Radio ZU, deținut de Dan Voiculescu, este sponsorizat generos din bani publici. Nu în mod direct, ci prin plăți de sute de mii de lei pentru organizarea unor evenimente la care ZU fie este partener, fie principal beneficiar. Banii vin de la Primăria Generală a Municipiului București, de la primării de sector din Capitală, dar și de la Primăria Constanța.
Radio ZU a anunțat oficial, din aprilie, că va organiza un concert pe 17 iunie, în Constanța, în condițiile în care ofertele au fost depuse după 26 mai și au fost evaluate pe 7 iunie.
Primăria Constanța plătește 654.500 lei
Vara aceasta vor avea loc mai multe concerte, pe litoral, despre care organizatorii spun că vor fi „cele mai mari concerte ale anului“. Unul dintre ele este Forza Zu, programat să aibă loc pe 17 iunie, pe Plaja Modern din municipiul Constanța. „FORZA ZU se mută LA MARE!!! Constanța, facem istorie! Sâmbătă, 17 iunie, de la ora 16.00 trebuie să fii prezent la cel mai mare concert din România. Împreună vom face un show de senzație pe Plaja Modern. Intrarea este liberă“, spun organizatorii.
Primăria Constanța a pus la bătaie, pentru acest concert, 550.000 lei fără TVA, adică 654.500 lei. Banii sunt alocați, potrivit anunțului de achiziție, pentru “achiziţia serviciilor pentru organizare eveniment «Forza Zu», 17 iunie 2017, interval 16.00-24.00, cu personalul tehnic specializat, a echipamentelor tehnice necesare, conform solicitărilor din prezentul Caiet de sarcini“.
Caietul de sarcini prevede „amenajarea locației cu scenă, echipament scenotehnică, sonorizare, video și lumini“. Echipamentele necesare sunt specificate în detaliu. Astfel, de exemplu, scena va avea dimensiunile 25x14x14 metri sau 20x14x14 metri. De asemenea, vor fi amplasate 200 de ecrane LED.
„Forza ZU“, la 2.000 de ani de la moartea lui Ovidiu
Radio ZU, care a anunțat că organizează concertul, arată că vor cânta Carla’s Dreams, Delia, Andra, Inna, Randi, Jo, Grasu XXL, Guess Who, 3 Sud Est, Lidia Buble, Adrian Sînă, Alina Eremia, Lora, Irina Rimes, Raluka, Feli, Vescan, La Familia, Nicole Cherry, Ruby, Ami, The Motans, Fly Project, Andreea Bălan, Deepcentral și Daniel Iordăchioaie. Spectacolul va fi prezentat de cuplul Daniel Buzdugan și Mihai Morar.
Anunțul pentru achiziția serviciului pentru organizare eveniment „Forza Zu“ a fost publicat pe site-ul primăriei pe data de 26 mai a.c., iar ofertele trebuia să fie deschise pe 7 iunie, la ora 13.00. Criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de achiziţie publică este prețul cel mai scăzut, se arată în fișa de date a procedurii de achiziție.
De remarcat că pe afișul oficial al evenimentului apare și sigla care marchează că ne aflăm în Anul Ovidiu, cu ocazia împlinirii a 2.000 de ani de la moartea poetului latin.
Postul de casă al Primăriei Capitalei
„Pentru că ţăranca de la Primăria Capitalei asta înţelege prin cultură&fun în spaţii publice, în locul reprezentativ Universitate, la km 0, s-a instalat de sărbători un mic iarmaroc suburban cu scenă pe care se produc nişte trupe noname zgribulite, pentru vreo duzină de trecători, un aranjament de promovare RadioZu cu care prima familie de Bucureşti&Ilfov are, pesemne, o lipeală, legat de trustul Antena. Prilej ca locul să fie împrejmuit cu gard, numa’ bun să adune sub el gunoaie şi pipi de chefliu, mobilat estetic cu schele și barăci de şantier model Voluntari 1.0, al căror rost nu-i clar, posibil să fie doar decorative, cum a văzut dintotdeauna cuplul Pandele la el în banlieue“, scria pe Facebook preşedintele organizației neguvernamentale Expert Forum, Sorin Ioniţă, pe 24 decembrie 2016. Ioniţă i-a cerut consilierului municipal Ciprian Ciucu să semnaleze acest lucru în „Consiliul Imperial al Metropolei“. Postarea avea loc în punctul culminant al manifestării „Oraşul faptelor bune“, o acţiune comună Radio ZU-Primăria Generală din decembrie 2016, finanţarea activităţii fiind făcută prin contracte de sute de mii de lei acordate de Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie (CREART), unul dintre „vehiculele“ de organizat evenimente al municipalităţii care, numai în 2017, are un buget de peste 13 milioane de euro. La „Oraşul faptelor bune“, pentru bradul amplasat în apropiere şi împodobirea lui s-au plătit 50.000 de lei, iar pentru amenajarea a opt spaţii în nişte containere-birou – 106.000 lei. CREART a anunţat recent că, datorită „succesului“, evenimentul va avea loc şi în 2017.
Concertele organizate de Primărie, televizate de Antena 3
În plus, mulţi bucureşteni au observat că, după alegerea Gabrielei Firea ca primar general, siglele instituţiilor media din trustul Intact apar la multe dintre evenimentele organizate de Primăria Generală. Unul dintre ei este consilier municipal. „Mi-a sărit în ochi sigla Radio ZU, care apărea peste tot, inclusiv pe autobuze. Eu, fiind unul care urmăreşte constant activitatea instituţiei, mi-am pus întrebări. Am pus problema pe Facebook şi cineva mi-a sugerat că evenimentele Primăriei Capitalei sunt promovate intens şi la Antena 3. M-am uitat cu atenţie, mai ales că voiam să probez informaţia primită. Am descoperit că, într-o proporţie foarte mare, la evenimentele Primăriei Capitalei, firme din trustul Intact sunt parteneri media“, a declarat, pentru „Cotidianul“, consilierul municipal Ciprian Ciucu.
Aşa s-a întâmplat şi recent, cu ocazia evenimentului organizat pe 9 mai, de Ziua Europei, pentru care, anterior, municipalitatea a pus la bătaie, prin intermediul Centrului de Servicii Comunitare Integrate pentru Tineri, suma de 1,8 milioane lei. Concertele care au avut loc cu această ocazie au fost transmise de Antena 3, postul unde a lucrat Firea până în 2012.
Contract via Centrul Cultural „Ştefan Iordache“
Şi o primărie de sector a pus umărul la bunăstarea Radio ZU, de data asta cu bani gheață. În decembrie 2016, Centrul Cultural „Ştefan Iordache“ al Primăriei Sectorului 5, unde primar este Daniel Florea, coleg de partid cu Gabriela Firea, a acordat firmei care administrează postul un contract de 22.300 lei pentru „promovare“.
DEOSEBIRI. Forza ZU vs Neversea
Un alt concert care se anunță a fi cel mai mare de pe litoral este “Neversea“, organizat de un SRL care aparține persoanei ce organizează și festivalul “Untold“ din Cluj. Primăria Constanța a încheiat un contract cu Neversea SRL, dar în acest caz, deși se obligă să asigure spațiile de acces și să pună la dispoziție gratuit spații pentru reclamă outdoor, nu plătește niciun leu din bani publici. Deosebirea dintre cele două concerte este că, la “Forza ZU“, intrarea este liberă, în timp ce la “Neversea“ biletele costă (și nu puțin).
Firea-Intact, avantaje reciproce
Cel mai solid partener media al Primăriei Generale conduse de Gabriela Firea este trustul Intact, deținut de Dan Voiculescu. Și nu este vorba doar de vehicule media precum Antena 3 sau Radio ZU, ci și de companii specializate în organizarea de evenimente. Cum este, de exemplu, Intact Media Advisors SRL. Care primește bani de la Primăria București prin intermediul unei instituții subordonate municipalității.
Cea mai mare sumă plătită în primul trimestru din 2017 de Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice Bucureşti, în cadrul unui contract de achiziţie publică, a ajuns la o firmă de organizat conferinţe din grupul Intact. În aprilie, părţile au mai semnat un contract, cu o valoare apropiată, pentru publicarea în presă a unor extrase dintr-un document al Autorităţii. Intact este grupul unde a fost angajată între 2001 şi 2012 Gabriela Firea, actualul primar general al Bucureştiului.
Fina Stoicescu moderează, Firea punctează
Firea are în coordonare Autoritatea Municipală şi este o prezenţă constantă la conferinţele Intact, moderate, invariabil, de fina sa Alessandra Stoicescu. Numai pe prima pagină a site-ului Intact dedicat acestor conferinţe numele lui Firea apare de șapte ori, iar fotografia, de 11 ori. Pe de altă parte, multe dintre entităţile media din acelaşi trust sunt parteneri care-şi fac intens imagine la evenimente cu costuri de milioane de lei achitate de instituţii subordonate municipalităţii. La schimb, primarul general nu este criticat deloc de posturile Intact, ba dimpotrivă, beneficiază de promovarea imaginii, aşa cum s-a întâmplat, de exemplu, din partea lui Mihai Gâdea şi Mircea Badea. La Antena 3, primul i-a aranjat un interviu „spontan“, în care primarul general îl aştepta cu lavaliera la gât, iar la Radio ZU Badea i-a prezentat, cu bunăvoinţă, problemele pe care le are Bucureştiul, în opinia locuitorilor urbei.
Intact Media Advisors, bani publici de la primăriță
În lunile februarie şi aprilie 2017, Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP) Bucureşti a semnat două contracte, în valoare totală de 120.000 de lei, cu Intact Media Advisors SRL, parte a Intact Media Group. Ambele au fost atribuite direct.
Primul contract a fost de aproape 68.000 de lei, suma reprezentând „participare conferinţă Strategia energetică a Capitalei, publicare 5 apariţii Jurnalul Naţional din documentul Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din Municipiul Bucureşti etc.“. Conferinţa a avut loc la începutul lunii martie, iar Firea a fost oaspete de seamă, Primăria Generală fiind partener oficial al manifestării.
Negoiță de la 3, partener la promovarea colegei
Cu această ocazie, primarul general a făcut un anunţ referitor la lansarea în dezbatere publică a Strategiei Energetice a Capitalei – partea referitoare la energia termică.
Altă instituţie finanţată din bani publici care a fost partener al conferinţei din martie a fost Asociaţia Municipiilor din România (AMR), prin preşedintele Robert Negoiţă, primar al sectorului 3, coleg cu Firea în PSD. Purtătoarea de cuvânt de la AMR n-a mai răspuns e-mail-ului şi telefoanelor în care era întrebată dacă Asociaţia a finanţat conferinţa. Primăria Generală, prin Biroul de Presă, a declarat că instituţia nu a dat bani pentru manifestare.
Bani pentru „vizibilitate potrivită“
La circa două luni după acest contract, pe 24 aprilie 2017, Intact Media Advisors SRL a mai primit 54.000 lei de la Autoritate, contravaloarea unor „servicii de publicitate pentru asigurarea unei vizibilităţi potrivite (sic! – n.r.) asupra proiectelor derulate de AMRSP – publicare mass-media scrisă şi online extrase din Strategia de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din Municipiul Bucureşti“.
În locul unor răspunsuri directe la întrebările despre cele două contracte, AMRSP a făcut un istoric al instituţiei şi a precizat că bugetul său nu face parte din cel consolidat al municipiului Bucureşti. Instituţia a motivat publicarea extraselor din Strategie prin faptul că „este un document extrem de important“, fără a indica site-ul sau site-urile unde a fost postat de Intact Media Advisors SRL. Pe de altă parte, AMRSP a dezvăluit faptul că obiectul contractului a presupus şi promovarea site-ului instituţiei.
Intact Media Advisors SRL, prin reprezentanţi, nu a răspuns întrebărilor despre finanţarea parţială a conferinţelor din bani publici. Reprezentanta societăţii, Oana Dumitru, s-a arătat însă interesată de „contextul“ în care au fost solicitate informaţiile.
Autoritatea cu buget de 8,6 milioane de lei
AMRSP este mandatată de Consiliul General să apere interesele municipiului Bucureşti în relaţie cu operatorii serviciilor comunitare de utilitate publică: apă, canalizare, energie termică, salubrizare, iluminat şi transport public. În acest an, Autoritatea are un buget de 8,6 milioane de lei, parţial reportat din 2016, parţial provenit din cote achitate de trei prestatori de servicii (Apa Nova, RADET şi RATB).
Din aceşti bani, 3,8 milioane lei par să reprezinte un nebulos „fond de rezervă“, cheltuielile fiind alocate pentru „studii, prognoze, proiecte, suport activitate proprie şi suport pentru Municipalitate“. Organizată ca instituţie non-profit, AMRSP este coordonată de primarul general Gabriela Firea, fostă angajată a Trustului Intact.
Intact Media Advisors, pe profit
Firea este naşa de cununie a moderatoarei conferinţelor, Alessandra Stoicescu, realizator la postul de televiziune Antena 3. Soţul celei din urmă, Sergiu Mircea Constantinescu, este administratorul Intact Media Advisors SRL, societate deţinută de Corina şi Camelia, fiicele patronului Trustului Intact, Dan Voiculescu. Acesta se află în prezent în puşcărie, unde execută o pedeapsă de zece ani pentru implicarea în privatizarea frauduloasă a unei companii cu capital majoritar de stat.
Sub egida Intact Media Advisors SRL au fost organizate în ultimii ani şcoli de presă numite Intact Media Academy. Cele mai recente date disponibile arată că, în 2015, firma a avut o cifră de afaceri de 2,64 milioane lei şi un profit net de 217.000 lei.
Biroul de Presă al Primăriei Generale a transmis că Firea nu a fost implicată în nici un fel în contractele dintre AMRSP şi Intact Media Advisors şi că procedurile respective nu au legătură cu faptul că actualul primar general a fost angajat în Trustul Intact.
PARTENERIATE. Bani şi de la EximBank?
Alţi parteneri instituţii publice la conferinţele Intact din ultimele luni au fost EximBank şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. Reprezentanţii celui din urmă au transmis că „parteneriatul dintre Intact Media Group şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat pentru organizarea Forumului Start-up Nation România nu a presupus absolut nicio implicare financiară din partea ministerului“.
Instituţia bancară nici nu a confirmat, nici nu a infirmat plata unei sume de bani: „Banca a răspuns invitaţiei Intact Media Group de a participa, în calitate de partener, la evenimentul Start-up Nation România – în urma căruia a beneficiat de o serie de oportunităţi de promovare, parteneriatul menţionat reprezentând un instrument de creştere a gradului de «market awareness» atât în ceea ce priveşte brandul EximBank, cât şi a serviciilor şi produselor oferite. (…) În plus, a permis poziţionarea EximBank ca partener al mediului de afaceri inclusiv prin discursul vicepreşedintelui executiv al băncii, Paul Ichim, care a susţinut că politicile publice şi programele dedicate stimulării înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii ar trebui să fie dublate de o creştere a eficienţei şi de o monitorizare a performanţei programelor de susţinere a companiilor deja înfiinţate pentru a se putea asigura o dezvoltare economică durabilă“.