Imunitatea parlamentara a fostilor ministri, respectiv ascunderea in spatele votului a doua treimi din numarul deputatilor a disparut ieri, o data cu decizia Curtii Constitutionale.
Adrian Nastase a scapat de urmarirea penala, pe baza unei decizii a Parlamentului din luna august, care cuprindea proceduri neconstitutionale.
Curtea Constitutionala (CCR) a stabilit ca prevederile din Regulamentul celor doua Camere ale Parlamentului referitoare la cvorum sunt neconstitutionale. CCR a raspuns astfel unei sesizari a PD-L, depusa la inceputul lunii iulie. Pornind de la cazul Adrian Nastase, democrat-liberalii au reclamat neconstitutionalitatea Articolul 155, alineatul 3 din Regulamentul Camerei Deputatilor, potrivit caruia este nevoie de doua treimi din deputati pentru a cere inceperea urmaririi penale a unui ministru parlamentar. Cu ocazia depunerii sesizarii, Emil Boc, presedintele PD-L, declara ca procesul de incepere a urmaririi penale in cazul ministrilor parlamentari este mai dificil decat investirea sau demiterea unui Guvern ori chiar suspendarea presedintelui.
Curtea a stabilit ca dispozitiile Articolului 155, alin. 3 din Regulamentul Camerei Deputatilor contravine Constitutiei, care prevede la Art. 76, alin. 2, ca "legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera". Din aceleasi motive, CCR a mai declarat neconstitutional si Art.150, alin. 3 din Regulamentul Senatului, care prevede ca hotararea privind urmarirea penala a membrilor Guvernului "se adopta cu votul majoritatii senatorilor". Insa Curtea isi declina competentele in privinta unei alte sesizari a PD-L referitoare la existenta unui conflict de natura constitutionala intre puterea legislativa si cea judecatoreasca in privinta luarii de catre Parlament a deciziei de trimitere sau netrimitere in judecata a unui ministru parlamentar. "Curtii i s-a solicitat sa constate existenta unui conflict de natura constitutionala.
Cu unanimitate de voturi, Curtea a respins cererea ca fiind inadmisibila, intrucat nici una din atributiile sale nu prevede o asemenea competenta", se arata in comunicatul CCR.
La sfarsitul lunii august, la solicitarea presedintelui Traian Basescu, Camera Deputatilor, intrunita in sesiune extraordinara, a respins solicitarea DNA de incepere a urmaririi penale a lui Adrian Nastase si a lui Miron Mitrea pentru fapte de coruptie, acuze aduse pentru perioada cand cei doi erau membri ai Guvernului PSD (2001-2004). Decizia s-a luat pe baza prevederii din Regulamentul Camerei Deputatilor, potrivit careia era nevoie de o majoritate de doua treimi pentru ca solicitarea DNA sa primeasca aviz favorabil. Cu aceasta ocazie, PD-L a pus in discutie faptul ca aceasta decizie trebuia luata cu votul majoritatii simple a deputatilor prezenti, invocand Art. 76, alin. 2 din Constitutie, in care se spune ca legile ordinare si hotararile se iau cu jumatate plus unu dintre membrii Camerei respective.
Emil Boc, presedintele PD-L, a salutat ieri decizia luata de Curtea Constitutionala, iar presedintele Comisiei juridice a Camerei, Sergiu Andon, considera ca masura luata este "corecta". Deputatul PSD, Eugen Nicolicea, a tinut sa precizeze insa ca "nu se mai revine" la votul dat deja in cazul lui Nastase si Mitrea, hotararea CCR fiind aplicata de acum incolo. Un nou vot in cazul Nastase, singurul ramas cu imunitate, este insa previzibil in curand.