Sorin Ovidiu Vîntu a fost unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din România. Devenit informator înainte de 1989 (pe când era la pușcărie pentru delapidare), imediat după revoluţie a pus pe picioare un sistem financiar de tip piramidal (FNI) și un pui al acestuia (FNA), cu ajutorul a 200 de foşti ofiţeri de Securitate.
A fost sprijinit la început de fostul premier Nicolae Văcăroiu, actualul președinte al Curții de Conturi, care i-a înființat două bănci (Banca Română de Scont și Banca Română de Investiții), folosite pentru spălarea banilor și pentru spolierea unor firme de stat. A implicat în jocurile sale bănci de stat pe care le-a pus pe butuci (exemplu: Banca Agricolă).
Ulterior, a fost sprijinit și de premierul Radu Vasile, prin care a obținut asocierea cu CEC, scopul fiind atragerea oamenilor să-și depună banii în jocul piramidal pentru a câștiga de opt ori mai mult. Circa 300.000 de familii au fost păgubite.
S-a bucurat de protecţie din partea tuturor serviciilor secrete, fiind un apropiat al fostului şef al SRI din perioada 2001-2006, Radu Timofte, o parte dintre consilierii acestuia fiind angajaţii lui Vântu.
Totodată, omul de afaceri a devenit patron de presă, cumpărând trustul Realitatea TV, implicându-se şi în politică. A creat şi finanțat un partid, Uniunea Forțelor de Dreapta. În 2009 l-a sprijinit pe Mircea Geoană la preşedinţie, dar acesta a pierdut alegerile după confruntarea finală cu Traian Băsescu. Fostul preşedinte a dezvăluit atunci că Geoană l-a vizitat pe Vântu acasă, cu o seară înainte, la scurt timp după aflarea veştii că Nicolae Popa, unul dintre complicii afaceristului, va fi extrădat din Indonezia.
Mulţi ani, dosarele lui Vântu au trenat, iar procurorul Luminița Șega, care s-a încăpățânat să îl pună sub învinuire, a sfârșit tragic în 2006, de o boală nediagnosticată de medici până la deces.
Prima dată, Vântu a fost închis în 2011, în urma plângerii asociatului său, Sebastian Ghiţă. Acum, Vântu este la a treia condamnare definitivă. Prima a fost pentru amenințarea lui Ghiță; a doua, pentru favorizarea fugarului Popa, iar ultima pentru PetromService.