» Jurnalistii si observatorii vor avea acces limitat la procesul electoral al europarlamenta-relor. O ordonanta le ingradeste libertatea de miscare in sectiile de vot si, prin urmare, si posibilitatea de a semnala eventuale fraude.
Mai multe organizatii civice si asociatii de jurnalisti, printre care Pro Democratia si Active Watch, solicita Guvernului si Parlamentului modificarea Ordonantei 11/2009. Ele critica aspru prevederile actului normativ prin care este limitat accesul presei si al observatorilor in sectiile de votare. Potrivit unui articol al ordonantei, observatorii si ziaristii sunt obligati sa se miste intr-o sectie de votare numai intr-un perimetru stabilit de presedintele comisiei electorale.
Semnatarii protestului spun insa ca o astfel de prevedere incalca una dintre regulile esentiale pentru organizarea de alegeri corecte si ca "reglementarea a fost inclusa in mod ocult, fara respectarea Legii privind transparenta decizionala, in ordonanta Guvernului".
"In conformitate cu legea in vigoare, reprezentantii mass-media si observatorii interni si externi nu vor putea asista la procedurile de vot decat stationand in spatiul stabilit in acest sens in sala de votare de catre presedintele biroului electoral. Aceasta situatie limiteaza insa capacitatea jurnalistilor de a sesiza o serie de fraude strecurate in operarea cu listele electorale, legate de identitatea alegatorilor si de numarul de buletine de vot inmanate unui alegator", explica organizatiile civice.
In schimb, Marian Muhulet, purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central, sustine ca prevederea este necesara. El a precizat ca inainte de includerea in ordonanta a acestei reglementari a existat un ordin intern al BEC, emis in toamna anului trecut, pentru alegerile parlamentare.
"Circumscriptiile electorale ne-au cerut sa luam o decizie de stabilire a unui spatiu amenajat pentru presa si observatori din cauza numarului mare de acreditari acordate. S-a avut in vedere experienta de la alegerile locale de anul trecut, cand, din cauza aglomeratiei provocate de numarul mare de persoane in sectia de votare, procesul electoral a fost afectat", a afirmat Muhulet. Acesta a precizat insa ca BEC a recomandat "sa nu existe nici o modalitate de obstructionare a observarii procesului electoral, adica sa fie ales un loc amenajat in care se poate vedea foarte bine cum se voteaza". Muhulet a mai spus ca, in contextul alegerilor parlamentare, nu au existat plangeri inaintate de presa care sa acuze faptul ca nu au putut observa modul de votare. Raspunsul purtatorului de cuvant nu este insa unul multumitor, in conditiile in care toamna trecuta Asociatia Pro Democratia a dat in judecata BEC exact impotriva acestui tip de restrictii.
Pro Democratia sustine ca acum situatia a devenit si mai grava, "pentru ca prevederea abuziva este inclusa in textul unui act normativ si va afecta foarte grav toate scrutinurile viitoare. APD protesteaza impotriva fondului problemei, dar si impotriva procedurilor abuzive si absentei consultarii factorilor interesati in aceasta chestiune esentiala pentru democratie".
Mai mult, se pune in discutie chiar legalitatea unei asemenea prevederi cuprinse in ordonanta referitoare la alegerile pentru Parlamentul European, in conditiile in care aceasta reglementare face obiectul unui litigiu. Daca instanta da castig de cauza APD, ordonanta ar putea fi atacata la Curtea Constitutionala si considerata a fi in afara reglementarilor legale. Drept consecinta, legalitatea scrutinului insusi ar putea fi pusa sub semnul intrebarii.