20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportMAE intreaba UDMR: "Unde-i dovada?"

MAE intreaba UDMR: „Unde-i dovada?”

Ministerul Afacerilor Externe invita UDMR sa prezinte documentele oficiale prin care presedintele Ungariei, Laszlo Solyom, ar fi fost sfatuit sa nu viziteze Transilvania pe 15 martie, dupa ce liderii Uniunii au lansat acuze in acest sens.

Reactia MAE a survenit ieri in conditiile in care liderii UDMR s-au declarat, printr-un comunicat de presa in limba maghiara, "consternati" de decizia "autoritatilor romane competente" de "a-l deconsilia" pe presedintele ungar, Solyom Laszlo, sa viziteze Transilvania pe 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. "Uniunea Democrata Maghiara din Romania considera gresita si nechibzuita decizia de respingere a vizitei sefului statului maghiar", se mai arata in comunicatul semnat de presedintele UDMR, Marko Bela, si de presedintele executiv, Kelemen Hunor. Potrivit aceluiasi document, atitudinea manifestata de autoritatile romane nu ar fi in  concordanta nici cu relatiile romano-ungare tot mai stranse, nici cu pozitia celor doua tari in Uniunea Europeana, si nici cu interdependenta regionala a celor doua popoare. Ulterior, Kelemen  Hunor a admis ca prin sintagma "autoritatile romane competente" s-a facut referire la Ministerul Afacerilor Externe.

La randul sau, MAE a afirmat ca nu poate da "replica la declaratiile unui partid politic", dar a sugerat UDMR sa vina cu dovezi in sprijinul afirmatiilor facute. "Pana la ora actuala, partidul care a facut aceste declaratii nu a indicat nici un document oficial provenit de la vreo autoritate din care sa rezulte ca presedintele Ungariei a fost sfatuit sa nu vina in Romania pe 15 martie", a declarat ieri purtatorul de cuvant al MAE, Alin serbanescu.
Afirmatiile liderilor UDMR au fost insa preluate de presa din Ungaria, fiind citata totodata o scrisoare deschisa adresata de Partidul Civic Maghiar presedintelui Solyom Laszlo. "Am aflat ca, in urma cu cateva zile, autoritatile din Serbia v-au deconsiliat sa vizitati Voivodina pe 15 martie si, tot asa, nici autoritatile romane nu primesc cu placere ca unitatea nationala a maghiarilor sa fie intregita de prezenta sefului statului ungar in mijlocul maghiarilor din Ardeal care sarbatoresc", se arata in scrisoarea PCM citata de una dintre televiziunile nationale ungare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă