10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportFormula 1Lewis Hamilton și F1 condamnă limbajul rasist și abuziv al lui Nelson...

Lewis Hamilton și F1 condamnă limbajul rasist și abuziv al lui Nelson Piquet la adresa pilotului britanic

Lewis Hamilton a declarat că “mentalitățile arhaice trebuie să se schimbe” și că acestea nu își au locul în Formula 1 după ce triplul campion mondial Nelson Piquet a folosit un limbaj rasist la adresa sa.

Brazilianul în vârstă de 69 de ani, care a câștigat titlul mondial în 1981, 1983 și 1987, a folosit un termen ofensator rasial pentru a se referi la Hamilton într-un podcast, scrie BBC.

Piquet a fost condamnat de Formula 1, de echipa Mercedes a lui Hamilton și de FIA.

“Este mai mult decât limbajul. Aceste mentalități arhaice trebuie să se schimbe și nu își au locul în sport. Am fost înconjurat de aceste atitudini și vizat toată viața mea. A fost destul timp pentru a învăța. A venit timpul pentru acțiune”, a declarat Hamilton, campion mondial.

Piquet a discutat despre accidentul dintre Hamilton și pilotul Red Bull Max Verstappen în primul tur al Marelui Premiu al Marii Britanii de anul trecut.

El a descris incidentul ca fiind “o glumă”, a spus că Hamilton a fost “norocos” că doar Verstappen s-a accidentat.

“Limbajul discriminatoriu sau rasist este inacceptabil sub orice formă și nu are loc în societate. Lewis este un ambasador incredibil pentru sportul nostru și merită respect”, spun oficialii F1.

Aceștia au adăugat: “Eforturile sale neobosite pentru a crește diversitatea și incluziunea sunt o lecție pentru mulți și un lucru la care ne angajăm în F1.”

Piquet, care este tatăl partenerei lui Verstappen, Kelly Piquet are un istoric de declarații neplăcute. În timpul carierei sale de pilot, el a pus la îndoială în mod public sexualitatea lui Ayrton Senna și l-a numit pe rivalul său “taximetristul din Sao Paulo”.

De asemenea, a făcut comentarii jignitoare la adresa lui Nigel Mansell și a soției britanicului pe vremea când erau coechipieri la Williams.

“Condamnăm în termenii cei mai fermi orice utilizare a unui limbaj rasist sau discriminatoriu de orice fel. Lewis a fost vârful de lance al eforturilor sportului nostru de a combate rasismul și este un adevărat campion al diversității pe circuit și în afara lui. Împreună, împărtășim o viziune pentru un motorsport divers și incluziv, iar acest incident subliniază importanța fundamentală de a continua să ne străduim pentru un viitor mai luminos”, a declarat Mercedes

FIA, organismul de guvernare al sporturilor cu motor, a declarat: “FIA condamnă cu fermitate orice limbaj și comportament rasist sau discriminatoriu, care nu își are locul în sport sau în societatea în general. Ne exprimăm solidaritatea față de Lewis Hamilton și susținem pe deplin angajamentul său față de egalitate, diversitate și incluziune în sporturile cu motor.”

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă