2.6 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportModificare cu dedicație pentru Kovesi. Parlamentul a decis că persoanele chemate la...

Modificare cu dedicație pentru Kovesi. Parlamentul a decis că persoanele chemate la audieri în Comisia SRI sunt obligate să se prezinte

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, miercuri, modificarea Regulamentului Comisiei de control a SRI, potrivit căruia orice persoană este chemată la audieri este obligată să se prezinte, iar Serviciul Român trebuie să predea orice informare sau raport care este solicitat de comisie, scrie Mediafax.

Proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Parlamentului României nr. 30/1993 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI a fost adoptat, de către deputaţi şi sentori, cu 226 de voturi „pentru”, 43 de voturi „împotrivă” şi două abţineri.

Potrivit proiectului, „Serviciul Român de Informaţii este obligat să pună la dispoziţia Comisiei, în termen de 7 zile, rapoartele, informările, explicaţiile, documentele, datele şi informaţiile solicitate şi să permită audierea personalului militar şi civil indicat de comisie”.

„În cazul în care durata necesară pentru identificarea şi transmiterea informaţiilor solicitate depăşeşte termenul de 7 zile, Serviciul Român de Informaţii va comunica motivele şi perioada necesară pentru a prezenta răspunsul la solicitările prevăzute la alin.(2).

Totodată, proiectul adoptat prevede: „Comisia poate invita la şedinţele sale orice persoană despre care are date că ar putea deţine informaţii relevante în ceea ce priveşte sfera de activitate a Comisiei.

De asemenea, persoanele au obligaţia de a se prezenta la audieri.

O altă prevedere stipulează că „deplasările membrilor şi a funcţionarilor publici parlamentari ai Comisiei la unităţile teritoriale ale Serviciului Român de Informaţii, precum şi la alte activităţi care sunt de competenţa Comisiei se efectuează cu validarea Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, decontarea cheltuielilor efectuându-se pe baza documentelor justificative”.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu spune că e vremea schimbării, în condiţiile în care până acum părea că SRI are atribuţii de control asupra comisiei şi nu invers.

"Mă număr printre cei care am avut impresia, în ultimii 10-12 ani, că această Comisie de control a SRI ar fi trebuit să se intituleze, mai degrabă, Comisia pentru controlul SRI-ului asupra Parlamentului. Şi cred că a venit momentul ca această Comisie să înţeleagă care îi este menirea şi să îşi intre cu adevărat în atribuţii şi salut propunerile de modificări care sunt făcute şi supuse votului nostru astăzi", a spus Tăriceanu.

Pe de altă parte, deputatul PNL, Cezar Preda, membru al Comisiei SRI, a acuzat că se încearcă politizarea comisiei.

„Ne aflăm în decurs de patru luni la o nouă modificare a hotărârii noastre, lucru neobişnuit, mai ales în condiţiile în care pentru elaborarea modificărilor la vechea hotărâre s-a lucrat ani de zile şi a fost bine că a existat voinţa politică să o realizăm. Aţi urmărit şi dvumneavoastră, ca noi toţi de altfel, marile probleme care sunt pe canalele de media cu privire la modul în care această comisie funcţionează.

Ea nu mai are timp să se ocupe de ceea ce înseamnă ameninţările terorismului, de ceea ce înseamnă migraţia care explodează în fiecare zi şi nu mai are timp să se ocupe de problemele strict legate de codul nostru albastru de securitate. Ea devine un balon de secrete la care vin fiecare dintre cei care au probleme să le comunice. (…)

Dacă această comisie merge în drumul politizării ei, eu vreau să vă spun că avem cu toţii o problemă foarte mare. (…) Dar nu trebuie să facem din această comisie politizarea SRI. Acesta este cel mai grav lucru pe care îl poate face un parlamentar al României”, a susţinut Preda.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă