0.2 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSportVIDEO Tudorel Toader bate în retragere, după valul de critici la modificările...

VIDEO Tudorel Toader bate în retragere, după valul de critici la modificările la Legile Justiției: Strângem toate propunerile. Nu facem experimente pe cetățeni

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, joi, că va publica propunerile de modificare la Legile Justiției, după ce va primi toate opinille, reacțiile, punctele de vedere și criticile din partea mediului judiciar și al societății civile. "Aceste modificări sunt doar propuneri, nu sunt un proiect de lege. Abia după ce se va exprima toată lumea, le voi trimite mai departe". De asemenea, Tudorel Toader a menționat că acest proiect "nu este un experiment". 




"De ce ați veni azi aici? Ieri ați spus că sunt în concediu. Știți bine că am vizitat penitenciare. Voi trimite proiectul de lege pentru modificarea Legilor Justiției, după ce se va exprima toată lumea, toată societatea, după ce se vor exprima puncte de vedere cu privire la toate problemele enunțate miercuri. De ce procedez astfel?! Legile Justiției ne interesează și ne vizează pe fiecare dintre noi.

Legile Justiției au ca fundament puterea judecătorească în ansamblul ei. Nu am văzut chiar toate reacțiile și conținutul lor. Azi voi vedea cine și ce puncte de vedere a exprimat. Repet primul considerent, faptul că sunt legi fundamentale care reglementează una din cele trei puteri ale statului. În al doilea rând, aștept exprimări cu privire la toate problemele enunțate".





Pentru a-și întări punctele de vedere care motivează necesitatea modificărilor anumitor Legi ale Justiției, ministrul de resort a dat câteva exemple de situații "abuzive" din sistemul judiciar.

"Spre exemplu, știm foarte bine dezbtarerile din spațiul public, dacă este bine sau nu ca un procuror / judecător să se pensioneze azi și să se reangajeze, prin votul CSM-ului, peste o lună. Eu am propus o abrogare a acestui punct. Să spună societatea dacă este bine sau nu ca un procuror / un judecător să dobândească grad superior, să muncească la judecătorie și să ia salariu de pe lângă Înaltă Curte sau tribunal.

Este corect ca un judecător să ia salariu la Curtea de Apel, iar acolo să fie posturi vacante, dar judecătorul să refuze detașarea. Să spună societatea dacă e corect ca un magistrat să plătească o chirie de 50 de lei, să locuiască acolo toată viața, iar apartamentul să revină moștenitorilor, iar un tânăr magistrat să fie nevoit să plătească o chirie un pic mai mare".





Ministrul Toader a reiterat că nu există un proiect de lege, ci doar propuneri supuse "celei mai mari dezbateri publice", iar acestea vor fi trimise mai departe, după ce va primi toate punctele de vedere necesare.

"Nu facem experimente judiciare. Într-un stat de drept nu faci experimente că o fi bine sau nu o fi bine. Până când nu am toate punctele de vedere, nu dau drumul la proiectul de lege", a declarat Tudorel Toader. 





Întrebat de ce a fost convocat de urgență de premier, după ce a fost anunțată intenția de modificare a Legilor Justiției, Tudorel Toader a răspuns că nu a fost vorba de "o convocare de urgență", ci de o simplă discuție cu șeful Executivului.

"Nu am fost convocat de urgență la premier. Este modul dumneavoastră de a condimenta realitatea. Deci, nu e vorba de o convocare și nici de o urgență. Am fost invitat de domnul premier și am discutat", a explicat ministrul de resort.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă