22.1 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSportLaura Codruța Kovesi: Situațiile în care pedeapsa denunțătorilor se reduce la jumătate,...

Laura Codruța Kovesi: Situațiile în care pedeapsa denunțătorilor se reduce la jumătate, foarte rare

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, explică, într-un interviu pentru Agerpres, că situațiile în care pedeapsa denunțătorilor se reduce la jumătate pentru că au colaborat cu autoritățile, sunt foarte rare.

”Situațiile în care procurorii aplică dispozițiile din lege, potrivit cărora pedeapsa se reduce la jumătate pentru că persoana care este suspectă a colaborat cu autoritățile, sunt foarte rare. Avem în jur de 30 de cazuri, cel puțin în acest an, în care s-au aplicat aceste dispoziții. Întotdeauna la infracțiunile de dare de mită, trafic de influență sau luare de mită, sumele care au fost oferite cu titlu de mită se confiscă. Probabil că acest lucru nu este întotdeauna clar înțeles, însă cei care fac astfel de denunțuri nu rămân cu banii dacă se face o investigație pentru faptele respective”, arată Kovesi.

Citește și: Ce spune Kovesi despre atacurile politicienilor la adresa DNA

În privința problemelor invocate de Fisc în recuperarea prejudiciilor, Kovesi consideră că aceste aspecte nu sunt recente și că ar fi trebuit făcute publice mai demult, adăugând că este important, totuși, că instituțiile statului au început un dialog pe această temă, chiar dacă a fost provocat de DNA.

”Este important că ANAF a fost sensibilă la ce am declarat cu puțin timp în urmă. Valoarea sumelor de bani care trebuie confiscată noi o avem în hotărârile judecătorești care sunt date doar în dosarele DNA și pe care le monitorizăm inclusiv prin număr de sentințe — știm exact câte hotărâri judecătorești sunt și de aceea știm exact și sumele de bani care trebuie confiscate. Este important, totuși, că instituțiile statului au început un dialog, chiar dacă provocat de DNA, dar cel mai important este să se găsească și măsuri. Așa cum am văzut din punctul de vedere trimis de ANAF, sunt foarte multe situații în care ei spun că nu pot executa aceste hotărâri definitive și nu pot valorifica sumele de bani confiscate. Este important să fie adoptate măsuri legislative, administrative, de reorganizare instituțională dacă este necesar”, a declarat Kovesi.

Șefa DNA a arătat că este importantă înființarea unei agenții pentru ridicarea prejudiciilor. 

Citește și: ANAF îi răspunde șefei DNA. Ce spune despre prejudiciile recuperate

”Ministerul Justiției a susținut și susține că este necesară înființarea unei noi agenții. Da, poate este necesară, nu contest acest lucru, dar cred că mult mai important este ca, pe lângă înființarea unei agenții noi să fie rezolvate și celelalte impedimente semnalate în comunicatul ANAF. Este important ca acele două instituții să găsească o soluție comună și să înceapă efectiv executarea acestor sume. Noi am tras și în cursul anului trecut un semnal de alarmă, și cu ocazia prezentării raportului de activitate. Iată că a trecut aproape un an și nu s-a rezolvat în niciun fel această problemă”, a mai spus Kovesi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă