Acţionarii celor două firme care au organizat celebrele petreceri de Anul Nou brevetate de Marian Vanghelie au tras Primăriei Sectorului 5 o ţeapă de aproape patru milioane de lei. Simplu: în urma revelioanelor organizate de Modus Production şi LA Entertainment International, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA) a obţinut în instanţă plata a 3,9 milioane lei.
De ce s-a ajuns în situația în care -UCMR-ADA să obțină aproape un milion de euro de la primăria condusă de Marian Vanghelie? Deoarece, înainte de spectacole, nu s-a solicitat autorizaţie de licenţă neexclusivă pentru utilizarea operelor muzicale şi nu s-au plătit remuneraţii pentru drepturi de autor.
Pe „barba“ Luminiței Anghel
În timpul proceselor, Primăria Sectorului 5 a susţinut fie că spectacolele nu au avut ca scop obţinerea de profit, „motivaţia unor astfel de evenimente fiind strict de ordin social, respectiv în interesul comunităţii, preţul biletului de acces având caracter social şi reprezentând o parte din contravaloarea mesei festive de revelion, spectacolele fiind gratuite”, fie că suma trebuia plătită de firme.
Fără succes, însă, iar oalele s-au spart în bugetul local. Astfel, s-a ajuns ca Primăria să plătească de două ori, atât firmelor (prin contractele de organizare de evenimente), cât şi UMCR–ADA: 660.019 lei pentru Revelionul din 2006 (pentru care „România liberă” nu deţine suma contractului iniţial) şi 3,2 milioane lei pentru cele din 2008 şi 2009. Prin urmare, numai pentru „vanghelioanele” din 2008 și 2009 (organizate de către societatea deținută atunci de Luminița Anghel și Bogdan Șteblea, iubitul ei), nota de plată a urcat la 21,4 milioane lei.
Țepuiești Primăria, mai primești un contract
În primul caz, ulterior plăţii către UCMR-ADA, Primăria Sectorului 5 s-a îndreptat împotriva Modus Production Art SRL pentru a recupera suma şi a câştigat procesul, definitiv, în 2013, nefiind însă clar dacă şi-a recuperat cei 660.000 de lei. În ciuda sentinţei, patronul Ştefan Anton Moroşan respinge culpa. „Nu noi, ci Primăria trebuia să plătească la UCMR-ADA”, a declarat acesta.
Problema, însă, pare să fi fost remediată la „vanghelionul” din 2013, organizat tot de către Modus Production Art SRL. Cu acea ocazie, UCMR–ADA nu a mai avut nici o reclamație de făcut, deci e clar că drepturile de autor au fost plătite în conformitate cu legea. Mai mult, este evident că relația între Marian Vanghelie și această companie era foarte bună, câtă vreme exact în 2013, anul în care Primăria a câștigat procesul cu Modus Production Art SRL, această firmă a primit cel mai scump contract pentru organizarea unui „vanghelion”, de cinci milioane de euro.
Vanghelie a iertat-o pe Luminița
La revelioanele din 2008 şi 2009 instanţa a stabilit, în 2011, că Primăria şi LA Entertainment International trebuie să achite suma de 3,2 milioane lei în solidar. Dar, cum firma lui Șteblea se evaporase, banii au fost luaţi cu ajutorul executorului judecătoresc doar din conturile Primăriei. Aceasta deşi juriştii instituţiei s-au plâns că milioanele fuseseră poprite din sumele pentru plata salariilor. În mod ciudat, pe portalul instanţelor nu există un proces intentat de Primăria Sectorului 5 împotriva LA Entertainment pentru recuperarea unei părţi din sumă, „solidar” devenind, astfel, „integral”.Cu alte cuvinte, primarul Marian Vanghelie nu a apelat la nici o cale legală de a recupera banii de la firma Luminiței Anghel, fostă colegă de partid, și a iubitului acesteia, Bogdan Șteblea. Întâmplător sau nu, Șteblea finanțase PSD imediat după încasarea ultimului contract de la Primăria Sectorului 5. Pare, deci, logic ca Vanghelie să nu fi dorit deloc să mai tulbure apele.
DEZVĂLUIRE. Un singur „vanghelion“ a costat cinci milioane euro
În ediția de luni, “România liberă” a dezvăluit, în exclusivitate, că un singur „vanghelion“ a costat cinci milioane de euro. Altele au fost mai ieftine, numai câte două de milioane de euro fiecare. În spatele grandorii se ascundeau, însă, o mulţime de ilegalităţi, în special financiare: preţuri umflate, facturi de sute de mii de lei fără servicii prestate, inexistenţa unei autorizaţii-cheie, şpăgi convertite în şampanie, cozonaci şi apă minerală. DNA a amuşinat subiectul „vanghelioanelor“, reflectându-l, într-o mică măsură, în dosarul de luare de mită al fostului primar. Pe de altă parte, într-o altă anchetă cu acest subiect, DNA a depus armele şi a descoperit doar o evaziune fiscală pe care a declinat-o către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
RECIDIVĂ. Filiera evenimentelor, reinventată de Florea
În primăvara acestui an, urmaşul lui Vanghelie la conducerea Primăriei Sectorului 5, Daniel Florea, a organizat în Parcul Izvor, prin intermediul unui centru cultural aflat în subordinea sa, Festivalul “Yakasha”. În urmă cu câteva săptămâni, “România liberă” a publicat un articol în care erau prezentate mai multe „ciudăţenii” legate de organizarea acestui eveniment pentru care firma D&L Pro Business SRL, societate fără experienţă în domeniu, a încasat 700.000 de euro.
Astfel, un concurent de pe piaţă a afirmat că suma a fost umflată de şapte ori şi că acest contract a fost atribuit „cu dedicaţie”. RL a descoperit legături între D&L Pro Business şi Modus Production Art, firma care a organizat vanghelioanele: ambele au avut acelaşi sediu, iar fondatoarea primei firme, Daniela Dobre, s-a asociat cu cei de la Modus pentru a înfiinţa o altă societate. „Nu cunosc, nu ştiu nimic de asta”, a spus Moroşan de la Modus Production, care a adăugat că a ieşit din acest tip de business.
Citește ziarul integral în format.pdf, AICI!