25 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSportNastase l-ar zbura pe Geoana inainte de Congres

Nastase l-ar zbura pe Geoana inainte de Congres

Aspirant la sefia PSD, Adrian Nastase a iesit iar la atac: intr-o analiza a institutului pe care-l conduce, ii sugereaza lui Mircea Geoana sa demisioneze din functia de presedinte al PSD inainte de Congres. La randul sau, fostul prezidentiabil isi face campanie printre baronii locali si a scos-o la rampa pe "Mihaela, dragostea mea".
 
Vizita lui Mircea Geoana la locuinta lui Sorin Ovidiu Vantu, la miezul noptii, chiar inainte de dezbaterea finala, a socat opinia publica prin excentricitatea si duplicitatea comportamentale ale unui candidat prezidential, validand astfel intregul construct de imagine al lui Traian Basescu." Aceasta este una dintre principalele greseli care au dus la esecul PSD din alegerile prezidentiale, identificata de Institutul "Ovidiu Sincai" (ISD) intr-o analiza data publicitatii ieri, sub titlul "Cezarul a invins!". Documentul ISD, institutie condusa de social-democratii Adrian Nastase si Adrian Severin, il indica pe Mircea Geoana ca principal responsabil al pierderii alegerilor. In plus, in opinia unuia dintre autorii cercetarii, schimbarea liderului PSD este prima conditie pentru reformarea partidului. "Daca un lider a fost capabil, cu cinci zile inainte de alegeri, sa mearga sa se intalneasca cu cineva considerat a face parte din lumea interlopa, poti sa presupui ca va fi in stare sa mai faca asta. Daca un lider a fost in stare sa impuna in structurile de conducere ale partidului oameni care il filmeaza cand ia bani cu aroma de mita, este clar ca va face asta si in viitor si va putea fi in continuare filmat", a declarat Adrian Severin.
Desi a refuzat sa dea un nume de posibil viitor presedinte al PSD, in virtutea apropierii sale de Ion Iliescu, Severin l-ar putea sprijini pe Adrian Nastase pentru acest post. Presedintele de onoare al PSD declara la finele saptamanii ca l-ar sustine "fara indoiala" pe Nastase la alegerile interne.

In aceeasi analiza se arata ca PSD ar avea nevoie de instituirea unei conduceri colective pana la congres, ceea ce s-ar putea traduce ca o sugestie pentru actualul presedinte sa demisioneze pana la intrunirea forului suprem. Conducerea interimara propusa de ISD ar urma sa pregateasca pana la congres un nou statut, un manifest ideologic si un program politic. Totodata, ISD recomanda ca viitorul statut al PSD sa elimine cumulul de functii, sa stabileasca incompatibilitati intre functii in partid si functii la nivel guvernamental, delimitarea stricta a atributiilor presedintelui, presedintelui executiv, presedintelui Consiliului National.
Concluziile si recomandarile ISD nu au fost insa bine primite de liderii PSD. Gavril Mirza, presedintele PSD Suceava, considera ca esecul in alegeri nu poate fi pus exclusiv pe umerii lui Mircea Geoana, colegul sau de la Dolj, Ion Prioteasa, crede ca raportul Institutului este "o lovitura sub centura atat pentru Mircea Geoana", cat si pentru partid, iar liderul de la Bihor, Ioan Mang, e de parere ca atacurile "indreptate impotriva actualei conduceri a partidului in ultima perioada nu sunt normale".

Reactiile negative ale baronilor PSD vin pe fondul unei campanii electorale interne incepute de Mircea Geoana, care se vede incoltit din toate partile de posibili contracandidati. Intr-o prima faza, Geoana s-a intalnit vineri, la Slatina, cu liderii organizatiilor Valcea, Dolj, Mehedinti si Olt, care i-ar fi transmis ca il sustin pentru un nou mandat, intrucat se tem de intoarcerea in trecut sau de rebaronizarea partidului, cu trimitere la posibilele candidaturi ale lui Nastase si Miron Mitrea la sefia PSD. Presedintele social-democrat a apelat si la ajutorul sotiei pentru a-si pastra functia. Mihaela Geoana a vorbit intr-un interviu televizat despre atacurile "energetice" la care au fost supusi sotul si familia sa in campania pentru prezidentiale de catre echipa lui Traian Basescu, ipoteza avansata anterior de sotul ei. Mihaela Geoana a mai spus ca ea crede in viitorul politic al sotului si ca inlocuirea cu Nastase ar echivala cu o intoarcere in trecut.

Cele mai citite

Alfred Bulai, audiat din nou pentru acuzaศ›ii de agresiune sexualฤƒ. Anchetatorii fac percheziศ›ii suplimentare

Sociologul Alfred Bulai, reศ›inut miercuri dimineaศ›ฤƒ, a fost adus joi รฎn faศ›a procurorilor de la Parchetul Judecฤƒtoriei Sectorului 1 pentru a fi audiat รฎn...

Adolescentฤƒ spulberatฤƒ de un camion. Impactul a fost fatal

O tรขnฤƒrฤƒ de 18 ani din Buzฤƒu a fost lovitฤƒ mortal de un camion รฎn timp ce รฎncerca sฤƒ traverseze un drum judeศ›ean printr-un...

Pฤƒdurea din jurul staศ›iunii Bฤƒile Olฤƒneศ™ti a fost din nou cuprinsฤƒ de incendiu

Pompierii militari au fost solicitaลฃi, joi, sฤƒ intervinฤƒ la un nou incendiu izbucnit รฎn pฤƒdurea din jurul staลฃiunii Bฤƒile OlฤƒneลŸti, au informat reprezentanลฃii Inspectoratului...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ