3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportModelul Pinalti face prozeliti: primar PNL, sef la PDL

Modelul Pinalti face prozeliti: primar PNL, sef la PDL

» Patru primari din judetul Neamt, alesi din partea PNL, au fost numiti, la sfarsitul saptamanii trecute, coordonatori speciali ai filialelor locale ale PDL. Cei patru, care au ramas membri ai PNL, activeaza nestingheriti in PDL, in speranta ca legea va fi modificata astfel incat sa permita din nou migratia alesilor locali.

Fara a demisiona din PNL, spre a nu pierde fotoliul de primar, au dobandit functii in PDL Vasile Olaru, primar de Girov, Constantin Matasa, primar de Grumazesti, Ioan Sarbu, primar de Tibucani, si Petrica Prichici, primarul comunei Ion Creanga. "In acest moment, cei care au primit functia de coordonatori speciali ai unor organizatii locale nu au cum sa fie membri PDL, pentru ca nu ar mai putea fi primari. Speram ca legea va fi schimbata in sensul de a permite primarilor, care au fost alesi prin vot uninominal, sa treaca la un alt partid. Consider ca acest lucru e benefic pentru un stat democratic, astfel incat primarul sa nu mai fie legat de un anumit partid, impotriva intereselor comunitatilor locale. Ar fi greu sa spun acum cand se va produce aceasta modificare, aflata in dezbatere la comisii", a declarat Vasile Pruteanu, presedintele Consiliului Judetean Neamt, care este si vicepresedinte al PDL Neamt.

Coordonatorul PNL Neamt, serban Stratila, spune ca, oficial, PNL nu a fost instiintat in legatura cu cei patru primari, dar ca legea impotriva migratiei alesilor locali este proasta, el fiind singurul senator care a votat impotriva ei. "Nu stiu nimic oficial, PNL nu a fost informat in nici un fel. stiu ca se exercita presiuni asupra lor si pri-mul pas a fost atunci cand fondurile destinate echilibrarii bugetelor locale au fost lasate la discretia consiliilor judetene, fara sa fie stabilit prin lege vreun criteriu, astfel ca alocarea se face pur politic.

Eu cred ca nimeni nu trebuie tinut cu forta acolo unde nu doreste sa fie, dar cred ca, daca vor fi primari PNL care vor trece la alte partide, nu o fac de bunavoie. De fapt, alte partide ar avea nevoie de ei numai in perspectiva alegerilor europarlamentare si prezidentiale si sunt convins ca aceia care vor face acest pas vor fi dezamagiti in foarte scurt timp. Pe de alta parte, si eu cred ca legea impotriva migratiei alesilor locali nu e gandita bine si nu rezolva nimic. Am fost singurul din plenul Senatului care am votat impotriva acestei legi", ne-a declarat serban Stratila.

Primarul comunei Girov, Vasile Olaru, a fost foarte grijuliu sa nu se inteleaga ca ar fi demisionat din PNL. "Eu raman membru PNL, iar la PDL sunt doar coordonator special. Daca legea va fi modificata si va fi totul in regula din punct de vedere local, abia atunci putem vorbi despre trecerea la PDL. De castigat din aceasta schimbare a partidului va avea comunitatea", a declarat Vasile Olaru. Dupa alegerile locale, in Neamt, PDL a castigat 36 de primarii, PSD – 35, PNL – 10, iar PRM, o primarie. Functia de coordonator special a fost aprobata in PLD, in februarie 2008, inainte de infiintarea PDL. La acea vreme, primarul de Piatra Neamt, Gheorghe stefan, era membru al PNL, dar sustinator al PLD. El a fost numit coordonator special al filialei PLD Neamt, apoi al PDL Neamt si a refuzat sa-si dea demisia din PNL. In ciuda duplicitatii sale politice, a fost exclus din PNL abia in preajma alegerilor. In prezent, este liderul filialei judetene si vicepresedinte al PDL.

Intrebati despre aranjamentele locale, liderii centrali ai PDL nu par a fi luati prin surprindere. Deputatul PDL Ioan Oltean, autorul legii interzicerii migratiei politice, sustine ca infiintarea functiei de coordonator special pentru primarii din alte partide este o "improvizatie locala", "inventata" de Gheorghe stefan si care nu se regaseste nici in statutul partidului, nici in vreo lege. Cat despre propunerea de modificare despre care presedintele CJ Neamt spune ca ar fi ajuns deja la comisii: "Nici nu se pune in discutie sa modificam legea. Partidul nu va sprijini o asemenea initiativa", a precizat Oltean. In schimb, acesta a afirmat ca ar trebui modificata legea finantelor locale pentru a feri primariile de interferente politice. "Nu este corect sa fie directionati banii in functie de culoarea politica a unui primar sau altul.

 

Edilul este ales uninominal si nu este normal sa fie supus la diferite presiuni politice si sa fie in situatia sa nu primeasca bani pentru ca partidul sau nu este la putere", a mai spus deputatul PDL. La randul sau, deputatul Cezar Preda a subliniat ca o modificare a legii in sensul permiterii primarilor sa migreze de la un partid la altul "ar fi un pas inapoi". "Putem intelege reactia primarilor care vor acum sa treaca la partidele de la putere. Sunt pusi in situatia de a nu mai primi bani. Nu este corect", a declarat Preda.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă