-0 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialSebastian Ghiță, arestat pentru 60 de zile, după ce s-a legitimat cu...

Sebastian Ghiță, arestat pentru 60 de zile, după ce s-a legitimat cu acte false, în Serbia. Le-a spus polițiștilor că este student sloven și le-a vorbit în engleză. Fostul deputat fugar a fost prins la patru luni de la dispariție | UPDATE

Mogulul IT Sebastian Ghiță, cel care a dispărut din țară pe 21 decembrie anul trecut, cu o zi înainte de a ieși de sub protecția mandatului de parlamentar, a fost localizat și reținut de polițiști în cursul nopții de joi spre vineri.



UPDATE 22.40: Judecătorii Curții Supreme au decis, vineri seara, arestarea pentru o perioadă de 60 de zile a fostului deputat Sebastian Ghiță, potrivit corespondentului Digi24 la Belgrad.

Magistrații și-au motivat decizia precizând că acesta ar putea să dispară din nou din atenția autorităților.

„După audieri, judecătorul a decis deţinerea lui Sebastian Ghiţă în vederea extrădării, în contextul circumstanţelor care indică riscul de a se ascunde sau a se sustrage procedurilor privind solicitarea sau implementarea extrădării", a declarat Bojana Stankovici, purtătorul de cuvânt al instanţei, citată de agenţia Tanjug. 

 

17.30:  Sebastian Ghiță ar fi fost vizitat, în Serbia, de mai mulți cunoscuți și prieteni, nu doar de fratele sau, Alexandru Ghiță, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate anchetei.

Ar fi vorba persoane foarte apropiate, inclusiv o femeie, de angajați de la firmele sale, de la RTV, parteneri de afaceri, dar și de șoferii care î-ar fi dus pe toți în Serbia, intrând de fiecare data din terțe țări pentru a nu atrage atenția autorităților române.  

17.11:  Jurlanistul Dan Andronic, despre care s-a vehiculat că s-ar fi întâlnit anterior cu Sebastian Ghiţă, la Belgrad: A fost prins sau s-a lăsat prins?

Jurnalistul Dan Andronic, audiat pe 24 martie de poliţişti în legătură cu dispariţia lui Sebastian Ghiţă, după ce în spaţiul public au apărut informaţii referitoare la o întâlnire pe care ar fi avut-o cu fostul deputat, susține, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că există posibilitatea ca el să se fi lăsat prins, joi seara, la Belgrad.


17.00: Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a precizat, vineri, că autoritățile române au „toate argumentele legale” pentru a solicita extrădarea fostului deputat fugar Sebastian Ghiță

16.34: Autorităţile sârbe au decis reţinerea lui Sebastian Ghiţă pentru 48 de ore, după ce s-a legitimat cu documente false, potrivit Digi24.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, la momentul reținerii, el s-a prezentat polițiștilor drept student sloven și le-a vorbit în limba engleză.



14.15: Ministerul Justiţiei precizează, referitor la cazul fostului deputat Sebastian Ghiţă, reţinut în Serbia, că extrădarea se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957 şi a protocoalelor sale adiţionale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 şi la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea nr. 80/1997.  

14.00: Premierul Sorin Grindeanu a felicitat Poliția Română pentru prinderea lui Ghiță, spunând că "probabil nu a fost simplu". Întrebat despre speculațiile privind politicenii care se tem de dezvăluirile pe care ar putea să le facă Ghiță, premierul a răspuns că "poate fi o teamă în anumite zone, este treaba dânșilor, pe noi ne interesează să aplicăm legea". 

13.00: Fostul deputat Sebastian Ghiţă, localizat şi reţinut în Belgrad, va fi judecat de o instanță sârbească  pentru prezentarea de acte de identitate false, procesul urmând să înceapă cel mai târziu peste o lună de zile, au declarat, pentru Agerpres, oficiali de la Belgrad. El riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Ghiță a utilizat un pașaport sloven fals la intrarea pe teritoriul Republicii Serbia. Conform oficialilor citați, Sebastian Ghiță ar fi venit în Serbia cu o cursă aeriană, de la Istanbul. Între România și Serbia nu există acord de extrădare, cele două state urmând să poarte negocieri în acest caz.


Citește și opinii pe tema prinderii lui Sebastian Ghiță:

Cătălin Prisăcariu, redactor-șef adjunct:  Dacă ai fi Ghiță, ai renunța sau ai denunța? 

Totuși, cetățeanule, azi e mai bine pentru tine ca proaspăt capturatul Sebastian Ghiță să se apuce de rememorat. Va fi dureros și pentru noi, ăia, cetățenii, să aflăm cam cum se făceau și se desfăceau treburile la cel mai înalt nivel în statul român, dar ar fi prima ocazie cu adevărat importantă în care un om de sistem ar devoala cum a fost crescut, educat și implantat de către același sistem unde era nevoie: azi într-o firmă, mâine într-un partid, poimâine într-o comisie de (chipurile) control al SRI și tot așa.


Mihai Duță, senior editor: Prinderea lui Ghiță, bucuria lui Dragnea 

Prinderea lui Ghiță ca un gușter în curtea grădiniței îi vine la fix lui Liviu Dragnea pe fondul răzmeriței din partid conduse de Victor Ponta, dar și a dezvăluirilor din ultima perioadă privind legăturile sale cu serviciile secrete și insituțiile de forță ale statului.


12.00: Ministrul de Interne, Carmen Dan, laudă activitatea autorităţilor, deşi acestea au reuşit să îl prindă pe fostul deputat abia după patru luni de la dispariţia sa din ţară.

"Suntem direct interesaţi să sprijinim şi să comunicăm cu partenerii noştri din Serbia pentru a începe procedura de extrădare. Vom face uz de toate argumentele legale pentru a avea siguranţa că ne vom îndeplini misiunea până la capăt. Procedura care se desfăşoară prin intermediul Ministerului Justiţiei durează aproximativ 40 de zile. 

Noi credem că, în aceste momente, Sebastian Ghiţă a ajuns deja în faţa judecătorilor sârbi, dar nu ne putem amesteca în procedurile lor. În Serbia era însoţit de fratele lui, iar sancţiunea sa va fi stabilită de autorităţile sârbe. Nu s-a opus reţinerii. Se afla pe stradă când a fost reţinut, nu avea cum. Mai multe detalii vom transmite după finalizarea anchetei. Am colaborat bine cu toţi cei care ne-au ajutat la desfăşurarea anchetei", a declarat şefa MAI.

11.55:  Prima reacție a lui Traian Băsescu după reținerea lui Sebastian Ghiță: Toţi ne-am fi dorit să fi continuat să vorbească. Sper că o va face după ce vine în ţară

Primele reacţii ale familiei şi vecinilor fugarului Sebastian Ghiţă, după aflarea veştii reţinerii lui în Serbia: Nu l-a judecat nimeni, de ce e alergat aşa?

11.30: Ministrul de Interne, Carmen Dan, a precizat, la Digi 24, că, în acest moment, statul sârb va întocmi pe numele lui Ghiţă un dosar penal pentru că s-a legitimat cu acte false. După ce va fi soluţionat acest dosar, vor începe procedurile de extrădare, a spus Dan.

10.15: Extrădarea fostului deputat Sebastian Ghiţă, identificat şi reţinut la Belgrad, ar putea dura până la o lună, informează IGPR. Motivul acestei întârzieri ar fi faptul că între România şi Serbia nu există acord de extrădare, dar este în vigoare un tratat, prin declaraţie de succesiune, încheiat între Rep. Populară Română şi Rep. Populară Federativă Iugoslavia, ratificat în 1961. Sebastian Ghiţă va fi dus la Belgrad în faţa unui judecător care va decide extrădarea. Vezi documentul AICI!

08.45: Surse judiciare au declarat pentru News.ro. că Sebastian Ghiţă a trecut în Bulgaria, chiar în noaptea în care a fost pierdut de filajul poliţiştilor, iar o echipă de anchetatori s-a deplasat în Serbia încă din februarie pentru a-l localiza.



Citeşte şi: Contracte consistente cu statul. Sebastian Ghiță, amicul SRI, s-a îmbogățit pe spinarea serviciilor secrete

Firmele asociate lui Sebastian Ghiță, fost membru în Comisia de control al SRI, au avut contracte spectaculoase cu instituțiile din CSAT. În regimul Ponta, el s-a extins peste mai toate ministerele.



Astfel, potrivit anchetatorilor, mogulul IT a trecut graniţa în Bulgaria în noaptea în care a scăpat de filaj, în 19 decembrie 2016, o echipă de poliţişti deplasându-se încă din 23 februarie în Serbia pentru a-l localiza, au precizat sursele citate. La jumătatea lunii martie, în spaţiul public au apărut informaţii că Sebastian Ghiţă, dispărut, oficial, din 21 decembrie 2016, ar fi fost localizat în Serbia. Informaţiile au fost negate inclusiv de premierul Sorin Grindeanu.

Totodată, jurnalistul Dan Andronic a fost audiat, în 24 martie, la Inspectoratul General al Poliţiei Române, el precizând pe pagina sa de Facebook că a fost întrebat dacă s-a întâlnit cu fostul deputat Sebastian Ghiţă în Serbia.

"Nu m-am văzut cu Ghiţă în Serbia sau oriunde în altă parte (…) Dacă Ghiţă era localizat în Serbia, era demult în custodia poliţiei. Nu o funcţiona mandatul european de arestare, dar mandatul internaţional dat prin Interpol funcţionează", spunea Andronic.

07.45: Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, la postul de televiziune Antena 3, că, în Serbia, se va întocmi un dosar penal pentru fapta de a se legitima cu acte false. Poliţiştii români vor merge la Belgrad în momentul în care se vor încheia procedurile de extrădare.

„N-am urmărit foarte atentă știrile. Am înțeles că este o știre în care se precizează că a fost prins acum două săptămâni. Aș vrea să infirm această știre. A fost localizat azi noapte în Belgrad și acum se află în sediul poliției de la Belgrad. Procedurile pe teritoriul altui stat aparține statului respectiv. Din acest moment, statul are propriile proceduri. Acolo se va întocmi un dosar penal, având în vedere că s-a legitimat cu acte false, acte de Slovenia. Urmează procedura de extrădare, care se derulează prin Ministerul Justiției. În mod clar, polițiștii au colaborat și cu autorități în plan intern, dar și cu autoritățile străine. Pot să vă confirm că a fost legitimat în cursul nopții de către polițiștii sârbi, în baza informațiile furnizate de Poliția Română. Era însoțit de fratele său. Fratele a prezentat documente reale, el a prezentat documente false.  ”, a spus Carmen Dan la Antena3.

''În urma activităților investigative complexe și a informațiilor furnizate de Direcția Operațiuni Speciale și Direcția de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, în cursul acestei nopți, în Belgrad, a fost localizat și reținut inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian. În momentul depistării, cel în cauză a prezentat pentru legitimare documente false care prezintă însemnele unui stat din U.E. În prezent se derulează procedura legală în astfel de situații'', se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că ofițerii români l-au urmărit pe fratele lui Sebastian Ghiţă, care iniţial s-a aflat la Istanbul, după care a plecat către Serbia. Conform surselor citate, când Ghiţă a fost prins erau împreună. Omul de afaceri avea permis de conducere şi buletin sloven şi a fost dus la un birou de poliţie din Belgrad.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale, într-unul mai fiind acuzaţi foşti şefi din Poliţie şi Parchet din Prahova şi un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.De asemenea, acesta mai este urmărit penal în alte trei cazuri de corupție dntre care cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Herţanu, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Ploieşti au deschis un nou dosar în care este vizat fostul deputat fugar Sebastian Ghiţă, existând suspiciuni că acesta ar fi cerut peste 50 milioane de euro de la diverse firme IT pentru ca acestea să obţină contracte cu statul. În acelaşi dosar au mai fost audiaţi, luni, şi cumnatul mogulului IT, Cristian Anastasescu, şi directorul Grupului TEAMNET, Bogdan Padiu.

Pe 10 ianuarie, un complet de la instanţa supremă a emis un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, omul de afaceri fiind dat şi în urmărire internaţională, prin Interpol. Ghiţă a dispărut în 21 decembrie 2016 şi a fost iniţial dat în urmărire naţională după ce a încălat termenii controlului judiciar. Pe 3 aprilie, judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au decis să admită solicitarea procurorilor DNA de emitere a celui de-al doilea mandat de arestare în lipsă pentru toate cele trei infracţiuni pentru care a început urmărirea penală, respectiv trafic de influenţă, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat.

Citește și Sebastian Ghiță, pe lista Most Wanted a Europol

Fostul deputat Sebastian Ghiță este căutat internațional pe teritoriul Europei, pe site-ul Europol fiind postată imaginea cu mogulul media, alături de teroriști sau infractori căutați pentru crime și lucruri foarte grave.

Sebastian Ghiță, dispărut din România de la jumătatea lunii decembrie, a fost dat în urmărire generală pe teritoriul tuturor statelor din Europa.

Decizia a fost luată în contextul în care instanţa de fond, Tribunalul Prahova, dispusese emiterea mandatului de arestare doar pentru primele două infracţiuni, considerând că nu există suficiente indicii că Ghiţă ar fi săvârşit-o şi pe cea de a treia, respectiv constituirea unui grup infracţional.


România liberă a prezentat în exclusivitate, în ianuarie, o investigație despre culisele afacerilor lui Sebastian Ghiță în România.

Cine l-a inventat pe Ghiţă. Acesta controla SRI, luându-i banii pe persoană juridică. 

 Peste un miliard de lei câştigaţi numai din 2010 încoace și un conflict de interese, așa ar putea fi rezumată relația dintre Sebastian Ghiță și instituţiile statului, printre care Serviciul Român de Informaţii. O relație care, zilele acestea, este devoalată de către urmăritul internațional până la amănunte foarte personale.

Concedii în insule exotice, dar și în Toscana, și vizite dese la casa de la munte a lui Sebastian Ghiță, acestea sunt acuzaţiile pe care le-a lansat în ultima săptămână, prin intermediul unor înregistrări difuzate de România TV, fostul politician. Fugind de mai multe potențiale condamnări, Ghiță pare dispus să arate lumii că relația sa cu adjunctul SRI Florian Coldea ar fi fost mult mai apropiată decât prevede etica relației dintre un șef de serviciu secret și un controlor parlamentar al activității SRI.

Cele mai citite

Pierderi masive în războiul din Ucraina: Jurnaliștii au identificat peste 84.000 de victime, dar cifrele reale ar putea fi mult mai mari

O investigație comună realizată de BBC Rusia și Mediazona, citată de Kyiv Independent, a identificat numele a 84.761 de soldați ruși care au murit...

România se confruntă cu o criză economică profundă: CNS Cartel ALFA condamnă măsurile de austeritate propuse de Guvern

București, 22 decembrie 2024Confederația Națională Sindicală (CNS) Cartel ALFA a transmis un semnal de alarmă privind proiectul de ordonanță de urgență (OUG) cunoscut sub...

Totul despre Biroul de credit și scorul de credit. Cum să îți îmbunătățești relația cu instituțiile de creditare

Nu de puține ori se întâmplă să te afli în situația în care ai nevoie o soluție de creditare rapidă, neprevăzutul fiind deja un...
Ultima oră
Pe aceeași temă