» Presedintele Traian Basescu a subliniat ca NATO ramane garantul securitatii Romaniei, adaugand insa ca si tara noastra a devenit furnizor de securitate. El a tinut sa aminteasca faptul ca urmarile Tratatului Ribbentrop-Molotov nu au fost toate depasite si a subliniat importanta scutului antiracheta al NATO.
Sefii principalelor institutii ale statului s-au adunat ieri la Parlament pentru a sarbatori cinci ani de la aderarea Romaniei la NATO, dar si 60 de ani de la infiintarea acestei structuri militare si politice euroatlantice. Au fost prezenti presedintele Romaniei, primul-ministru, sefii celor doua Camere, fosti presedinti ai statului, fosti premieri, parlamentarii, dar si generali din armata romana, reprezentanti diplomatici ai tarilor NATO. Presedintele Traian Basescu a declarat ca "NATO reprezinta principalul garant al securitatii Romaniei, dar si tara noastra joaca un rol important in Alianta Nord-Atlantica", subliniind ca "devenind membri NATO, ne-am angajat sa devenim un furnizor net de securitate", cinstind, in acest context, memoria soldatilor romani care si-au pierdut viata in operatiunile de sub egida NATO. "Aproape ca devine imposibil sa concepem cum ar arata in prezent centrul si sudul Europei fara extinderea NATO", a adaugat seful statului.
Basescu a subliniat ca aderarea la aceasta structura de securitate "a dat coerenta si directie administratiei centrale si clasei politice romanesti, intr-o vreme cand confuzia politica era inca mare si ne confruntam cu o acuta criza economica". El a precizat ca din consumatori de securitate am devenit si furnizori de securitate, dand ca exemplu participarea trupelor romanesti in cadrul NATO in Kosovo si Afganistan, dar si prezenta in Irak, alaturi de trupele americane. In contextul desfasurarii acestui eveniment, Basescu a tinut sa sublinieze ca "istoria a condamnat demult Tratatul Ribbentrop-Molotov, dar consecintele acestui act nu au fost depasite". Totodata, seful statului a declarat ca tara noastra trebuie sa dovedeasca fermitate in sustinerea sistemului antiracheta promovat de SUA.
In timp ce Basescu a afirmat ca tara noastra isi va respecta in perioada urmatoare intelegerile cu aliatii NATO pentru participarea trupelor romanesti in Irak, presedintele PSD, Mircea Geoana, considera ca tara noastra si-a incheiat misiunea militara in aceasta tara. "Trupele noastre din Irak si-au epuizat utilitatea strategica si politica, iar prezenta noastra trebuie sa inceteze in 2009", a afirmat Geoana. Mai mult, acesta a sustinut ca, "din pacate, influenta Romaniei in cadrul NATO a scazut considerabil".
Premierul Emil Boc a declarat, cu ocazia acestei aniversari, ca Romania beneficiaza de cele mai importante garantii de securitate pe care le-a avut vreodata, aratand ca acest lucru este "un merit al clasei politice, al poporului roman, un fapt incontestabil care trebuie urmat in continuare".
Presedintele PNL, Crin Antonescu, i-a laudat, in schimb, pe politicieni pentru consensul privind aderarea la NATO. "Trebuie sa ne felicitam si sa ne gandim cu bucurie si recunostinta ca aderarea la NATO este poate unul dintre singurele sau singurul mare obiectiv de politica nationala in care clasa politica a reusit sa gaseasca un consens", a precizat Antonescu. Liderul liberal a mai spus ca, odata cu intrarea in NATO, Romania "si-a gasit un rost, una dintre putinele certitudini, una dintre putinele surse de speranta". Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, s-a aratat convinsa ca si in viitor Alianta va ramane "actuala, relevanta si de neinlocuit".
Presedintele american, Barack Obama, i-a transmis presedintelui Traian Basescu o scrisoare de felicitare cu ocazia aniversarii a cinci ani de la integrarea Romaniei in NATO, a confirmat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al presedintelui, Valeriu Turcan, scrisoarea fiind primita luni. Administratia Prezidentiala nu a facut public continutul scrisorii de felicitare.