17.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportMinistrul Finanţelor: Dacă reducem TVA-ul la alimente, punem în pericol cheltuielile cu...

Ministrul Finanţelor: Dacă reducem TVA-ul la alimente, punem în pericol cheltuielile cu salariile

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, astăzi, că va avea o discuţie cu deputaţii, ca să se ia o decizie corectă în ceea ce priveşte aplicarea cotei reduse la TVA-ul pentru alimente, notează NewsIn.

„Va fi o reducere semnificativă şi cred că în Camera Deputaţilor se va admite cererea de reexaminare. O să am o discuţie cu colegii din Camera Deputaţilor să luăm o decizie corectă, pentru că, în momentul în care reducem TVA-ul, punem în pericol cheltuielile cu salariile, cheltuielile sociale şi fondurile pentru investiţii. România nu poate să-şi permită în momentul de faţă să reducă TVA, chiar şi la alimente”, a spus Ialomiţianu.

Mai mult, ministrul Finanţelor susţine că măsura de reducere a TVA la unele produse ar putea genera fenomene de evaziune fiscală.

„Vă spun din experienţă, când s-a aplicat cota de 9% şi de 11%, preţurile nu au scăzut. Mai mult decît atât, am depistat în perioada respectivă multe fenomene de evaziune, pentru că se contrafăceau anumite bunuri care erau în sfera de 9%”, a mai spus Ialomiţianu.

Plenul Senatului a menţinut miercuri prevederea privind reducerea TVA la 5% la alimentele de bază, votând propunerea de respingere a cererii de reexaminare formulată de preşedinte, cu 53 de voturi pentru, în timp ce 46 dintre senatori s-au împotrivit, iar unul s-a abţinut.

Cererea de reexaminare solicitată de preşedinte s-a referit la faptul că aplicarea unei cote reduse a TVA pentru produsele de bază conduce la scăderea încasărilor şi implicit majorarea deficitului bugetar şi imposibilitatea ca acesta să fie menţinut în ţintele stabilite de 6,8% în 2010 şi 4,4 % în 2011. De asemenea, şeful statului susţine că o nouă modificare a TVA, după majorarea la 24%, ar conduce la lipsa de predictibilitate fiscală şi legislativă, creşterea costului administrării sistemelor operatorilor economici şi la scăderea încrederii investitorilor şi a rating-ului de ţară.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă