Preşedintele Traian Băsescu l-a primit marţi pe preşedintele Camerei Deputaţilor din Italia, Gianfranco Fini. Potrivit Newsin, acesta a confirmat susţinerea autorităţilor de la Roma pentru respectarea calendarului de aderare a României la Schengen asumat pentru martie 2011.
„În discuţiile referitoare la agenda europeană, preşedintele Camerei Deputaţilor din Republica Italiană a transmis aprecierea autorităţilor italiene faţă de îndeplinirea, de către România, a criteriilor de aderare la Spaţiul Schengen şi susţinerea pentru respectarea calendarului de aderare asumat pentru martie 2011″ suţine preşedintele Traian Băsescu. Acesta a precizat de asemenea că „prin calitatea pregătirii interne, România dovedeşte că aplică acquis-ul Schengen în întregime iar evaluarea României trebuie să se facă exclusiv în baza cadrului stabilit pentru Schengen”.
Totodată, în discuţiile privind incluziunea socială a comunităţii rome, şeful statului a subliniat faptul că situaţia romilor, inclusiv situaţia specială a romilor nomazi, necesită o abordare europeană, complementară eforturilor naţionale ale ţărilor de origine şi ţărilor de destinaţie, pentru identificarea unor soluţii concrete privind incluziunea romilor, şi cu implicarea responsabilă a comunităţii rome în acest proces. Preşedintele Traian Băsescu a reiterat de asemenea importanţa respectării stricte a principiului liberei circulaţii a cetăţenilor europeni în spaţiul UE şi a cadrului normativ european care îl reglementează.
Traian Băsescu a subliniat şi satisfacţia părţii române pentru dinamizarea colaborării româno-italiene pe dimensiunea parlamentară şi pentru poziţiile echilibrate exprimate constant de preşedintele Gianfranco Fini faţă de prezenţa comunităţii româneşti în Italia.
Preşedintele Gianfranco Fini a apreciat, în contextul relaţiilor bilaterale foarte bune care leagă România şi Italia, rolul benefic al comunităţii româneşti din Italia şi al comunităţii de afaceri italiene din România la asigurarea dezvoltării şi creşterii economice a celor două state, inclusiv în momentele mai dificile ale crizei economice.