25.3 C
București
luni, 1 iulie 2024
AcasăSportIPP ar putea sesiza Comisia de la Venetia daca se modifica legea...

IPP ar putea sesiza Comisia de la Venetia daca se modifica legea finantarii partidelor politice

Institutul pentru Politici Publice (IPP) ar putea sesiza Comisia de la Venetia in cazul in care Guvernul va elabora un act normativ care sa modifice, inainte de referendumul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, legea finantarii partidelor politice.

"IPP este ingrijorat de perspectiva in care Guvernul va elabora un act normativ care sa acopere vidul legislativ creat chiar de reprezentantii sai politici implicati in elaborarea proiectului actualei legi a finantarii partidelor si, ulterior, in adoptarea ei. Atragem atentia ca o reglementare in acest moment reprezinta schimbarea regulilor in timpul jocului, ceea ce este inacceptabil. IPP anunta ca, in momentul in care Guvernul va elabora un asemenea act, institutul va sesiza Comisia de la Venetia care a recomandat ca reglementarile privind organizarea referendumului (inclusiv finantarea acestuia) sa fie stabilite cu cel putin un an inainte de desfasurarea efectiva", se arata intr-un comunicat al IPP, transmis astazi.

In opinia IPP, campania pentru referendumul de suspendare a presedintelui Traian Basescu a inceput cu doua probleme grave si anume ca, in prezent, nu exista un cadru legal care sa stabileasca institutia responsabila cu controlul banilor cheltuiti in campania pentru referendumul de suspendare a sefului statului si faptul ca fiecare dintre institutiile ce ar primi atributiile de control in domeniu – Curtea de Conturi si Autoritatea Electorala – au probleme de functionare.

Potrivit IPP, actuala lege a finantarii partidelor si a campaniilor electorale nu reglementeaza cine trebuie sa controleze banii (sau materialele folosite) cheltuiti chiar de Traian Basescu in aceasta campanie.

IPP reaminteste ca, anul trecut, a propus extinderea aplicarii prevederilor acestei legi si asupra desfasurarii referendumului, dar ca propunerea a fost respinsa ca fiind irelevanta.

De asemenea, IPP avertizeaza asupra faptului ca o situatie similara s-ar putea produce si in preajma campaniei pentru alegerile europene si anunta ca a decis sa transmita un raport Comisiei Europene, fiecarui membru al Parlamentului European, precum si Comisiei de la Venetia, in care sa semnaleze toate aceste probleme.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Valurile de căldură din Europa devin din ce în ce mai periculoase și schimbă planurile de vacanță ale turiștilor

Europa se confruntă cu valuri de căldură tot mai ridicate, iar turiștii încep să-și schimbe planurile de vacanță. Verile fierbinți cauzate de criza climatică din...

Bacalaureat 2024: Peste 134.000 de candidaţi, aşteptaţi să susţină probele scrise

Absolvenții de liceu intră de luni, 1 iulie, în febra examenelor de la Bacalaureat 2024. Mâine va fi susținută prima probă scrisă, la Limba...

EURO 2024: Germania trece cu 2-0 de Danemarca și e în sferturi

Germania a obținut calificarea în sferturile Campionatului European, după victoria cu 2-0 în fața Danemarcei. Meciul s-a jucat la Dortmund și a fost întrerupt...
Ultima oră
Pe aceeași temă