6.7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSportLovitură DEVASTATOARE pentru Crin Antonescu: 3 MINIŞTRI şi UN SECRETAR DE...

Lovitură DEVASTATOARE pentru Crin Antonescu: 3 MINIŞTRI şi UN SECRETAR DE STAT, declaraţi INCOMPATIBILI.Trei dintre cei patru oficiali sunt apropiaţii liderului PNL.

UPDATE: Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a criticat demersul Agenţiei Naţionale de Integritate, care a decis să-l reclame la Parchetul instanţei supreme. Liviu Pop a declarat la RFI că este „o chestiune strict politică”, pentru că se suprapune cu prima zi de campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Liviu Pop, despre reclamaţiile ANI: O chestiune strict politică

UPDATE: Ministrul Dezvoltării, Eduard Hellvig, a declarat, vineri, că acuzaţiile care i se aduc de către ANI sunt „o mizerie”, că motivul atacurilor la adresa sa este legat de funcţia pe care o deţine în PNL şi de faptul că se doreşte ca USL să piardă parlamentarele din 2012 şi prezidenţialele din 2014.


Hellvig, despre acuzaţiile ANI: O mizerie, o să merg până la capăt

UPDATE: Dan Mihalache, secretarul adjunct al Guvernului, acuzat de incompatibilitate de ANI (Agenţia Naţionala de Integritate), a declarat că nu cunoşte acuzaţiile ce i se aduc şi a apreciat că informaţia este o „prostie”.

Citeşte şi EDITORIALUL LUI DAN TURTURICĂ: Test de fidelitate pentru Victor Ponta. Poate ultimul.

Citeşte ce a declarat Dan Mihalache pentru România Liberă – Dan Mihalache, despre acuzaţiile ANI: Asta e o prostie

_ _ _ _

Lovitură devastatoare dată şefului liberalilor, Crin Antonescu. Agenţia Naţională de Integritate a descoperit trei noi miniştri şi pe directorul adjunct al Secretariatului General al Guvernului Ponta cu mari probleme ridicate de poziţiile pe care le-au ocupat sau veniturile pe care le realizează: Liviu Pop (PSD), ministru delegat pentru Dialog social, este suspectat de conflict de interese şi abuz în serviciu; ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi (PNL), nu poate justifica o parte din averea acumulată; Eduard Hellvig (PNL), ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Dan Mihalache (PNL), Secretar General Adjunct al Guvernului, sunt incompatibili.

Pe lângă faptul că fac parte din PNL, Silaghi, Hellvig şi Mihalache sunt trei personaje cheie din jurul lui Crin Antonescu.

Citeşte şi Ce declara Dan Mihalache pentru RL după instalarea la SGG: „Trebuie operate corecţii în privinţa funcţionării DNA şi ANI”

Bani pentru sindicate de la fostul lider sindical

Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate, Liviu Pop, care a fost şi ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta, este suspectat de conflict de interese în materie penală şi abuz în serviciu. În perioada mandatului său la Educaţie, Pop, fost lider sindical, a dat un ordin de ministru care obliga statul să reţină cotizaţia sindicală a cadrelor didactice şi personalului nedidactic din învăţământ şi să o dea mai departe sindicatelor. În acest fel, Pop a „asigurat un folos patrimonial fostului angajator, respectiv Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ,” arată inspectorii ANI.

Citeşte şi Planul secret al Asociaţiei Magistraţilor pentru schimbarea conducerii CSM

Decizia ca profesorilor să nu li se mai reţină din salariu cotizaţia a fost luată anul trecut, în mandatul lui Daniel Funeriu, iar sindicatele, inclusiv FSLI, la care Pop era secretar general, au contestat-o în instanţă. Au pierdut însă procesul. Una din primele decizii luate de Pop la Educaţie a fost modificarea ordinului dat de Funeriu, astfel încât sindicatele să-şi încaseze din nou automat cotizaţiile.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul lui Liviu Pop.

Citeşte şi EXCLUSIV. „Reforma” Monei Pivniceru: tunurile pe CSM şi ANI!

Avere nejustificată: 9.000 de euro pe lună

În cazul ministrului Dezvoltării, Ovidiu Silaghi, ANI a descoperit diferenţe între veniturile şi averea acestuia, în perioada 7 mai-15 octombrie 2012, pe timpul mandatului său de membru al Guvernului. Potrivit inspectorilor de integritate, Silaghi şi soţia sa au avut, în această perioadă, venituri de 24.872 lei, în timp ce modificările patrimoniale intervenite în aceeaşi perioadă au fost de 231.670 lei. Diferenţa nejustificată este de 206.798 Lei (aprope 46.000 de euro), adică peste 9.000 de euro pe lună.

În cazul său, ANI a sesizat Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Oradea şi Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, în vederea efectuării de cercetări cu privire la tranzacţii financiare suspecte efectuate de ministru şi soţia sa.

Ministru cu contracte la trei firme

Eduard Hellvig şi Dan Mihalache sunt acuzaţi de incompatibilitate pentru că au fost angajaţi în funcţii de conducere în cadrul unor companii, pe durata mandatelor în Guvern. Legislaţia prevede că singura funcţie pe care o poate ocupa un ministru, în afară de cea de membru al Executivului, este funcţia de parlamentar.

Ministrul Hellvig a fost, potrivit inspectorilor de integritate, director în cadrul firmei SC Sintezis Birotica SRL, în perioada 7 mai – 31 octombrie. În punctul de vedere transmis ANI, Hellvig a negat că ar fi avut o astfel de funcţie în ultimii ani. Totuşi, declaraţiile sale au fost infirmate de Ministerul Muncii, care a comunicat Agenţiei faptul că încetarea efectivă a contractului de muncă al lui Hellvig a fost făcută acum o săptămână, la 31 octombrie 2012.

În plus, extrasele bancare ale lui Hellvig arată că acesta a încasat drepturi salariale în valoare de 26.703 lei de la o altă companie, Life Line – Medical Center, în perioada august-octombrie 2012, deşi la Inspecţia Muncii nu figurează ca angajat al acestei companii. Prin urmare, ANI a sesizat Fiscul pentru a stabili ce impozit trebuie să plătească Hellvig pentru această sumă.

Nu în ultimul rând, între 20 decembrie 2011 şi 14 septembrie 2012, Hellvig a fost angajat şi la DIB Media Consultancy – cercetător în ştiinţe politice. Totuşi, firma nu se încadrează în categoria celor care desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare, conform legislaţiei privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică. În acest caz, ANI a sesizat Inspecţia Muncii pentru a verifica contractul ministrului.

În ceea ce-l priveşte pe Dan Mihalache, numărul doi în Secretariatul General al Guvernului, acesta a fost administrator la DIB Media Consultancy, unde Hellvig era angajat cercetător.

Oficial, Mihalache a mai fost administrator al acestei firme o lună după numirea în SGG, deşi ar fi trebuit să înceteze imediat contractul, pentru a nu deveni incompatibil. Datele furnizate ANI de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate arată însă că adjunctul SGG a mai fost administrator la DIB Media până în august 2012.

Conform legislaţiei româneşti, funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu cea de administrator la societăţile comerciale. Funcţionarii şi demnitarii aflaţi în incompatibilitate nu mai au voie să ocupe funcţii publice timp de trei ani, cu excepţia celor electorale.

Oamenii lui Crin

Chiar dacă presa a relatat la sfârşitul verii că relaţia lui Ovidiu Silaghi cu Crin Antonescu s-a tensionat după ce ministrul Transporturilor nu l-a invitat pe şeful său politic la inaugurarea unui tronson de autostradă, eveniment la care a fost însă prezent Călin Popescu Tăriceanu, Silaghi este un personaj cheie. Este cunoscut ca un apropiat al grupului de la Iaşi al PNL, al cărui exponent cel mai vizibil este parlamentarul Relu Fenechiu. În vară, acesta din nurmă s-a remarcat prin zelul cu care a coordonat, din partea PNL, campania pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Fost deputat PC în perioada 2004-2008, Eduard Hellvig este şi el un apropiat al lui Crin Antonescu. Imediat după ce a părăsit postul de parlamentar al partidului lui Dan Voiculescu, Hellvig a devenit, în 2009, coordonator al campaniei PNL pentru alegerile prezidenţiale, iar în 2011 a fost numit secretar general al partidului.

Dan Mihalache a fost consilierul personal al şefului liberalilor, dar şi coordonator al departamentului de comunicare al PNL, fiind cooptat în preajma lui Crin Antonescu într-o perioadă în care liderul PNL devenise foarte suspicios la cei care i-ar putea zdruncina poziţia.

Precedente răsunătoare

Nu este pentru prima dată când ANI descoperă cazuri de conflict de interese sau incompatibilitate în Guvernul Ponta. Mircea Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Culturii în urma unei investigaţii ANI, confirmată de o decizie definitivă a Justiţiei, iar recent a parasit si Senatul. Vasile Cepoi, fostul ministru al Sănătăţii, şi-a dat demisia din Executiv tot în urma unei investigaţii a ANI. Inspectorii de integritate l-au acuzat de conflict de interese, în legătură cu un proiect cu fonduri europene.

Lui Victor Alistar i-a fost retrasă nominalizarea pentru funcţia de ministru delegat pentru strategii guvernamentale, tot în urma unei decizii ANI. Corina Dumitrescu, propusă pentru portofoliul Educaţiei, a fost de asemenea acuzată de incompatibilitate, intructat era în acelaşi timp şi rector al Universităţii Dimitrie Cantemir şi membru CSM.

Aceasta, în condiţiile în care Victor Ponta spunea, în aprilie, că a format „cel mai cinstit guvern” pe care l-a avut România până acum.

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Avertizări meteo: Cod portocaliu și galben de ninsori și vânt puternic în aproape jumătate din țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți mai multe avertizări de vreme severă, valabile pentru următoarele 24 de ore. În intervalul 24 decembrie, ora...

Microsoft își extinde soluțiile de AI: Modele interne și externe pentru reducerea dependenței de OpenAI

Microsoft lucrează intens la integrarea unor modele de inteligență artificială dezvoltate intern și de alte terțe părți în platforma sa Microsoft 365 Copilot. Potrivit surselor...

Capitalul românesc câștigă teren în sistemul bancar: Ponderea activelor băncilor autohtone se apropie de 40%

România controlează aproape 40% din activele sistemului bancar, marcând o creștere notabilă a capitalului autohton. Potrivit datelor BNR, ponderea activelor băncilor cu capital străin...
Ultima oră
Pe aceeași temă