3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSportÎn timp ce Jean-Claude Juncker vrea să își facă armată, Klaus Iohannis...

În timp ce Jean-Claude Juncker vrea să își facă armată, Klaus Iohannis se laudă la Washington că România e cea mai pro-americană țară din UE

În așteptarea întâlnirii de vineri cu președintele Donald Trump, Klaus Iohannis și-a afirmat în repetate rânduri față de parteneriatul trans-atlantic.

Șeful statului român a insistat, în întâlnirile de la Washington, că România se bazează pe alianța cu SUA și nu există alternativă la NATO. „Ţara mea e cea mai pro-americană ţară din Uniunea Europeană. Peste 70% dintre români, conform sondajelor, au sentimente pozitive faţă de SUA şi asta se traduce în acţiuni concrete”, a spus Iohannis, în alocuţiunea susţinută în cadrul dezbaterii „20 Years After – The Relevance of the Romanian – U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context”, organizată de Heritage Foundation.

În plus, potrivit șefului statului român, relațiile economice au „un potenţial ridicat de dezvoltare”, o formă elegantă pentru a spune că investițiile SUA în România sunt încă relativ reduse. La 31 decembrie 2015, investiţiile americane în România ocupau locul 12, cu aproximativ 2,40% din totalul investiţiilor străine directe.


NATO: „Cea mai puternică alianță din istorie”

Președintele Iohannis nu a lăsat nici un dubiu în ceea ce privește aranjamentele de securitate ale României. „Regiunea contează pe continuarea angajamentului SUA pentru securitatea ei. Pentru noi, sprijinul SUA înseamnă securitate, prosperitate, libertate, democraţie şi, nu în ultimul rând, garanţia că România nu se va întoarce într-o sferă de influenţă estică”, a spus el.

Tot în cadrul dezbaterii organizate de Heritage Foundation – un think tank conservator care a contribuit, în 2016, la alcătuirea echipei Trump – Iohannis a afirmat clar că nu există alternativă la NATO. „România a susţinut o cooperare strânsă NATO-UE, pe baza complementarităţii. Nu există alternativă la cea mai puternică şi de succes alianţă din istorie. UE poate contribui semnificativ construirea de capabilităţi sprijinind cercetarea şi dezvoltarea în zone precum securitatea cibernetică şi energetică. O angajare mai substanţială a aliaţilor europeni în apărarea comună nu trebuie să ducă la slăbirea legăturii transatlantice”, a declarat șeful statului.

Klaus Iohannis a amintit că Marea Neagră are un rol de „pivot” pentru securitatea transatlantică, iar flancul estic al NATO trebuie întărit într-o manieră unitară, de la nord la sud, pe toate cele trei componente – terestră, aeriană şi maritimă.

”NATO trebuie să continue să-şi sprijine partenerii, precum Ucraina, Georgia şi Moldova. Acest lucru este esenţial pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în Vecinătatea Estică”, a mai spus Iohannis.

Rusia, dialog „bazat pe descurajare”

În condițiile în care noua administrație de la Casa Albă a dat semne că ar dori să refacă relația cu Rusia, Iohannis a vorbit la Heritage Foundation și despre modul în care România vede legăturile cu statul condus de Vladimir Putin. „În est, Rusia încearcă să îşi creeze propria sferă de influenţă prin forţă, prin invadarea Georgiei, anexarea ilegală a Crimeii şi militarizarea sa puternică, agresiunea în Ucraina de est, manevre militare la graniţele NATO şi influenţă malignă din Balcani până în Europa de Vest. În acest context, avem nevoie de dialog cu Rusia, dar bazat pe o puternică descurajare”, a spus şeful statului, adăugând că acest lucru necesită nu doar unitate în interiorul Uniunii Europene, cât şi în relaţia dintre SUA şi UE. 

Ce-i va povesti lui Trump

Momentul de vârf al deplasării lui Iohannis la Washington va fi întâlnirea, care va avea loc vineri, cu președintele SUA, Donald Trump. De altfel, el este primul lider est-european care se întâlnește cu Trump, după ce acesta s-a instalat la Casa Albă. În discursul de la Heritage Foundation, șeful statului român a anticipat discuția cu omologul american: „Sunt fericit să pot împărtăşi povestea noastră de succes preşedintelui Trump, vineri, când vom avea convorbiri la Casa Albă. Întâlnirea noastră va fi importantă nu numai la nivel politic, ci va avea un impact pozitiv major asupra publicului român de acasă, asupra comunităţii româneşti din SUA, asupra comunităţilor de afaceri din ţările noastre şi asupra tuturor celor care au depus eforturi (…) pentru a face relaţia noastră mai solidă”.

În deplasarea în SUA, Klaus Iohannis este însoțit de soția sa, Carmen Iohannis, precum și de consilierii prezidenţiali Dan-Andrei Muraru şi Bogdan Aurescu, precum şi preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer. 

Cele mai citite

Anchetă Poliția Capitalei: Diana Şoşoacă a filmat în cabina de vot şi a publicat un buletin de vot modificat

Secția 6 Poliție a fost sesizată despre aceste fapte și a demarat verificări Poliţia Capitalei a demarat o anchetă, în urma unei sesizări privind un...

UPDATE: S-a depășit pragul de 2,5 milioane de voturi la ora 11.30

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 11.30, votaseră 2.533.573 de alegători,...

Elena Lasconi: „Am votat cu încrederea că niciun român nu-și va face bagajul să plece din țară”

Elena Lasconi, reprezentanta USR în cursa pentru alegerile prezidențiale, și-a exprimat votul la Colegiul Tehnic din București. După ieșirea de la urne, Elena Lasconi, candidata...
Ultima oră
Pe aceeași temă