Parlamentul României trebuia să voteze, miercuri, proiectul de lege privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise, însă legea antifumat a fost scoasă de pe ordinea de zi. Potrivit proiectului patronii care nu respectă legea pot primi amenzi până la 15.000 de lei și închiderea definitivă a unității.
Proiectul a fost retrimis la Comisia de sănătate.
Președintele Comisiei pentru sănătate, Florin Buicu, a declarat miercuri, la Parlament, că motivul scoaterii de pe ordinea de zi a plenului Camerei a acestui proiect este o scrisoare a Consiliului Concurenței care atrage atenția asupra unui amendament în actul normativ care interzice afișarea țigărilor în locurile obligatorii de trecere.
„După întocmirea raportului de către Comisia de sănătate a Camerei Deputaților a venit o adresă din partea Consiliului Concurenței legat de un amendament care interzicea afișarea țigărilor în locurile obligatorii de trecere”, a spus președintele Comisiei pentru sănătate.
Buicu a precizat că se va hotărâ când va fi reintrodus proiectul pe ordinea de zi după ”negocierile care vor avea loc între liderii partidelor politice din Parlament”.
De asemenea, deputata PSD Aurelia Cristea a precizat că speră ca acest proiect să fie adoptat de Camera Deputaților în actuala sesiune parlamentară.
„Sper ca acest proiect atât de mult așteptat și cu așa o largă susținere publică și din partea profesorilor, a medicilor și a foarte multor tineri va trece în această sesiune parlamentară. Chiar cred că va găsi ecou la Palatul Parlamentului și va fi aprobată. În acest moment, nu am nicio explicație pentru ce a fost scos de pe ordinea de zi, știu că a fost o corespondență între Consiliul Concurenței și Comisia de sănătate pentru o clarificare mai bună a unuia dintre amendamentele depuse de către Comisia de sănătate la actuala lege și probabil că și acesta este unul dintre motive”, a spus Cristea.
Dacă această lege va trece de Parlament nu se va mai putea fuma nici în baruri, cafenele sau cluburi.
Citește și: Legea împotriva fumatului în spaţii publice, soluţia imediată pentru a preveni tragedii?
Președintele Societății Române de Pneumologie Florin Mihălțan a spus că principalele cauze de deces în România sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60% dintre decesele anuale față de 48% media Comunității Europene), cancerul și bolile respiratorii cronice, fumatul fiind responsabil de peste 80% dintre cazurile de bronhopenumopatie obstructivă cronică.
În România, fumatul în locurile publice este reglementat prin Legea 349/2002. Pentru restaurante şi baruri, atunci când proprietarii sau managerii acestora nu stabilesc că fumatul este interzis în localurile respective, legea impune separarea efectivă a spațiilor, astfel încât cel alocat fumătorilor (izolat şi ventilat corespunzător) să nu depăşească 50% din întreaga suprafața destinată clienților. În acelaşi timp, proprietarii sau managerii localurilor cu o suprafațădestinată clienților de sub 100 mp, pot decide dacă spațiile respective să fie alocate exclusiv pentru fumători sau nefumători, cu afişarea corespunzătoare a acestei informații. În ceea ce priveşte instituțiile publice, legea prevedeinterzicerea fumatului în spațiile comune, de trecere şi în birouri. În acest moment, legea permite fumatul doar în spații special amenajate (marcate, dotate şi ventilate corespunzător).
Citește și: Mișcare împotriva fumatului în localuri, de Ziua Naţională
În luna septembrie a anului trecut, Camera Deputaților a inițiat un proiect de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, proiect care are ca obiectiv de reglementare interzicerea completă a fumatului în spațiile publice, în scopul micşorării numărului de fumatori pasivi şi activi. Printre propunerile de amendamente la Legea 349/2002, se afă şi unul care prevede interzicerea vânzării produselor din tutun la o distanță de mai puţin de 250 de metri de punctele de acces în spitale şi unități deînvățământ.