de ales din peste 40 de bănci din România. Nu are decât să facă un studiu de piaţă şi să vadă care este banca la care comisioanele-i convin cel mai mult. Pot să-i mai spun domnului prim-ministru că există bănci, în zilele noastre, mai mici, mai inovative, care au produse absolut gratuite. Nu ai nici comision de administrare a contului, nici de card, de nimic”, a arătat Zilișteanu. El a sugerat că declarațiile lui Tudose sunt inspirate de către avocatul Gheorghe Piperea. „Un prim-ministru nu face astfel de declaraţii. El încearcă să acrediteze ideea că băncile sunt nişte tâlhari. Atâta vreme cât îl are consilier onorific pe dl. avocat Gheorghe Piperea, care a apărat (nu pe gratis, pe bani) clienţii băncilor consideraţi nedreptăţiţi că nu li se păstrează cursul la francul elveţian istoric, nici nu mă mir că face asemenea declaraţii”, a apreciat Zilișteanu.
Declarațiile lui Tudose despre bănci au provocat și ironiile unui ministru tehnocrat. „Eu îmi țin banii pe card. Fac plăți online. Sunt (cât pot de) atentă la condițiile pe care mi le oferă un furnizor de servicii (bancă) prin comparație cu un altul și optez. Concurență și modernitate pentru România 2017. Să gestionăm instituțional, dacă sunt derapaje; nu ne supăram infantil și ne luăm jucăriile”, a scris pe Facebook, Violeta Alexandru, fost ministru în guvernarea Cioloș.