Motiunea de cenzura initiata de PNL si UDMR a fost adoptata, marti, cu 254 de voturi "pentru", astfel ca, potrivit Constitutiei, Guvernul Boc se considera demis. Este pentru prima data in perioada postrevolutionara cand un guvern cade in urma unei motiuni de cenzura.
Cabinetul Boc urmeaza sa inceapa un nou interimat de 45 de zile, timp in care nu are dreptul sa emita ordonante de urgenta, metoda preferata de legiferare de pana acum.
Ramasi fara parghiile puterii, democrat-liberalii spun ca vor veni cu un guvern nou in fata Parlamentului, eventual restructurat, cu mai putine ministere. "Intervine, Doamne fereste, o criza, avem deja recesiune, trebuie sa avem dreptul de a da ordonante, deci in mod cert vom veni cu alt guvern pana la alegeri", spun surse guvernamentale.
In aceasta varianta, tot Emil Boc ar urma sa fie propunerea partidului la functia de premier, adauga sursele citate. Greii PDL insista, pe de alta parte, ca gasesc inacceptabila finalizarea eventualului interimat, care s-ar prelungi astfel pana dupa alegerile prezidentiale. Liderii PDL exclud si alternativa unui guvern de tehnocrati, vehiculata de liberali si sustinuta de pesedisti. "Specialistii aia nu invata nici usile in 40 de zile, ce sa mai zici de guvernat o tara", conchid sursele PDL, exprimandu-si astfel preferinta pentru un nou guvern minoritar.
Boc: Guvernul a pierdut o batalie, dar nu si razboiul
Premierul Emil Boc a declarat, dupa adoptarea motiunii de cenzura care a dus la demiterea Guvernului, ca PNL si PSD au adoptat motiunea pentru ca parlamentarii celor doua partide au vrut sa se asigure ca nu isi pierd privilegiile si spune ca PDL a pierdut o batalie, dar nu si razboiul.
"Este o onoare pentru un Guvern sa cada atunci cand promoveaza o adevarata Lege a reformei pensiilor, o lege pe care o asteapta 22 de milioane de romani si distruge privilegiile unora care s-au obisnuit in aceasta tara sa aiba beneficii fara contributii. Astazi, majoritatea PNL-PSD a adoptat aceasta motiune de cenzura pentru ca parlamentarii celor doua partide sa fie siguri ca nu isi pierd privilegiile", a spus Boc.
"Noi am pierdut o batalie, dar nu si razboiul", a adaugat el.
Boc a urmarit ultima parte a votului asupra motiunii din biroul presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, alaturi de alti lideri PDL.
Geoana: Guvernul demis va indeplini doar gestionarea Romaniei
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ca Guvernul Emil Boc a pierdut increderea Parlamentului si ca pana la depunerea juramantului de catre noul Executiv, acest Guvern indeplineste numai actele necesare administrarii Romaniei.
"Guvernul Emil Boc a pierdut increderea Parlamentului", a declarat Geoana, dupa citirea rezultatelor motiunii. El a spus ca pana la depunerea juramantului de catre noul Guvern, Cabinetul demis indeplineste numai actele necesare administrarii treburilor curente ale Romaniei. "Mentionam ca potrivit articolului 110, alineatul 4 din Constitutia Romaniei pana la depunerea juramantului de catre membrii noului guvern , guvernul a carui mandat a inceat ca urmare a retragerii increderii acordate indeplineste numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice curente in Romania", a spus Geoana.
Antonescu: Trebuie sa dam acum un Guvern Romaniei, nu peste doua luni
Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat marti, dupa anuntarea rezultatului motiunii de cenzura, ca partidele trebuie sa incerce sa dea Romaniei un nou Guvern chiar acum, nu peste doua luni, reiterand ca propunerea PNL este un Guvern independent care sa gestioneze tara pana dupa alegeri.
"Acum, si nu peste doua luni trebuie sa incercam sa dam Romaniei un Guvern care sa se ocupe de problemele reale ale acestei tari, acum si nu peste doua luni trebuie sa incercam in calitate de Parlament, de institutie fundamentala a democratiei, sa punem la treaba Guvernul pentru romani", a declarat liderul liberal.
"Vom propune in orele care urmeaza o solutie cu un prim-ministru independent si ii cer si astept de la presedintele Romaniei sa convoace cat mai curaned consultari pentru cautarea unei solutii pentru un Guvern independent, care sa preia in sfarsit conducerea Romaniei dupa 9 luni de dezastru si haos", a reactionat Antonescu. El a evitat sa anunte numele premierului propus. "Mai pe seara, dar il stiti deja", a mai comentat el.
Klaus Johannis este propunerea liberalilor pentru premier
Biroul Politic Central al PNL a decis luni, 12 octombrie, cu unanimitate de voturi, la propunerea presedintelui Crin Antonescu, sa-l valideze pe primarul Sibiului, Klaus Johannis ca propunere a partidului pentru prim-ministru, in situatia in care actualul Cabinet va cadea,au precizat pentru NewsIn surse liberale. Inca de la depunerea motiunii de cenzura, liberalii, prin vocea presedintelui Crin Antonescu, au sustinut, in eventualitatea in care Guvernul cade, ca doresc un Cabinet tehnocrat care sa guverneze pana la alegerile prezidentiale, condus de un premier tehnocrat. Saptamana trecuta, presedintele PNL a anuntat ca are deja in minte o astfel de persoana cu care a discutat si care s-a aratat dispusa sa preia functia de premier. Motiunea de cenzura votata astazi, initiata de 117 parlamentari PNL si UDMR si intitulata "11 impotriva Romaniei", este cea de-a treia impotriva guvernului condus de Boc.
Prima dintre ele, intitulata "Marea pacaleala PDL-PSD", a fost initiata de 124 de parlamentari PNL si UDMR si depusa la 4 mai 2009. Motiunea a fost respinsa in 13 mai 2005, cu 130 de voturi pentru si 272 impotriva. Guvernul Boc era acuzat de "imoralitate" si de neindeplinirea promisiunilor din campania electorala.
In 17 septembrie 2009, 120 de parlamentari PNL si UDMR au depus motiunea "Guvernul PDL-PSD a hotarat: "Decat munca fara rost, mai bine putin si prost". Textul motiunii mentiona faptul ca nu se impunea adoptarea unei legi "de o complexitate deosebita", cum este cea a salarizarii unitare, prin angajarea raspunderii. O saptamana mai tarziu, in 24 septembrie 2009, motiunea a fost respinsa, cu 112 voturi pentru si 137 impotriva.