20.4 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSportFotbalAnglia riscă excluderea din competițiile internaționale din cauza implicării politicului în fotbal!

Anglia riscă excluderea din competițiile internaționale din cauza implicării politicului în fotbal!

UEFA a emis un avertisment grav către Anglia, semnalând posibila excludere a naționalei și cluburilor engleze din toate competițiile internaționale dacă se dovedește implicarea guvernului britanic în administrarea fotbalului.

Recent, UEFA a trimis o scrisoare către Lisa Nandy, secretar de stat pentru sport în guvernul britanic, pentru a sublinia riscurile posibile ale implicării guvernului în fotbalul englez. Scrisoarea, semnată de Theodore Theodoridis, secretar general al UEFA, transmite un mesaj clar: orice intervenție guvernamentală în administrarea fotbalului poate duce la excluderea automată a echipei naționale și a cluburilor din toate competițiile continentale și internaționale. Acest avertisment vine în contextul în care Nandy, numită pe 5 iulie, a anunțat intenția de a crea o comisie independentă pentru supravegherea ligilor engleze.

UEFA trimite un avertisment sever

Nandy a declarat că prioritatea sa este crearea unei comisii care să monitorizeze activitatea cluburilor din primele cinci ligi engleze. Cu toate acestea, UEFA se teme că această comisie ar putea fi influențată de guvern, având în vedere istoricul implicării politice în fotbal. De exemplu, în 2021, guvernul britanic, prin intermediul unor apropiați ai fostului premier Boris Johnson, a forțat cumpărarea clubului Newcastle de către Fondul Public de Investiții al Arabiei Saudite (PIF), în ciuda opoziției inițiale a ligii engleze.

Dacă UEFA ar decide să aplice sancțiuni, Anglia riscă excluderea nu doar din competițiile internaționale pentru echipele de club, ci și din turneele majore de națională, cum ar fi Campionatul Mondial din 2026 și Campionatul European din 2028. De asemenea, selecționata Albionului ar putea fi exclusă de la propriul Euro, eveniment ce va fi găzduit de Anglia împreună cu Scoția, Țara Galilor, Irlanda de Nord și Irlanda.

Controversa Newcastle și influența politică

În trecut, au existat speculații că guvernul britanic a influențat decizia ligii engleze de a permite achiziția Newcastle de către saudiți. În ciuda opoziției inițiale a ligii, tranzacția s-a realizat pentru 350 de milioane de lire sterline, echivalentul a 415 milioane de euro, cu PIF deținând 80% din acțiuni, iar restul de 20% fiind împărțit între PCP Capital Partners și frații Reuben.

Dragos Soneriu
Dragos Soneriu
Dragoș are o vastă experiență în domeniul jurnalismului sportiv și al comentariilor sportive, activând pe principalele canale de televiziune din România. În prezent, este comentator sportiv la Antena 1 pentru competiții importante de fotbal, tenis, înot și polo. Anterior, între februarie 2021 și septembrie 2022, a fost redactor pentru Sport.ro, contribuind la scrierea știrilor și administrarea paginilor de social media ale site-ului.
Cele mai citite

CSM Oradea își continuă drumul în Liga Campionilor la baschet masculin

CSM Oradea a obținut o victorie convingătoare în preliminariile Ligii Campionilor la baschet masculin, în fața echipei Caledonia Gladiators. Meciul, desfășurat marți, a fost...

Probleme cu sponsorii pentru Stuttgart și Aston Villa în Liga Campionilor

În prima etapă a Ligii Campionilor, Stuttgart și Aston Villa s-au confruntat cu interdicții legate de sponsorii de pe tricouri, în conformitate cu legislația...

Ministerul Economiei introduce noi reguli stricte pentru monitorizarea ajutoarelor de stat în sectorul industrial

Ordinul nr. 2.887 din 9 septembrie 2024, semnat de ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, introduce noi măsuri pentru monitorizarea strictă a ajutoarelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă