-0 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSportFormula 1Cine l-a inventat pe Ghiţă. Acesta controla SRI, luându-i banii pe persoană...

Cine l-a inventat pe Ghiţă. Acesta controla SRI, luându-i banii pe persoană juridică. Firmele fugarului au câștigat cel puțin două milioane de euro de la SRI | DEZVĂLUIRE ROMÂNIA LIBERĂ

Reluăm o dezvăluire din luna ianuarie 2017, privind afacerile lui Sebastian Ghiță. 

Peste un miliard de lei câştigaţi numai din 2010 încoace și un conflict de interese, așa ar putea fi rezumată relația dintre Sebastian Ghiță și instituţiile statului, printre care Serviciul Român de Informaţii. O relație care, zilele acestea, este devoalată de către urmăritul internațional până la amănunte foarte personale.

Dezvăluirea legată de averea lui Sebatian Ghiță și reațiile cu SRI a fost cea mai citită investigație a săptămânii care se încheie astăzi.

Concedii în insule exotice, dar și în Toscana, și vizite dese la casa de la munte a lui Sebastian Ghiță, acestea sunt acuzaţiile pe care le-a lansat în ultima săptămână, prin intermediul unor înregistrări difuzate de România TV, fostul politician. Fugind de mai multe potențiale condamnări, Ghiță pare dispus să arate lumii că relația sa cu adjunctul SRI Florian Coldea ar fi fost mult mai apropiată decât prevede etica relației dintre un șef de serviciu secret și un controlor parlamentar al activității SRI.

Amănunte din vacanțe

“La începutul lui 2010, în debutul lunii februarie, am fost împreună cu familiile în Seychelles, doar noi (Sebastian Ghiță și Florian Coldea – n.r.). Era înainte de congresul PSD şi am hotărât să mergem într-o vacanţă, înt-o insulă exotică. Am stat împreună şi se poate verifica uşor. Am stat la Hilton Seychelles SPA. Dintr-o întâmplare, am găsit acasă pliantul de la hotel. Am stat zece zile şi îmi aduc aminte că îl rugam să-l ajute pe Ponta să câştige alegerile PSD, însă Coldea îmi spunea că Băsescu nu-l vrea pe Ponta. Diaconescu, Geoană, oricine, dar să nu ajungă Ponta la PSD a fost mesajul. Dan Andronic de la EVZ poate să confirme că -ne-am intersectat la întoarcere pe aeroportul din Istanbul. Atunci a stat de vorbă la îmbarcare în avion şi cu mine şi cu Coldea. Florian Coldea s-a speriat de Andronic şi, deşi avea bilet la business, s-a dus la clasa economic. Îi era frică să nu afle Băsescu cu cine a fost în excursie. Nu a fost singura vacanţă cu Coldea. În octombrie 2012 am fost cu Vasile Dîncu şi cumnatul meu Cristi Anastasescu în Toscana la o vilă”, a susţinut Sebastian Ghiţă în înregistrarea difuzată miercuri de România TV.

Afaceristul de la Ploieşti, urmărit penal în patru dosare, a prezentat și “dovezi” ale vacanțelor: câteva facturi de cazare și imagini ale soțiilor (cea a lui Ghiță, respectiv cea a lui Coldea), împreună.

Anterior acestei înregistrări, Ghiță prezentase, tot la România TV, imagini ale unui bărbat presupus a fi Florian Coldea, care purta o discuție cu el pe terasa unei vile montane de la Cheia care i-ar aparține fostului parlamentar.

Ghiță l-a „controlat“ pe partenerul de vacanţe?

Dacă faptele prezentate de Sebastian Ghiţă se dovedesc a fi reale, acestea ar arăta o relație toxică cu consecințe nefaste asupta statului român. Primul și cel mai evident motiv este că, personal, Ghiță și Coldea ar fi trebuit să nu aibă nimic de împărțit, deoarece relația instituțională a celor doi a fost, între 2012 și 2016, una de supraveghere și control a primului asupra celui de-al doilea.

Mai precis, în calitate de deputat, Sebastian Ghiță a făcut parte din Comisia parlamentară de control a Serviciului Român de Informații. Dacă luăm în considerare ce afirmă acum politicianul fugar, Ghiță se afla într-un flagrant conflict de interese. Se poate pune întrebarea legitimă: nu cumva, de fapt, numirea sa în Comisia de control a SRI s-a făcut tocmai datorită relației acestuia cu Coldea?  Cu scopul, desigur, de a-l proteja pe adjunctul SRI?



Coldea şi-a „supravegheat“ amicul?

Pe de altă parte, și Florian Coldea avea datoria legală de a-l controla și supraveghea pe Sebastian Ghiță. De data asta, este vorba despre calitatea de om de afaceri a fostului parlamentar. Conform DNA, direct și prin interpuși (rude, prieteni, terți), acesta din urmă controla (și, cel mai probabil, încă mai controlează) 54 de companii din România. Multe dintre acestea  au câștigat, conform surselor publice, aproape un miliard de lei din 2010 până în prezent din bugetul public al României.


 

Citește și: Ghiță, reținut pentru 48 de ore, la Belgrad, după ce s-a legitimat cu acte false. Le-a spus polițiștilor că este student sloven și le-a vorbit în limba engleză. MAI laudă Poliția Română, deși fostul deputat fugar a fost prins abia după patru luni

Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost localizat și reținut de polițiști la Belgrad, în cursul nopții de joi spre vineri. Surse apropiate anchetei au declarat, pentru Mediafax, că mogulul IT s-ar fi prezentat drept student din Slovenia și le-ar fi vorbit în limba engleză. „În urma activităților investigative complexe și a informațiilor furnizate de Direcția Operațiuni Speciale și Direcția de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, în cursul acestei nopți, în Belgrad, a fost localizat și reținut inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian. În momentul depistării, cel în cauză a prezentat pentru legitimare documente false care prezintă însemnele unui stat din U.E. În prezent se derulează procedura legală în astfel de situații'', a anunțat Inspectoratul General al Poliției Române, vineri dimineața. Vineri după-amiază, Digi24 a anunțat că autoritățile din Serbia au decis reținerea pentru 48 de ore a fostului deputat fugar.
 


Cea mai mare parte a banilor provin din fonduri europene. Conform fostului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, în perioada 2010-2015, grupul de firme controlate de deputatul Sebastian Ghiţă a fost beneficiar sau contractant pentru 750 de milioane de lei, din care 143 milioane în calitate de beneficiari ai unor proiecte şi 607 milioane lei în calitate de contractori.

Alte trei sute de milioane de lei au intrat în conturile firmelor lui Ghiță prin contracte directe de la instituții ale statului român (ministere, Cadastru, Administrația Apelor Române, STS etc.).

Contracte au primit firmele lui Sebastian Ghiță și de la Serviciul Român de Informații, prin intermediul Institutului de Tehnologii Avansate, structură subordonată acestui serviciu. La vedere, nu au fost mai mult de două milioane de euro. Multe contracte, însă, au fost secretizate prin invocarea confidențialității tehnologiei livrate.

Apare o nouă întrebare: în ce măsură ofițerii SRI însărcinați cu supravegherea domeniului de achiziții publice care au cercetat contractele  cu statul ale firmelor lui Ghiță și au raportat nereguli au fost și luați în serios, câtă vreme numărul doi în SRI își făcea vacanțele cu fostul parlamentar? 



Declarație și autobiografie ca la Secu’

O întrebare la care, totuși, nu există un răspuns oficial este dacă Sebastian Ghiță aparține Serviciului Român de Informații sau nu. Cu alte cuvinte, dacă este ofițer (acoperit sau nu), colaborator sau orice altceva în relație cu SRI. Un document publicat de mai multe surse în prima parte a anului 2015 sugerează o legătură clară a acestuia cu serviciul menţionat. Este vorba de o declarație semnată olograf de către fostul deputat din Comisia de control a SRI, dar și de o autobiografie scrisă cu propria sa mână de Ghiță (ambele datate august 2004).

Este neclar, însă, cărei instituții îi erau destinate cele două documente. Unele surse au afirmat că declarația și autobiografia au ajuns la SRI, deci Ghiță ar fi ofițer al acestui serviciu. Dar altele au opinat că destinatarul celor două acte ar fi fost ORNISS, deci instituția care emite certificate care dau posibilitatea consultării unor documente confidențiale. Într-un interviu pentru Hotnews.ro, Sebastian Ghiță a admis că îi cunoaște atât pe Dumitru Păltânea (fost șef SRI Prahova, condamant penal),dar și pe Gioni Popescu (fost adjunct SRI), dar a pretextat că i-a întâlnit în situații pur aleatorii.


Citește și opinii pe această temă: 

Răzvan Chiruță, redactor-șef România Liberă: Pericolul Ghiţă. Statul s-a întărit, dar în direcţia greşită. Tăcerea nu salvează lupta anticorupție  

Sebastian Ghiţă este un urmărit penal care a fugit din ţară pentru a nu fi judecat. Sebastian Ghiţă este un afacerist veros care a profitat de toate slăbiciunile statului român, la fel ca partenerul său Sorin Ovidiu Vîntu, la a cărui primă condamnare a colaborat. Sebastian Ghiţă este un ex-parlamentar protejat de serviciile secrete pentru a obţine cu duiumul contracte pe bani publici pentru softuri care fie funcţionează prost, fie nu funcţionează deloc… citește mai departe aici …​


Mălin Bot, redactor-șef Online România Liberă: Lucruri simple care demonstrează că Ghiță face doar circ ieftin și ascunde adevăruri grave 

Exact ca Felix, Ghiță e ferm convins că prin scandal și șantaj public poate să-și aranjeze o situație judiciară mai bună. Este exact același model de gândire și acțiune, sunt aceleași atacuri împotriva unor procurori, judecători sau alte personaje importante, pe care Ghiță crede astfel că le intimidează, pentru a-l ajuta în vreun fel sau altul… citește mai departe aici … 


Cătălin Priscariu, senior editor România Liberă: Ghiță se răzbună pe Coldea, nu-l șantajează 

În ciuda semnalelor lui Sebastian Ghiță, însă, foștii lui prieteni de vie, de cramă, de vilă de la munte, de insule exotice și de alte destinații de vacanță fie nu au putut, fie nu au vrut să intervină pentru a-l scăpa de dosare. Dar nu din bună-credință, nu din onestitate, nu din integritate. Ci pentru că ori au vrut să scape de un complice, ori au fost obligați de forțe superioare lor să-l scoată din schemă pe fostul lor partener de combinații… citește mai departe aici … 


 

Cele mai citite

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...

Marcel Ciolacu, despre Radu Marinescu, propus ministru al Justiției: Un avocat cu multă experiență

Întrebat dacă știe că Marinescu a reprezentat un om de afaceri controversat, Ciolacu a recunoscut că nu a urmărit activitatea sa profesională Președintele PSD, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă