1.8 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSportLegea ANI a schimbat majoritatea din Parlament

Legea ANI a schimbat majoritatea din Parlament

În ciuda pierderii majorităţii de la Senat, premierul Boc a reuşit să treacă prin Parlament Legea ANI, în forma agreată de Bruxelles. PNL a votat alături de Guvern, în timp ce parlamentarii PDL fac presiuni asupra lui Emil Boc pentru remanieri.

Legea ANI a fost adoptată în sesiune extraordinară, marţi, de Senat, cu 78 de voturi „pentru” şi o abţinere. Senatul este cameră decizională, drept pentru care legea va merge spre promulgare la preşedinte. „România recâştigă o parte din credibilitatea pierdută data trecută, când am avut incidentul pe legea ANI, şi reclădim încrederea pe plan intern şi internaţional pe componenta justiţiei”, a declarat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de ieri.

Întrebat dacă există posibilitatea ca Legea ANI să fie din nou declarată neconstituţională, premierul a spus: „n-am văzut nicio sesizare la CCR din partea nici unui grup cu privire la acest proiect, deci cred că suntem pe drumul bun”.  

Victoria în privinţa legii ANI este una extrem de dificilă pentru premierul Boc. Ea a fost posibilă numai pentru că liberalii s-au hotărât să îngroape pentru un moment securea războiului şi au votat în favoarea legii. „Vom vota legea chiar dacă este neconstituţională”, a declarat de la tribună liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti. (Trebuie menţionat că PNL a votat ANI  în speranţa că democrat-liberalii le vor întoarce favorul la ordonanţa privind revenirea la un TVA de 19%, lucru care însă nu s-a întâmplat. Astfel dacă şi Camera Deputaţilor unde Guvernul are încă majoritate clară votează la fel, TVA-ul rămâne de 24%).

În lipsa ajutorului din opoziţie (PNL a votat legea, PSD nu a votat-o, dar a asigurat cvorumul) Agenţia Naţională de Integritate ar fi fost practic neutralizată. Chiar în deschiderea şedinţei, senatorul Georgică Severin, suspendat din PDL pentru votarea moţiunii PSD din vară, şi-a anunţat demisia din partid. În pofida eforturilor liderului de grup, Traian Igaş, de a-l întoarce din drum, Severin a decis să activeze ca independent, fără nici o legătură cu grupul  aşa-zişilor independenţi din UNPR. O dată cu demisia acestuia şi cu absenţa udemeristului Gyorgy Frunda de la şedinţă, majoritatea guvernamentală din Senat (de numai două voturi) se destrămase.

Premierul, între ciocanul PDL şi nicovala opoziţiei

Problema majorităţii parlamentare pentru guvernul Boc se pune însă acut în interiorul PDL. Dacă dezertările din partid vor continua, aşa cum se zvoneşte, pentru Emil Boc va fi foarte dificil să-şi treacă proiectele prin Senat şi chiar să reziste moţiunii de cenzură. Prin urmare, deşi ar fi vrut să fenteze termenul limită dat pentru remanieri,  după cum spun sursele  PDL, Emil Boc nu prea pare să aibă scăpare. Asta, pentru că propriii oameni l-au încolţit din nou: taie capete sau rămâne fără majoritate parlamentară la început de sesiune,  ceea ce ar echivala cu căderea întregului Guvern, în octombrie, la anunţata moţiune de cenzură a opoziţiei.

Spiritele din PDL se încing

Un nou episod din războaiele PDL-PDL legate de remaniere s-a petrecut luni seară la şedinţa conducerii partidului. Declaraţia recentă a ministrului Economiei, potrivit căreia el ar putea trăi cu 1.500 de lei pe lună, cu soţia şomeră şi copilul student, s-a întors împotriva sa. „O să duci partidul de râpă cu asemenea ieşiri”,  i-ar fi reproşat lui Videanu,  vicepreşedintele Cezar Preda, un apropiat al Elenei Udrea, susţin surse din PDL, contactate de România Liberă. Preda a contestat vehement şi punerea în vânzare a celor 10 procente Petrom deţinute de stat de către ministrul Adriean Videanu. În opinia vicelui PDL, gestul lui Videanu ar aduce şi mai multe prejudicii de imagine partidului,  care stă oricum foarte prost în sondaje. „Nu ştii ce vorbeşti” , i-ar fi replicat Videanu colegului său. Tot Preda ar  fi adus în discuţie şi cazul Vlădescu, ministru a cărei schimbare o cer tot mai intens mai mulţi democrat-liberali. „N-am văzut nici o măsură pentru redresarea economiei. Numai tăieri, tăieri, tăieri pentru colectarea de bani la buget. Cât să mai înghiţim”, s-au revoltat liderii pedelişti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă