Europarlamentarul PDL Cristian Preda îi răspunde lui Victor Ponta că pentru a intra într-o polemică e nevoie măcar de o idee şi apreciază că flerul liderului PSD seamănă cu cel al „mentorului său, Adrian Năstase”, pentru că vede bărbaţi de stat în figuri „devenite sinistre” pentru electorat, potrivit Mediafax.
Totodată, Preda îi propune liderului PSD să reformuleze pariul său cu cetăţenii şi să anunţe că demisionează dacă USL nu reuşeşte să îl suspende pe preşedintele Băsescu, nu doar dacă acesta nu este demis, democrat-liberalul declarându-se convins că „pesediştii îi vor fi recunoscători” lui Ponta.
Victor Ponta a scris, duminică, pe blogul său despre organizarea în 2012 a Congresului PES la Bucureşti, el apreciind că aceasta nu va fi niciodată „o ştire” în înţelesul presei româneşti, motiv pentru care o „condimentează” el cu o polemică cu Cristian Preda, „un fel de «Lenin exilat în Elveţia» al zilelor noastre”.
„Îl consider pe Cristi Preda, în ciuda defectelor sale de caracter, un intelectual elevat, inevitabil jenat de tovărăşia sa impusă cu personaje precum Igaş, Anastase, Flutur & Co. Aşa ca lui nu pot să-i trec cu vederea derapajele şi dezinformările legate de scena europeană, poziţia celor două mari grupuri politice (Popularii şi Socialiştii) şi efectele asupra României”, scrie Victor Ponta, care îl critică dur pe europarlamentarul PDL.
În replică, Cristian Preda scrie pe blogul său că acum câteva săptămâni Partidul Popular Europen a decis să organizeze viitorul său congres la Bucureşti, iar în compensaţie socialiştii europeni au hotărât deunăzi să ţină reuniunea lor de la anul tot în capitala României.
În opinia lui Preda, acesta este un lucru bun, o recunoaştere a apartenenţei noastre la spaţiul politic european, dar faptul că în România au loc alegeri în 2012 a contat, de bună seamă, în deciziile luate: „Socialiştii vor face campanie pentru PSD (oare şi pentru PNL?), aşa cum PPE va sprijini PDL. S-a mai întâmplat până acum şi în alte ţări, se va mai întâmpla şi după 2012”.
Preda mai arată că ar fi bine ca românii să aducă în asemenea întruniri contribuţii care să nu fie doar de ordin logistic.
„Pe scurt: n-ar fi rău ca mintea să fie şi ea pusă la contribuţie. Mă tem că, din această perspectivă, Victor Ponta a început prost pregătirile. Pentru a colora anunţul fericitului eveniment socialist, Victor Ponta… îmi face un portret! În acest scop, liderul PSD combină unele dintre puţinele referinţe politice care îi sunt probabil la îndemână („Lenin în Elveţia”, plus numele şefimii socialiste de azi) cu expresii jignitoare (să fie influenţa lui Vanghelie?), ca şi cu câteva speranţe electorale. Fruntaşul socialist crede că acest amalgam e suficient pentru a lansa o polemică. Mă tem că îl voi dezamăgi pe Victor Ponta. Polemica presupune ceva mai mult. Câteva idei. Măcar una. Pentru a intra într-o confruntare de idei, nu e de ajuns să spui că „va câştiga partidul X” sau că „Y e dictator” sau că „un intelectual e bun doar dacă îl aplaudă pe Adrian Năstase””, adaugă Preda.
El aminteşte că, în urmă cu câteva luni, l-a provocat la dialog pe Victor Ponta pe tema constituţionalizării deficitului bugetar, o chestiune politică la ordinea zilei în Europa, inclusiv printre „socialiştii săi dragi”, dar liderul PSD nu i-a răspuns.
„Mai fac un efort acum, dar adaug şi o altă întrebare celei deja puse. E mai simplă decât prima. Despre ce e vorba? Victor Ponta îmi reproşează că am aplaudat victoriile familiei politice din care face parte PDL, notând eşecurile stângii. Constatările mele au fost seci. Am descris slăbiciunile lui Papandreu văzute de o lume întreagă, am constatat, pe de altă parte, că socialiştii lui Zapatero au realizat cel mai slab scor din istoria recentă a stângii spaniole. Papandreu şi Zapatero erau două dintre icoanele lui Victor Ponta. Li s-a închinat până în ultima clipă. Le-a făcut, pentru uzul publicului românesc, portrete mai mult decât elogioase. Flerul lui Ponta seamănă cu cel al mentorului său, Adrian Năstase, cel care se grăbea să semneze un Tratat cu URSS în anul în care Imperiul sovietic îşi dădea duhul. Ponta vede mari bărbaţi de stat în figuri devenite sinistre pentru propriile lor electorate”, mai scrie Preda.
El menţionează că, de altfel, după eşecul lui Zapatero în Spania, Rasmussen a anunţat că va abandona şefia socialiştilor europeni.
„Victor Ponta a anunţat şi el săptămâna trecută că demisionează. Dar nu pentru motivul invocat de Rasmussen, ci doar dacă suspendarea lui Traian Băsescu nu va fi confirmată de cetăţeni la urne. Pariul e anulat dacă USL renunţă la suspendare sau dacă ratează reunirea unei majorităţi anti-prezidenţiale. Iată de ce eu cred că Ponta trebuie să aibă mai mult curaj. I-aş propune să reformuleze pariul cu cetăţenii şi să demisioneze dacă USL nu reuşeşte să îl suspende pe preşedinte. Sunt convins că pesediştii îi vor fi recunoscători. I-ar scuti astfel de efortul depus în debarcările lui Iliescu, Năstase sau Geoană”, încheie Cristian Preda.