3.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSportMizele PNL nu se întâlnesc cu speranţele PDL

Mizele PNL nu se întâlnesc cu speranţele PDL

În PNL numărul celor nemulţumiţi de stilul de conducere al actualului lider, Crin Antonescu, este în creştere, dar posibilitatea formării unei mase critice împotriva conducerii partidului este improbabilă pe termen scurt şi mediu, potrivit unor surse liberale.

Demisia lui Vlad Moisescu din funcţia de vicepreşedinte este un gest prin care fostul fruntaş încearcă să-i cheme la revoltă şi pe alţi liberali deranjaţi de alunecarea partidului spre stânga, dar şi de unele decizii arbitrare ale preşedintelui PNL. „Această demisie este cu totul nesemnificativă” declară Crin Antonescu argumentând că „o demisie cu două săptămâni înainte de Congres, când toată conducerea îşi depune mandatul, nu are nici o semnificaţie”.

Vlad Moisescu este personajul apărut în stenogramele procurorilor care îl interceptau pe fostul ministru liberal al Administraţiei Victor Paul Dobre în perioada organizării Referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu şi care îl avertiza pe acesta că „e mai bine să fugim din acest grup infracţional organizat”. „Noi ştim cine este Vlad”, a spus Dan Mihalache, secretar general adjunct al PNL, iar după referendum Vlad Moisescu a fost mazilit, împreună cu toată conducerea Sectorului 1 din Bucureşti. 

În demisia înaintată Biroului Permanent, Moisescu îl acuză pe liderul PNL că-şi utilizează prerogativele „în scopul reglării de conturi personale în interiorul partidului”, suspendând activitatea Curţii de Onoare şi Arbitraj a partidului, „curte care reprezintă justiţia internă a formaţiunii liberale”.

Demisia lui Vlad Moisescu din conducerea PNL este simbolică şi e puţin probabil să aibă consecinţe înaintea Congresului, care va fi organizat la mijlocul acestei luni. „Delegaţii la Congres vor fi aleşi în aşa fel încât Crin Antonescu să aibă o sală complet favorabilă”, ne-a explicat un liberal cu vechime mare în PNL, care se aşteaptă la o reconfirmare solidă a actualului preşedinte. Cu toate acestea, „prăpastia dintre cei care-şi doresc o guvernare de dreapta şi cei care sunt mulţumiţi cu oportunităţile puterii este în creştere”, susţine sursa citată.

Liderul grupării disidente, Călin Popescu Tăriceanu, este, pe de altă parte, tot mai curtat de fruntaşii democrat-liberali, care văd în el un posibil aliat, în viitorul nu prea îndepărtat în care PNL ar putea reveni în Opoziţie. 

Elena Udrea, cea care a scos la iveală în 2007 bileţelul galben pe care i l-a trimis Tăriceanu lui Băsescu, a declarat că l-a „reevaluat” pe fostul premier liberal. În 2005, Călin Popescu Tăriceanu, şef al guvernului, i-a scris preşedintelui, imediat după arestarea omului de afaceri Dinu Patriciu: „Dragă Traiane, 1) Îţi trimit alaturat un document redactat de Petromidia în legătură cu cercetarile care au loc; 2) Dacă ai ocazia să vorbeşti la Parchet despre subiect?”. 

Elena Udrea nu-l mai vede acum pe Tăriceanu ca pe „prietenul oligarhilor”, ci ca pe un potenţial aliat politic: „Prin comparaţie cu ceea ce face domnul Antonescu, prestaţia de om politic, de prim ministru, de lider PNL a domnului Tăriceanu este mai bună”. Fosta ministră democrat-liberală sugerează chiar o rupere a liberalilor pe această falie, dar cei din gruparea disidentă dezmint o astfel de eventualitate.

PDL mizează în viitor pe refacerea alianţei de dreapta, care a venit la putere în 2004, mai cu seamă că retragerea din politică a preşedintelui Traian Băsescu în 2014 ar putea favoriza această soluţie. Liberalii sunt, însă mai pragmatici şi au o strategie care vizează dilatarea PNL în Opoziţie, începând de anul viitor, în aşa fel încât să ocupe tot spaţiul dreptei de unul singur, indiferent dacă liderul partidului rămâne sau nu Crin Antonescu. 

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Capcana venitului mediu în România

Lipsa reformelor structurale durabile, dependența de finanțare externă și modelele economice bazate pe consum și îndatorare, duc la stagnare economică, la criză și recesiune Riscul...

Crin Antonescu: America nu exista atunci când noi aveam forme de cultură, de civilizație, care sunt încorporate civilizației creștine, civilizației europene

Candidatul prezidențial al coaliției de guvernare, Crin Antonescu, s-a dezlănțuit, marți seară, la Antena 3 CNN, într-o retorică acidă la adresa politicienilor români care...

Donald Trump anunță investiții de 500 de miliarde de dolari în inteligența artificială

Donald Trump a dezvăluit un plan ambițios de investiții de până la 500 de miliarde de dolari în infrastructura de inteligență artificială (AI), informează...
Ultima oră
Pe aceeași temă