5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1Represalii. Nici copiii de la școlile ”Lumina” nu scapă de furia lui...

Represalii. Nici copiii de la școlile ”Lumina” nu scapă de furia lui Erdogan

Politica președintelui Turciei de pedepsire a celor considerați vinovați de tentativa de puci din iulie -afectează și copiii turci care studiază în țara noastră. În ultima lună, presiuni puternice, atât dinspre Ambasada Turciei la București, cât și dinspre unii oameni de afaceri turci, au făcut ca zeci de părinți să-și mute copiii din școlile „Lumina“, considerate teroriste de către regimul de la Ankara.

După încercarea eșuată de lovitură de stat din Turcia, clericul musulman Fethulah Gülen a devenit inamicul numărul unu al președintelui Erdogan. Și, deci, al statului turc. Considerat organizatorul puciului eșuat, Gülen este urmărit nu doar personal, ci îi sunt sub lupă toate organizațiile profit sau nonprofit cu care are legături. Și nu doar cele din Turcia, ci de oriunde din lume. În România, de exemplu, ambasadorul turc Osman Koray Ertaş a identificat ca “güleniste” instituțiile de învățământ a-flate sub titulatura “Lumina”.

Despre acestea, Osman Koray Ertaş a declarat că ar fi finanțate de teroriști. Asta deși este vorba despre instituții de învățământ din România, unde învață aproape 4.000 de elevi, peste 90% fiind români. ”Problemele pentru noi au început din 2013 (după separarea politică dintre Erdogan și Gülen, anterior aliați la guvernare – n.r.). Dar, după 15 iulie anul acesta, presiunile pe părinții turci au ajuns la cote maxime. Însă firma care deține școlile «Lumina» este o societate comercială românească, care are patru acționari români, doi turci și un grec și respectă toate legile statului român. Nu avem nici o filială în afara țării, ne finanțăm doar din taxele de școlarizare. Suntem aici de 22 de ani și niciodată instituțiile «Lumina» nu au făcut ceva împotriva Turciei, României sau a altui stat.”, ne-a declarat Fatih Goktas, directorul general al “Lumina”.

Amenințări cu represalii dinspre apropiații Ambasadei

Faptele, însă, arată că Ambasada Turciei la București a început o campanie de intimidare a părinților turci, atât în presa din Turcia, cât și prin presiuni directe asupra familiilor celor care au copii la “Lumina”. Ambasadorul și consilierul economic al ambasadei au mers personal și au negociat mutarea copiilor la o altă școală privată din București.

Totul la vedere: au publicat pe pagina oficială de Facebook a unei organizații patronate de persoane din interiorul Ambasadei, numită Musiad, detaliile. “Consilierul Comercial al Ambasadei Republicii Turcia la Bucureşti, domnul Mükerrem Aksoy, a declarat că, după tentativa trădătorilor FETÖ (adepți ai lui Gülen – n.r.), a organizat întâlniri cu oamenii de afaceri turci și ei doresc să-și retragă copiii din școlile facțiunii FETÖ din România. Aceștia au solicitat Biroului Consilierului Comer-cial sprijinul pentru identificarea de şcoli adecvate. Aksoy a menționat că a purtat discuții cu «Mark Twain School», «The London School», «Metropolitana ARC School», şcoli cu calitate educațională înaltă. Aksoy a declarat că s-a obținut înscriere cu taxă redusă pentru oamenii de afaceri care își vor înscrie copiii la aceste școli, de asemenea, predarea de lecții în limba turcă, cât și asigurarea unui meniu fără carne de porc.”, anunțau oficialii turci în presă la începutul lunii august.

În paralel, mai multe conturi de Facebook, unele anonime, au început să transmită mesaje de amenințare și de informare în limba turcă. Acestea au fost postate astfel încât să ajungă la elevii și părinții de la școlile “Lumina”. “Turcia Liberă și Democrată” și “Doruk Erdogan”, două conturi fictive de Facebook, și Musiad, pagina oficială a Asociației Oamenilor de Afaceri şi a Industriaşilor Independenți turci, publicau zilnic mesaje ca următoarele: “Celor care au copiii înscriși la FETÖ li se vor anula pașapoartele, lor și rudelor de gradul I, le vor fi anulate asigurările medicale, sociale și pensia din Turcia, vor fi acuzați de finanțarea terorismului și le vor fi confiscate bunurile”.

Părinte care a cedat: „Nu mai merg în Turcia“

A.M., un turc care este de 20 de ani în România, este unul dintre cei peste o sută de părinți care au cedat și și-au mutat copiii, deși inițial nu aveau de gând. Acesta a descris mecanismul prin care a fost convins. “Toată lumea știe despre mine că sunt opozant al lui Erdogan. De două luni, nu mai merg în Turcia, de frică. Am o firmă de import-export aici, la București, și mergeam până acum o dată pe lună pentru afa-ceri. Am aproape toată familia aici. Am permis de ședere pe o perioadă mai lungă, următorul pas fiind obținerea cetățeniei. De două luni, toată familia a început să facă presiuni asupra mea să mut copiii de la școală. Inițial, am spus că nu vreau, pentru că aici este democrație, este altă țară, nu are legătură cu ceea ce se întâmplă în Turcia. Eu am de acum 20 de ani în România, jumătate din viața mea și simt că țara mea este aici. Nu înțeleg cum cineva din altă țară să facă presiuni asupra mea să îmi mut copiii la altă școală. Ambasadorul Turciei și apropiații lui au chemat părinți care aveau copiii la școlile «Lumina», sau rude ale lor, despre mine nu că știau că sunt opozant, l-au chemat pe tatăl meu. I-au spus să scot copiii de acolo, să îi mutăm la altă școală, pentru că altfel nu o să mai avem voie să mergem în Turcia să facem afaceri. Ne-au amenințat prin social media, pe pagini de Facebook create special de cineva care are toate informațiile necesare. Până la urmă, am mutat copiii de la școala în limba română, la «Mark Twain».”, a povestit A.M. pentru „România liberă“.

Părinte care nu a cedat: „Nu este normal să se întâmple asta într-o țară democratică, europeană“

Dar nu în toate cazurile au funcționat amenințările din mediul online și cele prin rude sau apropiați. Y.M., de exemplu, este un afacerist turc care, deocamdată, a preferat să-și lase copilul la aceeași școală, deși a fost sunat personal de apropiați ai ambasadorului Turciei. „Prima dată, am văzut și la o televiziune turcă, dar și la cele românești, că cei de la ambasadă atrăgeau atenția părinților să-și mute copiii. După care am fost sunat de cunoscuți și mi s-a transmis să îmi mut copilul de la «Lumina» pentru că, altfel, nu o să fie bine pentru mine și afa-cerile mele. Nu am vrut pentru că nu este normal să se întâmple asta într-o țară democratică, europeană”, a spus Y.M. pentru „România liberă“.

Turcu‘ plătește diferența de 7.000 de euro de copil

problemă pentru mulți dintre cei care au cedat și și-au mutat copiii era diferența de taxă dintre „Lumina” și școala indicată de ambasadă. Astfel, prețul pentru un an de școlarizare la „Mark Twain” este de cel puțin trei ori mai mare decât la „Lumina”. Prin intermediul acelorași canale, adică oficial în presa turcă și pe paginile de Facebook menționate, autoritățile turce de la București au făcut precizări importante. Adică au anunțat că, pentru mutare, nu este necesar decât contractul de la „Lumina”, prețul fiind același iar diferența negociată de ambasadă și suportată de către oameni de afaceri turci. „Eu aveam doi copii și plăteam 3.000 de euro pentru fiecare, adică 6.000 de euro pe an pentru ambii. La «Mark Twain» era 10.000 de euro taxa de copil. Eu am plătit 6.000 din 20.000. Un copil este la liceu și celălalt la gimnaziu. În mod normal, trebuia să plătesc 22.000 de euro (din care 2.000 de euro sunt taxe suplimentare celor 20.000 de euro – n.r.). Am întrebat cine plătește diferența și dacă acest preț va fi până la finalizarea studiilor. Doamna Felicia și domnul Mihai Anton, directorul economic de la «Mark Twain», m-au asigurat că nu este nici o problemă și mi-au spus că avem garanția prin colaborarea cu autoritățile turce, care suportă diferența”, ne-a declarat A.M., un părinte. Unul vizibil speriat de ceea ce se întâmplă cu el și familia lui. Și cu care ne-am întâlnit într-o cafenea, unde a vrut să ne așezăm în cel mai retras colț și să ieșim pe rând pentru a nu fi recunoscut de cineva.

Presiunile asupra părinților, „normale“

Mehmet Aslan, președintele Asociației Musiad, a clamat, pentru România liberă, că toate postările de pe pagina de Facebook, cât și implicarea sa în transferul a peste o sută de elevi turci, este în deplin acord cu politica statutului turc. „Este normal să ajutăm turcii să își mute copiii de la o școală finanțată de Fethulah Gülen, persoană acuzată de terorism. Ceea ce am spus pe Facebook este exact ceea ce a apărut în presa din Turcia. Am negociat pentru ei să poată merge la o școală internațională. Și nu sunt 70, cum știați. Astăzi (30 august a.c. – n.r.) vorbim de o sută. Prețul este negociat, așa cum v-au spus și cei de la «Mark Twain».”, a declarat Mehmet Aslan.

Pe omul de afaceri l-am găsit lângă ambasadorul Turciei la o recepție organizată de Ambasada Turciei la București. Iar când l-am abordat era însoțit de purtătoarea de cuvânt a ambasadei turce. Teoretic, nici unul din ei nu ar fi avut de unde să știe că „România liberă“ a cerut informații despre subiect școlii „Mark Twain”. Practic, știau.

Directorul „Lumina“: „Transferurile nu sunt legale“

„Noi avem peste trei mii de elevi în toate școlile noastre. Din aceștia, aproape patru sute sunt de origine turcă, unii dintre ei din familii mixte, turci cu români. Ambasadorul, direct, a invitat unii părinți și le-a spus că, dacă nu mută copiii de la noi, pot avea probleme cu pașaportul sau cu business-ul. Aproape șaptezeci de elevi au plecat către «Mark Twain» pentru că Ambasada Turciei a declarat oficial în presa turcă că oricine duce contractul de la «Lumina» la «Mark Twain» va plăti la fel ca aici, diferența fiind plătită de oameni de afaceri turci. Fluxul normal de transferuri era de cinci copii pe an, de obicei în ambele sensuri. Acum nu mai e normal, ei merg direct cu contractul și sunt primiți. În mod normal, însă, un transfer are niște reguli: trebuie să vină cu o cerere prin care să fim de acord, pregătim o adeverință, foaia matricolă. Ei merg fără aceste documente. Ambasada a declarat public să se meargă fără acte și cei de la «Mark Twain» îi primesc. Asta nu este o procedură legală. Noi, dacă ar veni aici, nu am vrea să creăm probleme copiilor și părinților și le-am oferi tot ceea ce este necesar. Am făcut o sesizare la Inspectoratul Școlar și nu înțeleg aceste lucruri”, a declarat, pentru RL, Fatih Goktas, directorul general al școlilor „Lumina”. Până în acest moment, la cererile RL adresate Inspectoratului Școlar și Ministerului Educației nu s-a trimis nici un răspuns.

Distribuiți pentru a nu suferi dumneavoastra sau cunoscuții

Mai este puțin timp până se vor deschide școlile …

Înscrierile sunt aproape gata…

Opt puncte pentru a vă lua copilul de la școlile organizației FETO

1. Copiii dumneavoastră după absolvirea acestor școli la întoarcerea în Turcia nu vor putea deveni funcționari ai statului. Nu vor putea lucra ca profesori, doctori, judecători, procurori, avocati, ofițeri de armată sau de poliție.

2. Celor care au copii înscriși la școlile adepților FETO li se vor anula pașapoartele și nu vor mai putea intra sau ieși din Turcia.

3. Mamele care sunt în mare majoritate au cetățenia română vor fi introduse in sistemul de informarea ca teroriste sau potențiale infractoare și nu vor putea intra în Turcia. Părinții care nu sunt cetățeni turci nu vor putea intra în Turcia fiind expulzați.

4. Celor care au copiii înscriși la școlile FETO și rudelor de gradul I le vor fi anulate asigurările sociale, medicale și pensia din Turcia. În cazul în care elevul este bursant al statului turc bursa îi va fi anulată.

5. Cei care au copiii la școlile FETO organizație teroristă responsabilă cu moartea a 240 de persoane, vor fi acuzați de finanțare a organizației teroriste iar statul le va confisca toate bunurile.

6. Să nu cumva să inventați scuze de genul: am copilul în ultimul an, am plătit toată taxa, l-am înscris deja, Turcia va uita pe puciști, conducerea școlii îmi creează probleme, nu pot să-i fac transferul, copilul va pierde un an degeaba…

Copilul se poate înscrie la o altă scoală doar cu certificatul de naștere și pașaportul și nu veți întâmpina nici o problemă.

Nu este nevoie să luați nici un act de la școala FETO pentru înscrierea la o altă școală. Dacă a-ți plătit taxa de înscrierea o veți primi înapoi fără nici o problemă.

Cu siguranță copilul nu va pierde nici un an.

7. Ambasada Turciei la București împreună cu atașatul comercial au negociat înțelegeri avantajoase cu alte școli pentru a vă sprijinii pentru a scăpa de școlile FETO.

8. Cel mai important.

Enes Kanter baschetbalist turc în SUA, a căzut pradă acestei organizații periculoase și își reneagă părinții care l-au sprijinit să ajungă unde este. Acesta și-a declarat loialitatea cu FETO și chiar și-a schimbat numele de familie în Gülen.

Dacă nu doriți ca copilul dumneavoastră să vă renege, să vă părăsească, să vă refuze precum Enes Kanter, atunci țineți-vă copiii departe de această organizație periculoasă.

Să nu cumva să spuneți că, copilul dumneavoastră nu este precum Enes Kanter lipsit de coloană vertebrală. Pentru a pierde copilul mai și plătiți scump.

Reprezentanții „Mark Twain International School“ din București au confirmat transferurile de la „Lumina“, într-un răspuns adresat „României libere“. Aceștia au adăugat că, acum, „cuantumul taxelor de școlarizare este negociabil“, dar și că Ambasada Turciei le-a transmis mulțumiri.

Vezi și: Turcii anti-Erdogan, prizonieri în România (INTEGRAL)

Răzbunarea lui Erdogan. Azilul politic, speranța turcilor prizonieri în România

 

 

 

Cele mai citite

Primul tren electric nou al României, anulat la doar o zi după debutul în circulație

Incidentul ridică semne de întrebare privind fiabilitatea și întreținerea trenurilor noi Primul tren electric din România în ultimii 35 de ani, Alstom Coradia Stream, a...

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...

Sistemul bancar românesc: Profit net de 11,7 miliarde de lei în primele 9 luni

Trimestrul al treilea a marcat o accelerare semnificativă, cu un profit de 4,1 miliarde de lei, în comparație cu 3,8 miliarde de lei în...
Ultima oră
Pe aceeași temă