» Parlamentul se reuneste astazi intr-o sedinta comuna pentru a se pronunta asupra cabinetului Croitoru. Opozitia nu da semne ca si-ar schimba intentiile, dar liderii PDL incearca sa ii forteze mana amenintand cu "sperietoarea" FMI.
» Intre timp, comisarul european pentru Economie si politica monetara, Joaquin Almunia, a avertizat asupra consecintelor negative provocate de instabilitatea guvernamentala.
Rezultatul votului asupra cabinetului propus de Lucian Croitoru pare a fi batut in cuie. Opozitia – care are o majoritate de circa 65% din Parlament – se arata de neclintit in decizia de a respinge echipa formata de Lucian Croitoru, chiar daca, pe de alta parte, incearca sa gaseasca solutii pentru elaborarea si adoptarea bugetului pe 2010. "PSD nu voteaza guvernul Croitoru. Am declarat-o formal", a reiterat ieri Bogdan Niculescu Duvaz, purtatorul de cuvant al PSD. Nici PNL, nici UDMR nu s-au razgandit in privinta votului de astazi, iar minoritatile au anuntat ca se vor prezenta la sedinta, dar nu vor vota. In contrapondere, Emil Boc si ai sai spera pana in ultima clipa in sansele PDL de a convinge parlamentarii ca merita sa fie investit.
"PDL crede ca maine (miercuri – n.r.) parlamentarii vor da dovada de intelepciune si vor vota guvernul Croitoru. In opinia mea, guvernul Croitoru va trece. In cel mai pesimist caz, Guvernul interimar, care functioneaza acum, va asigura continuitatea, asa cum prevede Constitutia Romaniei", a declarat ieri premierul interimar Emil Boc. La randul sau, Adriean Videanu, prim-vicepresedinte al PDL, crede ca este posibil ca executivul Croitoru sa primeasca votul favorabil al Parlamentului, in ciuda atitudinii de pana acum a partidelor din opozitie. In sustinerea afirmatiei sale, Videanu a dat exemplu faptul ca presedintele PSD, Mircea Geoana, a facut apel la partidele politice pentru aprobarea bugetului pe 2010. "Nu stiu cat a constientizat domnul Geoana, dar FMI a spus-o verde in fata: neaprobarea bugetului de stat pana in decembrie va pune boardul de la Washington in imposibilitatea de a aproba eliberarea transei a treia. Va fi imposibil.
De aceea, e posibil ca guvernul Croitoru sa treaca", a subliniat Videanu, adaugand ca votul secret creeaza o premisa pentru ca guvernul Croitoru sa treaca. Tot pe tema bugetului, Bogdan Niculescu Duvaz a precizat ca PSD va avea consultari cu PNL si UDMR pentru a stabili formula juridica, tehnica, privind adoptarea bugetului pana pe 10 decembrie, data-limita prevazuta in acordul cu FMI si conditie pentru acordarea celei de-a treia transe din imprumut, de 1,5 miliarde euro. Reprezentantii celor trei partide urmau sa se intalneasca marti seara in acest sens.
Votul Parlamentului, cu sabia deasupra capului
Neacordarea banilor nu este singurul risc pentru Romania. Incertitudinile de pe scena politica ar putea intarzia aplicarea tuturor masurilor de stabilizare a economiei, impiedicand relansarea economica intr-un context extern inca fragil. Este concluzia prognozei de toamna a Comisiei Europene. Mai mult, comisarul euro-pean pentru Economie si politica monetara, Joaquin Almunia, a atras atentia ca absenta unui guvern stabil in Romania impiedica pana si verificarea criteriilor convenite in acordul de finantare. Dar, in pofida oricarui risc la care expune Romania, conflictul dintre Presedintie si Parlament ar putea intra de astazi in faza a doua a crizei guvernamentale.
Daca guvernul Croitoru nu primeste votul de incredere al Parlamentului, opozitia e decisa sa o ia de la capat cu propunerea lui Klaus Iohannis pentru functia de premier, iar PDL isi va proclama in continuare dreptul de a da primul-ministru. De altfel, democrat-liberalii mizeaza pe o presupusa teama a senatorilor si deputatilor de a ajunge la anticipate, motiv pentru care considera ca o a doua nominalizare din partea lui Traian Basescu nu va mai putea fi respinsa. "Dar daca nu trece, as intreba retoric ce face Parlamentul la cel de-al doilea cabinet? E o dilema majora, pentru ca presedintele, in opinia mea, va desemna cat mai rapid cel de-al doilea premier, iar caderea a doua guverne in interval de 60 de zile, conform Constitutiei, creeaza premisele ca dupa validare noul presedinte sa dizolve Parlamentul. Oare credeti ca parlamentarii vor dori dizolvarea Parlamentului? Ma tem ca nu!", conchide Videanu.