» Liderii PDL considera normala contributia partidului la victoria independentei Elena Basescu.
» Ea demisionase din partid pentru a demonstra ca poate reusi singura. Colegii de eurolista ignora acum aceasta conditie.
Democrat-liberalii adopta politica strutului in privinta ascensiunii spectaculoase in cariera politica a Elenei Basescu. Intrebat daca este multumit de faptul ca Elena Basescu a ajuns europarlamentar si a revenit in PDL si daca aceasta ar fi putut intra in PE fara sprijinul partidului, prim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, a afirmat ca era firesc ca partidul sa-i sustina candidatura. "A fost aleasa ca europarlamentar. Partidul a stiut ce a avut de facut si era normal sa o sustina", a adaugat Theodor Stolojan. Anterior, atat vicepresedintele Cezar Preda, cat si secretarul general Vasile Blaga s-au aratat convinsi ca nici un candidat independent nu ar avea sanse de victorie in Romania anului 2009. Proaspat europarlamentar, politologul Cristian Preda a evitat insa orice comentariu despre noua sa colega de lista din Parlamentul European.
"Am dat declaratii pe tema Elenei Basescu in «Catavencu». Nu vreau sa dau alte detalii", a spus Preda. (In saptamanalul citat, fostul consilier prezidential spune ca EBA este cel de-al treilea candidat independent victorios din istoria postdecembrista si ca este "infinit mai simpatica decat Gigi Becali".) Deputatul PDL Valeriu Tabara a respins insa ideea ca filialele ar fi primit dispozitie de la centru pentru strangerea de voturi pentru Elena Basescu, dar nu a negat implicarea partidului in campania electorala. "Normal ca a avut un ascendent avand in vedere numele si partidul. Dar ea si-a castigat voturile aproape singura. Tineretul PDL s-a atasat de ea. Mi se pare ca se face prea mare caz de aceasta situatie. Nu vad pentru ce ar putea fi judecata? Nu se discuta de alte familii politice cum e familia Sarbu si Mitrea", a spus Tabara.
In schimb, presedintele PDL Bistrita-Nasaud, Ioan Oltean, sustine ca organizatia nu a participat "in nici un fel" la campania electorala a Elenei Basescu, iar in ziua votului nici un membru de partid din acest judet nu a sprijinit-o sa obtina voturile. In Dolj, eurocandidatul Marian Jean Marinescu ne-a declarat ca s-a concentrat doar pe campania sa, ca partidul a facut campanie candidatilor sai, si nu celor independenti. Totodata, surse din PDL Bucuresti au afirmat ca fata presedintelui a avut sprijinul tinerilor din partid, seniorii concentrandu-se pe votarea listei PDL. "Tinerii care i-au facut campanie mai participasera si la alte scrutine, stiau ce inseamna alegerile, erau foarte bine pregatiti. Ei au facut lobby in special in randul tinerilor de 18-21 ani, Elena Basescu intalnindu-se cu cei care frecventeaza cluburile, terasele din zonele bune ale Bucurestiului", au mai afirmat sursele citate.
In plus , presa din Gorj a facut cunoscuta ieri strategia PDL, prezenta pe o tabla de la sediul PDL. Una dintre indicatii spunea: "Rezolvati problema… din primele voturi (10 pe sectie)". Folosind precautia punctelor de suspensie, seful de campanie al PDL din Gorj, Ionel Mantog, a refuzat sa recunoasca sustinerea in filiala a fetei lui Traian Basescu. Pe de alta parte, analiza rezultatelor partidului se va dovedi, se pare, mai indulgenta cu acele filiale care au avut rezultate slabe, dar in care Elena Basescu a obtinut procente mari. Scindarea simpatizantilor PDL intre votul pentru EBA si votul pentru partid a provocat insa si un numar de pagube colaterale. Coordonatorul campaniei PDL din judetul Suceava, Ion Lungu, a declarat ca Elena Basescu ar fi capatat chiar si mai multe voturi in judet decat cele 7,47% obtinute (fata de cele 4,22% la nivel national) daca o parte din votanti nu si-ar fi anulat votul, punand stampila atat pe PDL, cat si pe EBA.