Demonstratie de forta la PD-L, cu ocazia infiintarii, ieri, a Ligii Alesilor Locali. Liderii partidului s-au declarat invingatori ai alegerilor locale si se vad deja castigatori ai alegerilor din toamna.
PD-L a simtit trendul descendent in care se afla partidul si a simtit nevoia sa convoace forurile de conducere pentru mobilizarea generala.
PSD sufla deja in ceafa Partidului Democrat Liberal, desi ultimul sondaj ii creditau pe democrat-liberali cu 40%, iar pe sociali-democrati cu 28%. In situatia in care PD-L constata ca este foarte greu sa obtina peste 50% la alegerile generale, unii lideri se arata deschisi unei aliante postelectorale. "Nu respingem din start nici o alianta postelectorala. In anumite conditii putem incheia o intelegere cu PSD. Aveam in 2004 la punctul 100 o prevedere care interzicea alianta cu PSD, deoarece acest partid isi propunea distrugerea PD. Acum acest articol din statut nu mai este de actualitate", a declarat unui post de televiziune vicepresedintele PD-L Radu Berceanu.
Presedintele PD-L, Emil Boc, le-a transmis ieri alesilor locali ca partidul trebuie sa obtina in alegerile parlamentare un procent suficient de mare, astfel incat sa-i ofere sefului statului "argumentul constitutional" pentru a numi un premier PD-L. Acesta a sustinut ca PD-L are de departe prima sansa de a forma din toamna Executivul. "Trebuie sa castigam alegerile pentru a demonstra cum se guverneaza bine", a precizat liderul democrat-liberal. Totodata, PD-L a adoptat o rezolutie prin care pledeaza pentru descentralizare si acuza Guvernul ca ar fi compromis acest proces prin repolitizarea functiei publice si prin preluarea la bugetul de stat a impozitelor pe tranzactiile imobiliare. "PD-L nu vrea nici baroni centrali, nici baroni locali. Partidul nostru vrea ca toate comunitatile locale din Romania, indiferent de marime, sa-si organizeze viata dupa cerintele si interesele locuitorilor lor", se arata in rezolutia partidului.
De asemenea, PD-L isi va anunta, pana la inceputul lunii septembrie, programul de guvernare axat pe reducerea cotei unice de impozitare si componenta Guvernului-alternativa. Programul de guvernare este alcatuit de catre Consiliul Reprezentantilor Nationali, prin intermediul comisiilor de specialitate. Liderii PD-L vor coopta in proiectul Programului de guvernare si reprezentanti ai societatii civile, profesori universitari si experti in diverse domenii. Astfel, Comisia de strategii guvernamentale este reprezentata de Theodor Stolojan, Adriean Videanu, Valeriu Stoica, Gheorghe Pogea; Comisia de transporturi – Radu Berceanu, Anca Boagiu, Cristan Boureanu; Comisia de administratie si interne – Vasile Blaga, Mircea Toader; Comisia de aparare – Sorin Frunzaverde, Mihai Stanisoara; Comisia de finante – Adriean Videanu si Ionut Popescu; Comisia de agricultura – Gheorghe Flutur si Valeriu Tabara. Surse PD-L vorbesc ca premier ar putea fi desemnat Theodor Stolojan, ministru de Interne – Vasile Blaga, iar Bogdan Dragoi – ministru de Finante.
Sesizare la CCR impotriva Camerei Deputatilor
PD-L a facut ieri o analiza a rezultatelor locale, la nivel national si pe fiecare judet in parte. Liderii democrat-liberali au luat in discutie masurile de dizolvare a conducerii filialelor Bacau, Constanta, Galati, Salaj, Gorj, Satu Mare, Teleorman, Vaslui si Vrancea. Au fost validati Ion Popescu in fruntea filialei Constanta, Bode Lucian la Salaj, Alin Trasculescu la Vrancea. PD-L a luat act si de de demisia lui Vasile Blaga la Bucuresti. Totodata, ieri, PD-L a anuntat ca va depune saptamana viitoare o sesizare la Curtea Constitutionala referitoare la cvorumul stabilit de Camera Deputatilor pentru avizul asupra inceperii urmaririi penale a demnitarilor. "Constitutia arata ca hotararile Camerei Deputatilor se adopta cu jumatate din numarul parlamentarilor. si in cazul de fata ar trebui sa fie aceeasi norma", a declarat Cristian Radulescu, liderul PD-L de la Camera.