» Schimbari de forma la PSD in teritoriu, dar cu o tinta precisa: decapitarea Grupului de la Cluj.
» In afara de dizolvarea conducerii filialei clujene si presiuni la adresa celor trei lideri pentru a demisiona, mai toti sefii de organizatii, "pedepsiti" de Comitetul Executiv Central pentru rezultatele slabe la locale, au fost realesi in urma convocarii unor conferinte judetene extraordinare.
Presedintele organizatiei PSD Neamt, deputatul Ioan Munteanu, a fost repus ieri in functie, dupa sedinte ale forurilor de conducere locale, apoi in urma unei conferinte extraordinare. Munteanu s-a retras strategic, si-a depus mandatul, facandu-si "mea culpa" pentru rezultatul slab obtinut la alegerile locale. Apoi a candidat din nou, el fiind singurul care s-a inscris in cursa. Iar cei mandatati sa voteze, toti sunt oamenii presedintelui organizatiei. Caracterul formal al acestor schimbari de la filiala de Neamt a fost recunoscut si de coordonatorul judetelor din Moldova, Gheorghe Nechita, primarul de la Iasi, pus de conducerea centrala sa reorganizeze filiala Neamt. "Nu am venit aici sa reorganizez partidul la nivelul judetului Neamt, pentru ca partidul este organizat. Nu m-am bagat catusi de putin in aceasta organizatie. Nu v-am deranjat pentru ca asa mi-e firea", a declarat Nechita.
Dupa acelasi tipar, si seful filialei Brasov, Constantin Nita, si-a recastigat functia. Deputatul Nita a afirmat ca nimeni nu a putut sa-l dea jos, el fiind reales la conferinta judeteana extraordinara cu 186 de voturi si doar trei impotiva. "Mi-am depus mandatul de presedinte al filialei asa cum cere statutul. Dar am candidat din nou. Nimeni nu a candidat impotriva mea", ne-a declarat Nita. La Valcea, conflictul aflat in atentia conducerii centrale s-a iscat intre liderii vechi ai partidului de la nivel judetean si municipal. Acestia au pierdut si alegerile locale in municipiul Ramnicu Valcea, dar si presedintia Consiliului Judetean. Nu poate fi vorba despre schimbare, din moment ce sefia filialei este disputata intre aceeasi doi perdanti la alegerile locale, in competitie neinscriindu-se vreun personaj nou.
La Alba, seful organizatiei, Ioan Rus, a fost dat jos. Insa de schimbare nici nu poate fi vorba. si acest lucru deoarece ieri au castigat functii in organizatia PSD Alba mai multi membri care au pierdut lamentabil alegerile locale intr-o serie de localitati. Noul presedinte ales de conferinta extraordinara este Ioan Darzu, sprijinit de coordonatorul filialei, Titus Corlatean, si in cele din urma acceptat de Ioan Rus. In schimb, fostul presedinte a reusit sa-l impuna in fotoliul de secretar executiv pe consilierul judetean Dorin Sandrea. si despre unii vicepresedinti, din totalul de cincisprezece, se spune ca i-ar fi apropiati.
In asemenea conditii, cei sanctionati de partid la modul real pentru rezultatele slabe la locale raman doar liderii Grupului de la Cluj, Vasile Dancu, Ioan Rus si Vasile Puscas, care si-a dat demisia din functiile detinute in PSD, in semn de solidaritate. De altfel, acesta a fost si scopul urmarit de multi lideri de la Bucuresti sau diversi baroni locali din tara, care au dispus la Consiliul National de la Mamaia decapitari in lant care s-au dovedit de forma. Fiind marginalizati si simtindu-se tradati de Mircea Geoana, pe care l-au ajutat sa ajunga presedinte al partidului, reprezentantii Grupului de la Cluj incearca o apropiere de Adrian Nastase. Dancu a declarat miercuri seara ca sustine revenirea lui Nastase in prim-planul partidului si ca a fost o greseala marginalizarea sa in ultimii ani.