Prietenia dintre Sebastian Ghiță și Victor Ponta l-a implicat și pe fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea. Cel puțin conform unor declarații publice ale fostului deputat PSD acum închis la Belgrad.
Fostul premier Victor Viorel Ponta a avut o relație specială cu mogulul Sebastian Ghiță, care controlează direct sau indirect peste 50 de firme. Societăți care au beneficiat de contracte în valoare de zeci de milioane de euro, bani din bugetul de stat sau din fonduri europene, în timpul guvernării lui Ponta.
Ghiță despre Coldea:„Îl rugam să-l ajute pe Ponta“
După 27 de ani de la căderea regimului comunist, Serviciul Român de Informații (SRI) continuă să se implice direct în politica și justiția românească, deși legea îi interzice clar acest lucru. Cel puțin conform mărturisirii lui Sebastian Ghiță, fost deputat PSD și membru în Comisia parlamentară de control al SRI.
Acest serviciu a fost implicat la începutul anului într-un scandal de proporții, care a culminat cu trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea. Scânteia a fost declanșată de Sebastian Ghiță, care a dezvăluit că, în februarie 2010, a plecat în vacanță cu prim-adjunctul SRI, generalul Florian Coldea. Căruia i-ar fi cerut să îl ajute pe Victor Ponta să câștige alegerile interne din PSD.
„Era înainte de congresul PSD și am hotărât să mergem într-o vacanţă, într-o insulă exotică. Am stat împreună și se poate verifica ușor. Am stat la Hilton Seychelles SPA. Dintr-o întâmplare, am găsit acasă pliantul de la hotel. Am stat zece zile și îmi aduc aminte că îl rugam să-l ajute pe Ponta să câștige alegerile PSD, însă Coldea îmi spunea că Băsescu nu-l vrea pe Ponta. Diaconescu, Geoană, oricine, dar «să nu ajungă Ponta la PSD» a fost mesajul“, declara Ghiță.
„Am falsificat toate ecusoanele de pază“
La scurt timp după vacanța petrecută de Ghiță împreună cu Coldea, au avut loc alegerile pentru șefia PSD, pe 20 februarie 2010. Bătălia s-a dat între Mircea Geoană și Victor Viorel Ponta.
De organizarea congresului PSD s-a ocupat chiar Sebastian Ghiță. În legătură cu acest subiect, Sorin Ovidiu Vîntu a făcut publice mai multe stenograme din care reiese că prietenul lui Ponta s-ar fi implicat în posibila fraudare a alegerilor interne din PSD. De exemplu, Sebastian Ghiță se lăuda într-o discuție cu Alex Iacobescu (unul din cei mai apropiați prieteni) că i-ar fi fraierit și șantajat pe liderii PSD.
„Ne-am adus și noi de-ai noștri din Ploiești, 30 și nu știu câţi, le-am dat niște veste de-alea, le-am zis: «Bă, voi sunteți de la pază, păziţi toate ușile, nu intră nimeni decât cine vrem noi!». După aia, am falsificat toate ecusoanele de pază, le-au adus unii de-ai noștri, ecusoanele de invitaţi și ecusoane de delegaţi. După aia, am făcut ștampile ca lumea, să fie pe toate buletinele, să nu facă Vanghelie cu ăia șmecherii, după care ne-am dus seara, m-am dus pe acolo, făceau ăia ai mei, montau camere, plasme de alea, da’ le zic: «Ia, deasupra urnelor, montaţi niște camere de alea, în colţuri, o cameră mică nu se vede».“
La finalul congresului, Victor Ponta a fost ales președinte al PSD cu 856 de voturi, față de doar 781 ale lui Geoană.
Geoană: „Alegerile au fost o regie cap-coadă“
Mircea Geoană a declarat pentru „România liberă“ că nu are informații despre ce a făcut Sebastian Ghiță cu serviciile de informații pentru Ponta. Însă consideră că organizarea congresului din 2010 a fost dubioasă, mai ales că mogulul de Ploiești a declarat public că instalase camere de luat vederi în cabinele de vot. „Nu i-am solicitat lui Ghiță să organizeze congresul și nimeni nu îl suspecta atunci. Eu, dacă voiam să câștig musai alegerile din 2010, puteam să merg pe alegeri cu listă închisă. Eu cred în democrația din partid. Alegerile au fost o regie cap-coadă în care Ghiță și Ponta au avut clar un rol. Dacă au avut susținere instituțională, nu știu. De asemenea, există destul de multe informații neverificate, pentru că nu am fost de față la discuții, că Ponta ar fi avut o soluție de rezervă ca secretar general la UNPR, în cazul în care nu câștiga alegerile PSD. Aceste informații au circulat în piață“, a declarat Mircea Geoană.
Despre Ghiță: „O unealtă care s-a certat cu stăpânii lui“
Fostul ministru de Externe a tras și concluzia: “Singurele elemente faptice pe care eu pot să le constat sunt că s-a intervenit cu metode nedemocratice în interiorul unui congres de partid. Cine a organizat? Suspiciunea mea este că a fost o operațiune condusă de Băsescu și de anturajul lui. Congresul a fost dubios“.
Totodată, Mircea Geoană a adăugat că fostul președinte Traian Băsescu ar fi încercat să-i influențeze foștii colegi din PSD: „Eu știu că Băsescu a avut o operațiune pentru a avea influență în PSD. Cum a făcut-o, nu știu. O încercare de a influența lideri importanți din PSD în diverse perioade, în special în cele electorale, a existat. Dacă Ghiță sau Ponta au făcut parte din acest exercițiu e un lucru pe care nu îl pot demonstra. Pot spune un singur lucru: Băsescu a creat un sistem de influență politică la limita democrației sau dincolo de ea, pe care l-a folosit cu mult cinism. Astea sunt deja demonstrate în alegerile din 2009. Pe ce butoane a apăsat, nu știu. Ghiță este doar o unealtă care s-a certat cu stăpânii lui“.
ACUZAȚII. Coldea și Ghiță, necercetați de procurori
Sebastian Ghiță se poate alege, pe baza propriei mărturii, cu un dosar penal pentru infracțiuni la adresa siguranței naționale. La fel și generalul SRI (r) Florian Coldea. Practic, Ghiță i-ar fi cerut fostului prim-adjunct al Serviciului să încalce legea de organizare și funcționare a SRI. La rândul lui, generalul Coldea avea obligația să sesizeze Parchetul General. Ceea ce nu s-a întâmplat, oficial. Tentativa și nedenunțarea unor infracțiuni sunt fapte penale prevăzute în Codul Penal. În cazul în care generalul Florian Coldea a dat curs „rugăminții“ lui Sebastian Ghiță și s-a implicat în alegerile interne ale PSD, lucrurile sunt mult mai grave.
Legea 14 din 1992, care reglementează organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații, prevede foarte clar la articolul 36 că „personalul Serviciului Român de Informații nu poate face parte din partide sau alte organizaţii cu caracter politic ori secret și nu poate fi folosit în scopuri politice. Serviciul Român de Informaţii nu va întreprinde nici o acţiune care să promoveze sau să lezeze interesele vreunui partid politic sau persoane fizice ori juridice, cu excepţia acelor acţiuni ale acestora care contravin siguranţei naţionale“.
Victor Ponta a declarat pentru RL, întrebat despre posibila trucare a alegerilor din PSD, următoarele: “Se referă la lucruri neadevărate și nu doresc să comentez așa ceva“.
În ciuda numeroaselor încercări ale „României libere“, generalul Coldea nu a dorit să comenteze subiectul.
Puteți citi ziarul și în format PDF aici – https://account.paydemic.com/serial/XBPSI5MEDRCF5DAMC57SP7DMFM
Pe aceeași temă:
25.800.000 euro. Atât au încasat firmele controlate de fostul deputat pesedist Sebastian Ghiță de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
Primăria Capitalei a contractat cu firmele lui Sebastian Ghiță lucrări de peste 27 milioane euro în mandatele de primar ale lui Sorin Oprescu. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți de către Primărie pentru implementarea unui proiect pentru situații de urgență la nivelul Capitalei.
Fostul deputat pesedist Sebastian Ghiță și-a extins afacerile și în zona finanțelor publice. A beneficiat de contracte finanțate din fonduri europene, dar și din bugetul statului.
Firmele controlate direct sau prin interpuși de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță au încasat peste 50.000.000 euro de la Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Instituția statului român care a trimis cei mai mulți bani în conturile firmelor lui Sebastian Ghiță este Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.