Numirea lui Teodor Meleşcanu în fruntea Serviciului de Informaţii Externe (SIE) vine la nici 24 de ore după ce şeful său pe linie de partid, Crin Antonescu, excludea posibilitatea ca un membru al PNL să deţină această poziţie.
Teodor Meleşcanu a acceptat propunerea preşedintelui Băsescu de a prelua funcţia de şef al SIE rămasă vacantă după numirea lui Răzvan Ungureanu ca premier. Decizia a luat prin surprindere opoziţia care şi-a mobilizat toţi liderii importanţi pentru a da asigurări că această numire nu reprezintă o apropiere a PNL sau PSD de coaliţia aflată la guvernare. Victor Ponta a ţinut să precizeze că greva colegilor săi din USL va continua, într-o încercare de a contracara declaraţiile Robertei Anastaste. Potrivit acesteia, numirea lui Meleşcanu poate fi interpretată ca un prim semnal pentru revenirea opoziţiei la lucrările Parlamentului.
Opoziţia încearcă să minimizeze eventualele pierderi
Într-un comunicat, Meleşcanu – care fost ales membru în Senat pe listele PNL – a invocat „precedentul Răzvan Ungureanu” (care, la numirea în funcţia de şef al SIE în 2007 ,nu era membru al PDL). „Am acceptat această propunere considerând că ea poate contribui la consolidarea practicii instituite de preşedintele Traian Băsescu de a numi la conducerea serviciilor de informaţii persoane care fac parte din opoziţia parlamentară şi nu din majoritate şi că renunţarea la această practică, din cauza crizei parlamentare, ar avea un efect negativ asupra evoluţiei pe viitor a sistemului politic românesc” , explică Meleşcanu.
În schimb, Crin Antonescu a simţit nevoia aplicării unor măsuri drastice şi a declarat că „am primit azi de la Meleşacanu un fel de cerere prin care ne anunţă că se autosuspendă. Ceea ce nu e cazul pentru că voi cere excluderea lui din partid din motive lesne de înţeles.” Antonescu a încercat să minimizeze impactul electoral pe care l-ar putea avea această numire susţinând că „episodul Meleşcanu, pentru mine, nici nu este foarte surprinzător”, lăsând astfel să se înţeleagă că s-ar fi aşteptat la o asemenea „trădare”. Dar s-a contrazis imediat ce a încercat să delimiteze USL de numirea de la SIE. „Această desemnare este o afecere strict între domnul Băsesescu şi domnul Meleşcanu, dacă nu s-a amestecat altcineva, şi nu are nicio legătură directă sau indirectă cu PNL. Meleşcanu nu a informat nici biroul politic al partidului, nici pe mine ca preşedinte, nici pe liderul grupului parlamentar din Senat „, a explicatAntonescu.
Membru în mai multe partide
Teodor Melşcanu a activat în Ministerul Afacerilor Externe din 1966 şi are 71 de ani. După 1990 a ocupat mai multe funcţii executive şi a fost mereu în prin planul scenei politice trecând prin mai multe partide. În 1992 a fost numit ministru de externe în cabinetul condus de Nicolae Văcăroiu. A intrat în Senat pe listele PSDR în 1996, iar un an mai târziu a devenit Preşedintele Alianţei pentru România, partid pe care l-a înfiinţaţat şi care a avut o creştere fulminantă de popularitate dar care s-a stins la fel de repede. La alegerile din 2000 ratează intrarea în Parlament. În 2002, partidul pe care îl conducea – ApR – fuzionează cu PNL, Meleşcanu devenind vicepreşedinte al acestui partid. A deţinut această funciţe până în 2010. În 2004, a fost ales senator pe listele PNL, iar în 2008 a obţinut un nou mandat.