7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu: Guvernarea PSD-ALDE își asumă pe...

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu: Guvernarea PSD-ALDE își asumă pe deplin parcursul euro-atlantic al României

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat că proiectul de țară rezidă din asumarea parcursului euro-atlantic al României de către actuala coaliție guvernamentală alcătuită din Partidul Social Democrat (PSD) împreună cu Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), potrivit Agerpres.

"Guvernarea actuală a Partidului Social Democrat împreună cu ALDE își asumă pe deplin parcursul euro-atlantic al României. Direcția noastră este una clară, de a fi într-adevăr o țară care are un cuvânt de spus la nivel european și un partener de încredere în interiorul NATO, care-și asumă și respectă toate angajamentele. Din perspectiva mea, de ministru al Afacerilor Europene, am de gând să susțin în totalitate aceste demersuri, așa cum le-am susținut și în calitatea precedentă, ca europarlamentar. După părerea mea, acesta este Proiectul de țară al României și trebuie susținut de toate forțele politice, în consens", a declarat Negrescu.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat că inclusiv în cursul audierilor din comisiile parlamentare de specialitate, pentru obținerea votului consultativ de învestitură, și-a afirmat punctul de vedere în legătură cu această opinie, referitorare la obținerea consensului național pentru susținerea parcursului euro-atlantic al României.

"De aceea, inclusiv în cadrul audierilor eu am vorbit despre nevoia unui dialog inter-instituțional cu toate structurile statului direct implicate, Executiv, Parlament și Președinție, dar și cu sectorul neguvernamental. Eu cred că această opinie a fost respectată de colegii mei din Parlamentul României, pentru că nu am avut niciun vot împotrivă în comisiile de resort, unde toate formațiunile politice au fost de acord să nu critice mesajul cu care m-am prezentat în fața comisiilor parlamentare și vreau să întăresc acest lucru în fiecare expunere publică pe care o fac" — a subliniat ministrul.

În opinia ministrului Afacerilor Europene, pentru ca România să reprezinte o forță redutabilă în plan european trebuie ca românii să creadă în această construcție politică și pentru acest lucru trebuie să li se ofere acces cât mai larg și direct la informațiile ce-i privesc pe cetățeni.

"Referitor la Uniunea Europeană, eu cred că trebuie democratizat accesul la informația europeană. Adică, așa cum spuneam mai devreme, a da informația la cât mai mulți cetățeni, cred că acest lucru exprimă cel mai bine cea ce trebuie să facem noi. Dacă este să ne referim la poziționarea României pe plan european cred că trebuie să avem o amplă dezbatere publică și mecanisme pentru cetățeni sau organizații ca să participe la conturarea viziunii României la nivel european. Nu trebuie ca aceste decizii să fie luate în spatele unui birou închis. Trebuie ca aceste decizii și această viziune să fie elaborată prin implicarea cât mai multor cetățeni, pentru ca noi să reușim la nivel european trebuie ca cetățenii să simtă că acest proiect le aparține. Altfel, noi suntem miniștri pentru o perioadă de timp și viziunea nu continuă mai departe. Este singura soluție pentru a reuși ca România să conteze acolo, la Bruxelles, așa cum ne dorim cu toții" — a precizat Victor Negrescu.

Ministrul delegat a adăugat că din perspectiva pregătirii Președinției rotative a UE, ce-i va reveni României în anul 2019, are în vedere o serie de programe, inclusiv în domeniul turismului, pentru afirmarea plenară a imaginii țării noastre.

"Ca viziune, eu cred sincer că în perspectiva anului 2019, când România va deține președinția UE, noi trebuie să ne gândim nu doar la aspectul tehnic, ci și la imaginea țării noastre. Acel moment va fi unul unic, în care imaginea țării noastre poate fi mult îmbunătățită. Vom putea să arătăm că suntem o țară care are foarte multe perspective, oportunități și oferte, inclusiv în domeniul turismului. Împreună cu domnul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, am avut o discuție în acest sens și am convenit ca împreună să lucrăm pentru a elabora o serie de programe dedicate pentru această Președinție și în pregătirea acestui moment, care ne vor permite să realizăm o imagine cât mai amplă a României" — a conchis ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă