PDL, PNŢCD şi Forţa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu vor lansa, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, Alianţa România Dreaptă, proiectul politic, platforma program şi protocolul acesteia, potrivit Mediafax.
Fiecare dintre partidele componente ale Alianţei România Dreaptă va aproba separat, în forurile statutare, plaforma program şi protocolul alianţei, după care se vor reuni pentru lansarea alianţei.
PDL va avea o şedinţă a Consiliului Naţional de Coordonare, care îi reuneşte pe toţi parlamentarii PDL, pe preşedinţii organizaţiilor judeţene, precum şi pe membrii BPN, primarii democrat-liberali şi aleşii locali şi naţionali.
Reprezentanţii PDL, PNŢCD şi ai Forţei Civice intenţionează ca alianţa să fie o alternativă la stânga, la USL, în alegerile parlamentare din decembrie.
La reuniunea de la Palatul Parlamentului vor vorbi cei trei copereşedinţi ai alianţei, Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu şi Aurelian Pavelescu, iar organizatorii manifestării promit câteva „surprize”, plăcute speră ei, pe care nu au vrut să le precizeze.
Alianţa România Dreaptă are ca siglă inima, iar culoarea dominantă este albastru.
Membri alianţei stabilesc listele parlamentare, preşedintele PDL, Vasile Blaga susţinând că „traseiştii”, adică parlamentarii care au plecat din PDL, nu se vor mai regăsi pe aceste liste.
De asemenea, alianţa a înfiinţat o comisie de etică, aflată sub conducerea Monicăi Macovei, comisie care a stabilit un set de criterii de integritate pe care viitorii candidaţi pentru parlamentare trebuie să le îndeplinească.
Conducerea PDL a spus în mai multe rânduri că parlamentarii actuali ai partidului îşi vor păstra candidaturile, singura care nu a fost acceptată până în prezent fiind Monica Iacob Ridzi, care era trimisă în judecată şi care a demisionat săptămâna aceasta din PDL.
De asemenea, preşedintele PDL Vasile Blaga i-a atenţionat pe partenerii din alianţă să nu aibă pretenţii la locurile în Parlament, arătând că acestea se vor repartiza în funcţie de ponderea formaţiunilor şi de studiile sociologice.
„În politică nu se fac cadouri”, anunţa Blaga la începutul lunii septembrie, menţionând că PDL este singura formaţiune care are structurile necesare să se măsoare în luptă cu PSD.
Manifestarea de sâmbătă reprezintă lansarea oficială a Alianţei România Dreaptă şi începutul neoficial al campaniei electorale, democrat-liberalii sperând că alături de Mihai Răzvan Ungureanu şi Pavelescu vor câştiga alegerile.
Liderii partidelor semnatare ale protocolului ARD au stabilit, de principiu, colegiile în care vor candida pe 9 decembrie.
Astfel, Vasile Blaga vizează, cel mai probabil, o candidatură în Timiş, Aurelian Pavelescu şi Mihai Răzvan Ungureanu alegând Capitala. Pe de altă parte, răspunzând unei întrebări, liderul PDL vasile Blaga a declarat că încă nu ştie dacă MRU va candida la Bucureşti.
Potrivit unor surse politice, pentru Elena Udrea este luat în calcul un colegiu din Neamţ.
De asemenea, Gheorghe Falcă ar urma să candideze la un colegiu din Arad, iar Roberta Anastase, în Prahova.
Consiliul de Coordonare Judeţean al PDL Suceava a stabilit întreaga listă de candidaţi pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, a anunţat, joi, liderul organizaţiei, Gheorghe Flutur, care a precizat că vor candida atât oameni cu experienţă cât şi tineri, el candidând pentru postul de senator.
Surse din ARD susţin că, deşi şi-ar fi dorit să candideze la parlamentare, Teodor Baconschi nu se va regasi pe listele alianţei.
De asemenea, vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a declarat că intenţioneză să candideze pentru un nou mandat de parlamentar în colegiul din Sibiu, iar liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader, a precizat că va candida din nou la Galaţi.
Rămâne de discutat, în acelaşi timp, ce urmează să se întâmple cu o eventuală candidatură a lui Ştefan Pirpiliu.